Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów

Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów

by Dzi 25 komentarzy

Share the post "Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów"

  • Facebook
  • Twitter

Wszyscy zgodzimy się, że dobry bulion dodaje naszym zupom i sosom niepowtarzalnego smaku. Robię go w dużych ilościach, a następnie zamrażam, aby w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką. Można oczywiście używać bulionów w kostce, jednak moim zdaniem jest to rozwiązanie mocno awaryjne  jest tam za dużo wszelkiej chemii i soli a kurczaka znajdziemy tam w ilościach dosłownie śladowych.Robiąc bulion korzystam z przepisu Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”. Przepis jest łatwy,szybki, a bulion zawsze smaczny.

Bulion z kurczaka (ok. 1,5 litra)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża marchew,posiekana
  • 1 cebula,posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego,posiekane
  • 1 por,pokrojony w plastry
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku, obrane z łupin
  • 2 łyżki puree z pomidorów (passaty)
  • 1 kg kurczaka ( upieczonego, jeśli bulion ma być brązowy)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Wrzuć warzywa, zioła i czosnek. Podsmażaj na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż warzywa się zezłocą.
  3. Wmieszaj puree z pomidorów i gotuj przez następną minutę.
  4. Dodaj kurczaka i zalej taką ilością zimnej wody, by go przykryła ( ok. 2 litrów). Lekko dopraw solą i pieprzem.
  5. Zagotuj, zbierz osad z powierzchni bulionu i gotuj  przez następną godzinę.
  6. Przed przecedzeniem bulionu przez sitko, zostaw go na kilka minut do ostygnięcia i ustania się.
  7. Przecedź bulion przez sitko ( warzywa wyrzuć, a mięso można wykorzystać do innych potraw).
  8. Gotowy bulion rozlewam do pojemników na kostki lodu i zamrażam. Następnie wyjmuję zamrożone kostki i przekładam do woreczka strunowego. Przechowuję w zamrażarce, wyjmując kostki w miarę potrzeb.

Świeży bulion należy wykorzystać w ciągu 5 dni, a zamrożony do 3 miesięcy.

Share the post "Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Poradnik, Zupy Tagged With: Gordon Ramsay, kurczak, marchewka, mięso, pomidor, przystawka, seler naciowy, zupa

« Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera
Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem »

Comments

  1. gin says

    28 stycznia 2013 at 20:23

    Gordon ma fizia na punkcie bulionów – przynajmniej takie wrażenie odniosłam oglądając jego „Kuchenne koszmary” 🙂 Niemniej – zgadzam się z nim i Tobą w pełnej rozciągłości 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    28 stycznia 2013 at 20:49

    To,prawda. Ale popieram go rekami i nogami, te buliony w kostkach nijak się mają do zdrowej kuchni…

    Odpowiedz
    • Jaworowicz says

      3 stycznia 2019 at 18:10

      Niestety przeraża mnie zawsze jak niektórzy zapomnieli podstaw kuchni. Nawet babcie już biorą „gotowce” zamiast robić od podstaw, choć je można tłumaczyć wiekiem czy problemem ze stawami. Jednak będąc studentem czy osobą młodszą nie warto i nie powinno się korzystać z takich „ułatwień”.

      Odpowiedz
  3. Marta says

    8 marca 2013 at 12:48

    ten bulion w kostkach, to taki bulion skoncentrowany? w ilu ml go rozpuszczasz, żeby zachował swój smak?
    dziękuję za pomoc, gdzyż zawsze używałam kupnych kostek, a teraz gdzy mam malutką córeczkę, która chce wszystko z nami jeść, to nie chiałabym ją karmić chemią:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 marca 2013 at 13:35

      Zamrażam go dokładnie w takiej postaci nieskoncentrowanej i zwyczajnie rozmrażam w mikrofalówce kiedy jest mi potrzebny. Zazwyczaj sprawdzam ile ml wlewam do formy na kostki, a później gdy przesypuję do woreczka podpisuję go i wiem ile powinnam rozmrozić np do sosu. Gdy zamrażam większe porcje bulionu to nie bawię się już w kostki tylko wlewam do woreczka i też podpisuję ile ml tam weszło.

      Odpowiedz
  4. Maargot says

    29 maja 2014 at 00:43

    A ja każdy taki domowy bulion wlewam do woreczków na kostki lodu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 maja 2014 at 11:16

      Doskonały pomysł!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera | pisze:
    27 stycznia 2013 o 15:55

    […] ml bulionu drobiowego lub […]

    Odpowiedz
  2. Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya | pisze:
    27 stycznia 2013 o 15:57

    […] 2 łyżki bulionu drobiowego z kostki (ja dałam szklankę bulionu własnej roboty) […]

    Odpowiedz
  3. Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya | pisze:
    27 stycznia 2013 o 15:58

    […] 800 ml bulionu z kurczaka […]

    Odpowiedz
  4. Piersi kurczaka w sosie szampańskim | pisze:
    27 stycznia 2013 o 15:58

    […] ok. szklanki bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz
  5. Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem | pisze:
    28 stycznia 2013 o 08:41

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Zupa-krem z czerwonej kapusty z […]

    Odpowiedz
  6. Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora | pisze:
    5 lutego 2013 o 08:33

    […] litr bulionu drobiowego lub […]

    Odpowiedz
  7. Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya | pisze:
    28 lutego 2013 o 08:15

    […] ml bulionu z kurczaka (lub […]

    Odpowiedz
  8. Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze | karmelowy pisze:
    22 kwietnia 2014 o 10:21

    […] 3/4 szklanki bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz
  9. Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze | BLOGGIN Czytaj Twoje ulubione blogi. Wszystkie są tutaj pisze:
    22 kwietnia 2014 o 10:59

    […] 3/4 szklanki bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz
  10. Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą/Creamy chicken, spinach and Marsala pasta | karmelowy pisze:
    26 kwietnia 2014 o 08:01

    […] 1/2 szklanki bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz
  11. Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock | karmelowy pisze:
    30 kwietnia 2014 o 09:42

    […] początku mojej drogi z gotowaniem i blogowaniem korzystałam z przepisu autorstwa Gordona Ramsaya (tutaj) i wciąż polecam go osobom nieposiadającym szybkowara. Bulion z szybkowaru ma jednak tą […]

    Odpowiedz
  12. Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup | karmelowy pisze:
    5 maja 2014 o 14:09

    […] 4 szklanki bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz
  13. Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes | karmelowy pisze:
    15 maja 2014 o 17:54

    […] szklanki bulionu z kurczaka (plus trochę ekstra, gdyby sos za bardzo […]

    Odpowiedz
  14. Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup | karmelowy pisze:
    19 maja 2014 o 11:45

    […] l bulionu z kurczaka lub […]

    Odpowiedz
  15. Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce | karmelowy pisze:
    21 maja 2014 o 11:58

    […] 1/2 szklanki bulionu z kurczaka […]

    Odpowiedz
  16. Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach | karmelowy pisze:
    2 czerwca 2014 o 09:16

    […] 4 szklanki bulionu z kurczaka […]

    Odpowiedz
  17. Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach | karmelowy pisze:
    25 czerwca 2014 o 09:24

    […] 2 szklanki bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz
  18. Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup | karmelowy pisze:
    1 lipca 2014 o 11:01

    […] 6 szklanek bulionu drobiowego […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Zupa-kurkowa-Chanterelle-soup

Zupa kurkowa / Chanterelle soup

Bagietki francuskie Julii Child

Makaron-z-kurczakiem-kurkami-i-serem-plesniowym-Blue-cheese,-chicken-and-chanterelle-pasta

Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Kalafior w cieście / Battered cauliflower

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress