Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, śmietanką i grzybami, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ze składników, które są zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco:)
Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla
Scroll down for recipe in English
Spaghetti carbonara z pieczarkami
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- posiekana bazylia do podania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje.
- W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek.
- Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.
- Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią.
Smacznego!
English version
Mushroom spaghetti carbonara
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g spaghetti
- 200 g smoked bacon, diced
- 200 g mushrooms, sliced
- 250 ml of double cream
- 3 egg yolks
- 1 clove garlic, finely chopped
- 1 onion, diced
- 100 ml dry white wine
- 2 tablespoons grated parmesan cheese
- salt pepper
- chopped basil to serve
Preparation:
- Cook the pasta according to package directions and drain.
- Preheat a deep pan over high heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned. Remove it from the pan.
- To the same pan add the onion, cook until translucent and add mushrooms. Cook until lightly browned, add the garlic and add the wine. Cook for about 5 minutes.
- In a bowl, mix the egg yolks, 120 ml cream and cheese. Pour the remaining cream into the pan and add the bacon.
- Reduce the heat and add the eggs with cream and cheese. Season with salt and pepper to taste and cook until the sauce thickens slightly.
- Mix in cooked pasta and mix thoroughly. Serve sprinkled with basil.
Enjoy!
rabarbarowo says
Spaghetti carbonara przygotowuję zawsze kiedy nie mam więcej niż 20-30 minut na zrobienie obiadu albo kiedy Mąż mówi rano, że ma przed sobą długi trening rowerowy i potrzebuje czegoś na szybko i co da mu energię na długo. Sprawdza się idealnie 🙂
Dzi says
Dokładnie:)
Sespanol says
Uwielbiam spaghetti, ale carbonary nie jadłem od kilku lat 🙂 ale sama carbonara może być bardzo zróżnicowana, bo każdy dodaje inne składniki 🙂
Dzi says
To prawda, polecam:)
Iga dietmap says
pieczarki w takim spaghetti to naprawdę niezłe rozwiązanie!