Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, śmietanką i grzybami, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ze składników, które są zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco:)

Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Scroll down for recipe in English

Spaghetti carbonara z pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • posiekana bazylia do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  2. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz.
  3. Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje.
  4. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek.
  5. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią.

Smacznego!

English version

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Mushroom spaghetti carbonara

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g spaghetti
  • 200 g smoked bacon, diced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 250 ml of double cream
  • 3 egg yolks
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1 onion, diced
  • 100 ml dry white wine
  • 2 tablespoons grated parmesan cheese
  • salt pepper
  • chopped basil to serve

Preparation:

  1. Cook the pasta according to package directions and drain.
  2. Preheat a deep pan over high heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned. Remove it from the pan.
  3. To the same pan add the onion, cook until translucent and add mushrooms. Cook until lightly browned, add the garlic and add the wine. Cook for about 5 minutes.
  4. In a bowl, mix the egg yolks, 120 ml cream and cheese. Pour the remaining cream into the pan and add the bacon.
  5. Reduce the heat and add the eggs with cream and cheese. Season with salt and pepper to taste and cook until the sauce thickens slightly.
  6. Mix in cooked pasta and mix thoroughly. Serve sprinkled with basil.

Enjoy!

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Share the post "Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: grzyby, jajka, makaron, obiad, parmezan, pieczarki, ser, zioła

« Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce
Puree ze skorzonery / Salsify puree »

Comments

  1. rabarbarowo says

    25 kwietnia 2016 at 10:12

    Spaghetti carbonara przygotowuję zawsze kiedy nie mam więcej niż 20-30 minut na zrobienie obiadu albo kiedy Mąż mówi rano, że ma przed sobą długi trening rowerowy i potrzebuje czegoś na szybko i co da mu energię na długo. Sprawdza się idealnie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 kwietnia 2016 at 11:04

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  2. Sespanol says

    26 kwietnia 2016 at 10:05

    Uwielbiam spaghetti, ale carbonary nie jadłem od kilku lat 🙂 ale sama carbonara może być bardzo zróżnicowana, bo każdy dodaje inne składniki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 kwietnia 2016 at 10:09

      To prawda, polecam:)

      Odpowiedz
  3. Iga dietmap says

    20 lipca 2016 at 14:43

    pieczarki w takim spaghetti to naprawdę niezłe rozwiązanie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Polędwiczka wieprzowa w sosie z cydru i sera pleśniowego

Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Wyniki konkursu z firmą Ballarini

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

Kaczka pieczona po pekińsku

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress