Przedstawiam Wam kolejną pozycję z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować„-krem pieczarkowy. Jest to danie,które można dodać dosłownie do wszystkiego, u mnie dzisiaj z mięsnymi roladkami. Dodatek chilli dodaje mu pikanterii, a śmietanka delikatności. W połączeniu z mięsem lub rybami tworzy doskonałe i szybkie danie główne.
Mięsne roladki z kremem pieczarkowym (4 porcje)
Składniki na roladki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 kromki białego pieczywa bez skórki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ok. 10 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół
- olej do smażenia
- wykałaczki
- 4 plastry wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę
- 1/2 świeżej papryczki chilli pokrojonej w cienkie plasterki
- 200 g pieczarek,pokrojonych w plasterki
- 4 gałązki świeżego tymianku
- ok. 6 łyżek śmietanki ( ja miałam 18%)
- sól,pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie roladek:
- Chleb pokrusz lub podziel na małe kawałki, przełóż do miseczki i nasącz mlekiem.
- W średniej misce wymieszaj mięso mielone z solą,czosnkiem i pieprzem.
- Odcedź chleb z mleka i wmieszaj go dokładnie do mięsa.
- Uformuj z masy mięsnej kulki o średnicy około 2,5 cm i zawijaj je w plastry boczku, zabezpieczając polową wykałaczki przed rozwinięciem.
- Rozgrzej na dużej patelni olej, włóż roladki i smaż około 20-25 min na średnim ogniu. Raz na jakiś czas przewracaj je, aby uniknąć przypalenia. Są gotowe, gdy z każdej strony będą pięknie zarumienione.
- Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż boczek. Smaż kilka minut, aż będzie złocisty i chrupiący.
- Następnie dodaj chilli, pieczarki,listki tymianku i smaż kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodaj śmietankę, doprowadź sos do wrzenia i pozostaw na małym ogniu około minuty.
- Wyłóż na talerz razem z roladkami.
Dodaj komentarz