Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera

Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam Wam kolejną pozycję z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować„-krem pieczarkowy. Jest to danie,które można dodać dosłownie do wszystkiego, u mnie dzisiaj z mięsnymi roladkami. Dodatek chilli dodaje mu pikanterii, a śmietanka delikatności. W połączeniu z mięsem lub rybami tworzy doskonałe i szybkie danie główne.

Mięsne roladki z kremem pieczarkowym (4 porcje)

Składniki na roladki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 kromki białego pieczywa bez skórki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ok. 10 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół
  • olej do smażenia
  • wykałaczki
Składniki na krem pieczarkowy:
  • 4 plastry wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę
  • 1/2 świeżej papryczki chilli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 200 g pieczarek,pokrojonych w plasterki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • ok. 6 łyżek śmietanki ( ja miałam 18%)
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie roladek:

  1. Chleb pokrusz lub podziel na małe kawałki, przełóż do miseczki i nasącz mlekiem.
  2. W średniej misce wymieszaj mięso mielone z solą,czosnkiem i pieprzem.
  3. Odcedź chleb z mleka i wmieszaj go dokładnie do mięsa.
  4. Uformuj z masy mięsnej kulki o średnicy około 2,5 cm i zawijaj je w plastry boczku, zabezpieczając polową wykałaczki przed rozwinięciem.
  5. Rozgrzej na dużej patelni olej, włóż roladki i smaż około 20-25 min na średnim ogniu. Raz na jakiś czas przewracaj je, aby uniknąć przypalenia. Są gotowe, gdy z każdej strony będą pięknie zarumienione.
  6. Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.
Przygotowanie kremu pieczarkowego:
  1. Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż boczek. Smaż kilka minut, aż będzie złocisty i chrupiący.
  2. Następnie dodaj chilli, pieczarki,listki tymianku i smaż kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodaj śmietankę, doprowadź sos do wrzenia i pozostaw na małym ogniu około minuty.
  4. Wyłóż na talerz razem z roladkami.
Smacznego!

Share the post "Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczek, chilli, grzyby, Jamie Oliver, mięso, obiad, pieczarki, roladki mięsne, sos pieczarkowy

« Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)
Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Brakuje Ci składników do gotowania? Zamów zakupy z dodatkowymi zniżkami!

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Włoska zupa rybna / Italian fish soup

Ziemniaki-zapiekane-z-serem-Cheesy-scalloped-potatoes

Ziemniaki zapiekane z serem / Cheesy scalloped potatoes

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress