Share the post "Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze"
Święta, święta i po świętach… Nie oznacza to jednak, że mamy jeść mniej smacznie, no, może troszkę lżej 🙂 Dziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną brukselkę w glazurze miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć. Dokładnie tak samo miałam ze szpinakiem, teraz dodawałabym go do wszystkiego. Wracając do brukselki, szczególnie polecam ją do mięs.
Scroll down for recipe in English
Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej
(4 porcje)
Składniki:
- 450 g brukselki, z usuniętymi stwardniałymi „głąbami” i przekrojone na połówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka musztardy (u mnie ostra Dijon)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.
- Polej brukselkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Następnie wyłóż ją na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do zarumienienia.
W połowie pieczenia odwróć brukselkę na drugą stronę. - W międzyczasie, w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej rzepakowy. Włóż cebulę i smaż przez około 30 sekund lub do miękkości. Następnie dodaj wszystkie składniki od bulionu do miodu, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, po czym zdejmij z ognia.
- Upieczoną brukselkę wymieszaj z sosem miodowo-musztardowym, wyłóż na talerze i posyp migdałami i parmezanem.
Smacznego!
English version
Brussel sprouts in a honey mustard glaze
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g brussels sprouts, stems removed, halved
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 1/2 tsp salt
- 1/4 tsp black pepper
- 1 tsp canola oil
- 1 small onion, minced
- 3/4 cup chicken stock
- 1 tbsp mustard
- zest and juice of 1 lemon
- 2 tbsp honey
- salt and pepper
- 1/4 cup toasted almonds
- 1/4 cup grated parmesan
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC.
- Toss brussels sprouts in olive oil, salt and pepper. Spread on a baking sheet and roast for 35-40 minutes, or until sprouts are tender and golden brown. Flip brussels sprouts halfway through cooking.
- Meanwhile, heat 1 tsp oil in a sauce pan over medium-high heat. Add onion and saute for 30 seconds or until tender. Add stock – honey and bring to a boil. Reduce heat and simmer for 3-4 minutes or until slightly thick. Season with salt and pepper. Remove from heat.
- Toss brussels sprouts with honey mustard sauce. Top with almonds and grated parmesan. Serve.
Enjoy!
bubu says
Idealna zdrowa przystawka 🙂
Dzi says
🙂
Michał says
Zadam kłam twierdzeniu, że do brukselki trzeba dojrzeć, zawsze bardzo ją lubiłem. I nadal lubię 😉
Dzi says
🙂
Emila says
Mam dokładnie tak samo! Kiedyś nie lubiłam szpinaku, a teraz… Brukselki dalej nie lubię. Czas się do niej przekonać tym przepisem.
naleśniki says
Musi być przepyszna – chyba jutro zrobię
Dzi says
Polecam!