Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze"

  • Facebook
  • Twitter

Święta, święta i po świętach… Nie oznacza to jednak, że mamy jeść mniej smacznie, no, może troszkę lżej 🙂 Dziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną brukselkę w glazurze miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć. Dokładnie tak samo miałam ze szpinakiem, teraz dodawałabym go do wszystkiego. Wracając do brukselki, szczególnie polecam ją do mięs.

brukselka

Scroll down for recipe in English

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g brukselki, z usuniętymi stwardniałymi „głąbami” i przekrojone na połówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka musztardy (u mnie ostra Dijon)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.
  2. Polej brukselkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Następnie wyłóż ją na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do zarumienienia.
    W połowie pieczenia odwróć brukselkę na drugą stronę.
  3. W międzyczasie, w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej rzepakowy. Włóż cebulę i smaż przez około 30 sekund lub do miękkości. Następnie dodaj wszystkie składniki od bulionu do miodu, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, po czym zdejmij z ognia.
  4. Upieczoną brukselkę wymieszaj z sosem miodowo-musztardowym, wyłóż na talerze i posyp migdałami i parmezanem.

Smacznego!

brukselka

English version

Brussel sprouts in a honey mustard glaze

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g brussels sprouts, stems removed, halved
  • 2 tbsp extra virgin olive oil
  • 1/2 tsp salt
  • 1/4 tsp black pepper
Ingredients for the sauce:
  • 1 tsp canola oil
  • 1 small onion, minced
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1 tbsp  mustard
  • zest and juice of 1 lemon
  • 2 tbsp honey
  • salt and pepper
  • 1/4 cup toasted almonds
  • 1/4 cup grated parmesan

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Toss brussels sprouts in olive oil, salt and pepper. Spread on a baking sheet and roast for 35-40 minutes, or until sprouts are tender and golden brown. Flip brussels sprouts halfway through cooking.
  3. Meanwhile, heat 1 tsp oil in a sauce pan over medium-high heat. Add onion and saute for 30 seconds or until tender. Add stock – honey and bring to a boil. Reduce heat and simmer for 3-4 minutes or until slightly thick. Season with salt and pepper. Remove from heat.
  4. Toss brussels sprouts with honey mustard sauce. Top with almonds and grated parmesan. Serve.

Enjoy!

brukselka

Share the post "Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: brukselka, dodatek do dania głównego, migdały, miód, musztarda, obiad, parmezan, ser

« Babka z advocatem / Advocaat bundt cake
Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney »

Comments

  1. bubu says

    22 kwietnia 2014 at 11:54

    Idealna zdrowa przystawka 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2014 at 14:06

      🙂

      Odpowiedz
  2. Michał says

    22 kwietnia 2014 at 12:58

    Zadam kłam twierdzeniu, że do brukselki trzeba dojrzeć, zawsze bardzo ją lubiłem. I nadal lubię 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2014 at 14:06

      🙂

      Odpowiedz
  3. Emila says

    22 kwietnia 2014 at 15:45

    Mam dokładnie tak samo! Kiedyś nie lubiłam szpinaku, a teraz… Brukselki dalej nie lubię. Czas się do niej przekonać tym przepisem.

    Odpowiedz
  4. naleśniki says

    23 kwietnia 2014 at 23:23

    Musi być przepyszna – chyba jutro zrobię

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 kwietnia 2014 at 07:28

      Polecam!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney | karmelowy pisze:
    24 kwietnia 2014 o 08:55

    […] przyprawami (w tym wypadku należy podwoić ich ilość) i upiec w całości. Podałam kotlety z brukselką w sosie miodowo-musztardowym. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Biala-kielbasa-ze-slodko-pikantna-cebula-Sasusage-with-sweet-and-spicy-onion

Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion

Latwa-surowka-ze-slodkiej-kapusty-Easy-cabbage-salad

Łatwa surówka ze słodkiej kapusty / Easy cabbage salad

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress