Nie ma nic lepszego niż gorąca i sycąca zupa w takie zimne dni jak mamy teraz. Dodatek boczku wzmacnia przyjemne doznania, chociaż niestety jest kaloryczny. Można go zastąpić gotowanym kurczakiem (miałam z bulionu ugotowanego na zupę), lub czymkolwiek chcemy.
Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem (4 porcje)
Składniki:
- 4 plasterki wędzonego boczku (lub więcej jeśli lubimy)
- 3 łyżki niesolonego masła
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 gałązki selera naciowego,pokrojonego w plastry
- ok. 4-5 średnich ziemniaków,obranych i pokrojonych w kostkę
- ok. 2 litrów bulionu drobiowego
- 4 listki laurowe
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty cienko poszatkowanej
- 2-3 łyżki śmietanki 18%
- ew. tarty parmezan do posypania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na suchej patelni, połóż plasterki boczku i usmaż je na chrupiąco na średnim ogniu. Przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu i odstaw na bok.
- W dużym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż cebulę. Smaż ok. 3 min, do momentu jej delikatnego zeszklenia.
- Dodaj ziemniaki i selera i smaż następne 2 min.
- Dodaj bulion, listki laurowe, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu ok. 8-10 min, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Dodaj kapustę i gotuj następne 5-10 min, aż kapusta zmięknie.
- Wyjmij listki laurowe, przelej zupę do np. miski (mi niestety blender rysuje garnki) i zblenduj zawartość na gładki krem.
- Przelej krem do rondla, doprowadź do wrzenia i wlej śmietankę. Dokładnie wymieszaj i dopraw jeżeli to konieczne.
- Podawaj zupę z boczkiem i posypaną parmezanem.
Smacznego!
Dodaj komentarz