Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka w sosie szampańskim

Piersi kurczaka w sosie szampańskim

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Piersi kurczaka w sosie szampańskim"

  • Facebook
  • X

Został Wam szampan z sylwestra? U mnie zalega w lodówce, więc postanowiłam go wykorzystać do obiadu. Ja miałam piersi kurczaka, ale możemy w tym przepisie zastosować  każdą cześć kurczaka na jaką mamy ochotę, lub jaką obecnie mamy dostępną w lodówce lub zamrażarce. Sam sos proponuję  przetrzeć przez sitko przed samym podaniem, dzięki temu będzie on bardziej puszysty i aksamitny. Samo danie nie wymaga większych zasobów i wysiłku,  a sam czas przyrządzania zależy od części kurczaka jakiej użyjemy,  np. piersi uduszą się szybko, natomiast udka muszą poddusić się dłużej. Ja do sprawdzenia stopnia upieczenia mięsa używam termometru kuchennego, jeżeli jeszcze nie macie to polecam jego zakup, ponieważ bardzo ułatwia pracę w kuchni.

Piersi kurczaka w sosie szampańskim (4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka ( lub inne jego części)
  • 50 g niesolonego masła
  • 250 g pomidorów z puszki lub passaty
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 1 szklanka szampana
  • ok. szklanki bulionu drobiowego
  • mąka do obtoczenia kurczaka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1.  Piersi z kurczaka dokładnie umyj ,a później osusz papierowymi ręcznikami. Obtocz je w mące i odłóż na bok.
  2. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozpuść na dużym ogniu masło. Gdy będzie już rozpuszczone, włóż piersi o obsmaż na rumiano z każdej strony.
  3. W momencie gdy wszystkie piersi są ładnie zrumienione, wlej do patelni szampana i pozwól mu się zredukować do połowy poprzedniej objętości.
  4. Następnie zawartość patelni posól i popieprz, dodaj listek laurowy i wlej pomidory lub passatę.
  5. Zmniejsz ogień do małego i pozwól potrawie dusić się powoli do momentu upieczenia mięsa. Ja sprawdzam termometrem kuchennym i jeżeli widzę,że temp. wewnętrzna mięsa zbliża się do 70 oC, wiem że jest już gotowe. Czas duszenia zależy od części kurczaka, moje piersi dusiły się ok. 20 min.
  6. W trakcie duszenia, w miarę redukcji sosu, dolewaj bulion. Należy obserwować potrawę w trakcie duszenia, gdyż sos szybko odparowuje i można łatwo ją przypalić.
  7. Gdy kurczak jest gotowy, wyjmij go z patelni, odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową aby nie ostygł.
  8. Zwiększ ogień do średniego i wlej do sosu śmietankę, mieszając poczekaj aż sos zgęstnieje ok 10 min. Dopraw jeżeli to konieczne.
  9. Przełóż kurczaka na talerz i polej sosem. Ja podałam z puree ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami.
Smacznego!

Share the post "Piersi kurczaka w sosie szampańskim"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, piersi z kurczaka, pomidor, szampan

« Ciasteczka walentynkowe
Tataki ze smażonej wołowiny »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Inspiracje na Wielkanoc 2021!

Mini frittaty śniadaniowe z samych białek

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress