Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na kolejny przepyszny makaron. Tym razem w kremowym sosie ze słodkim winem Marsala, soczystymi kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Użyłam tutaj makaronu typu penne, jednak każdy inny także sprawdzi się doskonale. Polecam ten przepis na obiad w pracowitym tygodniu, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę to stanie przy garach. Na pewno wszyscy z obiadu będą zadowoleni, a się nie napracujemy:) Użyte tutaj wino Marsala można zastąpić Porto, też wychodzi smacznie. Polecam!

penne

Scroll down for recipe in English

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na małe kawałki (wielkości kęsa)
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 garście świeżego, umytego szpinaku
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 szklanki wina Marsala
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki (30 %)
  • 400 makaronu (u mnie penne )
  • 1 szklanka parmezanu startego na tarce
  • 5 łyżek masła
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, a w dużej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Włóż kurczaka i smaż do zarumienia, po czym przełóż go na talerz i odstaw.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Na patelni po kurczaku rozpuść kolejną łyżkę masła, włóż czosnek, pieczarki i cebulę, smaż przez około 6 minut. Następnie włóż usmażonego kurczaka, wlej wino, bulion i śmietankę, po czym doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. W międzyczasie odcedź makaron, pozostawiając sobie 1/2 szklanki wody z gotowania. Włóż makaron ponownie do garnka, wraz z pozostałymi 3 łyżkami masła, po czym wmieszaj sos z kurczakiem i pieczarkami, szpinak i połowę parmezanu, wymieszaj i gotuj przez ok minutę. Gdy makaron wchłonie zbyt dużo sosu, dodaj trochę odlanej wody z gotowania. Dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
  5. Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

penne

English version

Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 2 large boneless, skinless chicken breasts, cut into bite sized pieces
  • 300 g sliced mushrooms
  • 4 handfuls of fresh spinach
  • 1 small onion, diced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 3/4 cup Marsala wine
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 cup heavy cream
  • 400 dry pasta  (I used penne)
  • 1 cup Parmesan cheese
  • 5 tablespoons butter
  • salt and pepper to taste
  • minced, chopped fresh parsley for garnish

Preparation:

  1. Season chicken with salt and pepper. Melt 1 tablespoon butter in a large skillet until foaming. Cook chicken until lightly browned. Transfer to plate when done.
  2. Boil water and cook pasta according to the directions.
  3. Melt additional 1 tablespoon of butter in skillet, add garlic, mushrooms and onion and cook for about 6 minutes. Add cooked chicken back into the skillet. Add the Marsala, chicken broth and cream and bring to a boil. Simmer until sauce is is slightly thickened.
  4. Drain pasta and reserve 1/2 cup cooking water. Return the pasta  to the pot with the remaining 3 tablespoons of butter. Add the mushrooms and chicken mixture , and spinach with 1/2 cup of Parmesan cheese and cook until the pasta has absorbed some of the sauce, about 1 minute, adding the reserved cooking water as needed.
  5. Season with salt and pepper and serve with additional Parmesan cheese and a garnish of chopped parsley.

Enjoy!

penne

Share the post "Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, pieczarki, ser, szpinak, wino, zioła

« Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney
Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate »

Comments

  1. Szymon says

    26 kwietnia 2014 at 15:52

    Muszę wypróbować!

    Odpowiedz
  2. Kulinarny Lans says

    27 kwietnia 2014 at 13:58

    super! aż ślinianki się powiększają. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 kwietnia 2014 at 15:06

      Jest pyszny, polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy / Cabbage and split pea soup with mushrooms

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

zurek-z-biala-kielbasa-i-grzybami-Sour-rye-soup-with-sausage-and-mushrooms

Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms

Śledzie w sosie curry / Curried herring

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress