Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup

Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup"

  • Facebook
  • Twitter

Wiosna w pełni, piękna pogoda za oknem, warto więc przygotować na obiad coś świeżego i sezonowego:) A w sezonie mamy teraz szparagi, których pełno już wszędzie i to w miarę atrakcyjnych cenach. Niestety nie wszyscy je lubią (np. moja połówka) dla tego przemyciłam je w śmietankowej zupie wiosennej w stylu francuskim, wraz z moim ukochanym szpinakiem. Łatwa i przepyszna – polecam!

Scroll down for recipe in English

Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem

(10 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła (najlepiej klarowanego)
  • 450 g por, posiekanego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1,8 l bulionu z kurczaka lub wody
  • 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek świeżych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • sól i zmielony czarny pieprz do smaku
  • 250 g świeżego szpinaku, z grubsza posiekanego
  • 1 szklanka śmietanki 18-30 %

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło. Włóż pora i cebulę i smaż do miękkości ok. 20 – 30 minut. Im dłużej je będziemy delikatnie karmelizować tym zupa będzie smaczniejsza.
  2. Po tym czasie wlej do garnka bulion lub wodę i włóż ziemniaki, marchewkę i szparagi. Dopraw całość solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaj do zupy szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Asparagus and spinach spring soup

(10 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup butter
  • 450 g leeks, chopped
  • 1 onion, chopped
  • 1,8 l chicken stock or water
  • 3 large potatoes, chopped
  • 2 large carrots, chopped
  • 1 bunch fresh asparagus, ends trimmed and cut into 2,5 cm pieces
  • salt and ground black pepper, to taste
  • 250 g fresh spinach, chopped
  • 1 cup heavy cream

Preparation:

  1. Melt the butter in a large pot over medium heat. Stir in the leeks and onion, and cook until tender 20 to 30 minutes. The longer you cook them, the better your soup will be.
  2. Pour stock or water into the pot. Mix in potatoes, carrots and asparagus. Season with salt and black pepper. Bring to a boil, reduce heat, and simmer 25 to 30 minutes, until vegetables are tender.
  3. Stir spinach and heavy cream into the soup mixture, and continue cooking about 5 minutes before serving.

Enjoy!

zupa

Share the post "Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: por, przystawka, szparagi, szpinak, zupa

« World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?
Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce »

Comments

  1. Pati says

    20 maja 2014 at 11:22

    Podoba mi się!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 maja 2014 at 11:39

      🙂

      Odpowiedz
  2. Nina says

    22 maja 2014 at 19:30

    jeszcze zupy ze szparagów nie robiłam, dzięki Tobie chyba się odważę :):)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 maja 2014 at 19:41

      Zalecam, jest pyszna!

      Odpowiedz
  3. ola says

    26 maja 2014 at 06:59

    Zupa ze szparagow? Ciekawe, zaraz biegne po skladniki i zobaczymy efekt przemycenia (mam ten sam „problem” z polowka). Jestes moja faworytka wsrod blogerek

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 maja 2014 at 07:20

      Dziękuję i trzymam kciuki!:)

      Odpowiedz
  4. Czarna says

    22 sierpnia 2014 at 12:14

    Robilam. Wyszla przepyszna! Polecam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 sierpnia 2014 at 13:01

      🙂

      Odpowiedz
  5. Monia66 says

    12 maja 2016 at 11:48

    Tą zupką zawładnęłam żołądkami i sercami gości, kiedy ją podałam.
    Jest przepyszna! delikatna i niewiarygodnie dobra w smaku. Jest znakomita!
    Ale gotując, zmodyfikowałam ją troszeczkę, bo nie dołożyłam wcale marchewki by nie zaburzyć wiosennego koloru zupy, i dorzuciłam pierś kurzą, pokrojoną w drobną kostkę.
    Polecam gorąco, bo zupa ma niesamowity, cudowny smak
    .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 maja 2016 at 11:57

      Cieszę się, że smakowała. Ja też czasami modyfikuję dodając składniki, które akurat mam w lodówce:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

Dobrze doprawiony colesław

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress