Share the post "Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes"
Dziś propozycja przepisu na kolejne, przepyszne curry, tym razem w wersji dla cierpliwych czyli długo gotowanej. Czas oczekiwania wynagradza nam jednak głęboki smak i intensywny aromat dania, który zachwyci każdego. Kurczak z ziemniakami w pikantnym i kremowym sosie pomidorowym, tworzą doskonałe zestawienie na leniwe danie weekendowe. Podałam z chlebkami naan. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami
(4 porcje)
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 duże piersi z kurczaka, mogą być ze skórą
- sól i pieprz
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane w drobną kostkę
- 1 łyżka imbiru startego na tarce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 – 3/4 łyżeczki pieprzu cayennne (dostosuj ilość do własnych preferencji co do ostrości)
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 szklanki bulionu z kurczaka (plus trochę ekstra, gdyby sos za bardzo odparował)
- 3/4 szklanki sosu pomidorowego (passaty)
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
- 250 g małych ziemniaków, obranych i pokrojonych plastry o grubości 0,5 cm
- do podania: jogurt, świeża mięta, kolendry lub pietruszki, chlebek naan, lub ryż
Przygotowanie:
- Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu i wlej olej. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, ułóż skórą do dołu na rozgrzanym oleju i smaż około 8-10 minut, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, i smaż mieszając od czasu do czasu, do zarumienienia cebuli, przez około 8-10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, kmin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne, kardamon i smaż, często mieszając, aż koncentrat pomidorowy zacznie ciemnieć, przez około 4 minuty.
- Włóż do patelni kurczaka, wlej bulion, przecier pomidorowy i śmietanę. Dopraw całość solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod częściowym przykryciem przez około 1 1/2 godziny lub do momentu ugotowania się kurczaka i odpowiedniego zagęszczenia sosu. Mieszaj od czasu do czasu. Wyjmij gotowego kurczaka z patelni, podziel go na kawałki wielkości kęsa lub pokrój w grubszą kostkę i włóż ponownie do sosu.
- Następnie włóż do sosu ziemniaki do garnka i gotuj pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki staną się miękkie, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji, przez około 30-45 minut. Jeżeli będzie zbyt gęsty, rozrzedź go bulionem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Przełóż curry do miseczek, do każdej włóż łyżkę jogurtu, posyp świeżą kolendrą lub pietruszką i podaj z chlebkiem naan lub ryżem.
Smacznego!
English version
Tomato curry with chicken and potatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 3 tbsp canola oil
- 3 large chicken breasts, skin on
- salt and pepper
- 1 small onion, finely chopped
- 4 garlic cloves, chopped
- 1 tbsp finely grated ginger
- 2 tbsp tomato paste
- 2 tsp garam masala
- 2 tsp ground cumin
- 2 tsp ground turmeric
- 1 1/2 tsp ground coriander
- 1/2 – 3/4 tsp cayennne pepper (depending on how spicy, you like it)
- 3/4 teaspoon ground cardamom
- 3 cups chicken stock (plus a bit more, for thinning, if necessary)
- 3/4 cup tomato purée
- 1/2 cup heavy cream
- 250 g small potatoes, sliced 0,5 cm thick
- For serving: yogurt, fresh mint, cilantro or parsley, naan bread, or serve over cooked rice
Preparation:
- Heat oil in a large pan over medium heat. Season chicken with salt and pepper and place skin side down in to the pan. Cook until golden brown without turning, about 8–10 minutes. Transfer chicken to a plate.
- To the same pot, add onion, garlic, and ginger and cook, stirring occasionally, until onion is very soft and golden brown, about 8–10 minutes. Add tomato paste, garam masala, cumin, turmeric, coriander, cayenne, cardamom and cook, stirring often, until tomato paste is beginning to darken, about 4 minutes.
- Add chicken pieces, chicken broth, tomato purée, and cream to pot. Season with salt and pepper and bring to a boil. Reduce heat and simmer, partially covered, until chicken is almost falling off the bone and liquid is slightly thickened, about 1 1/2 hours. Take out cooked chicken, pull chicken into bite-sized pieces and return chicken pieces to the pot.
- Add potatoes to the pot and cook, partially covered, until potatoes are fork-tender and sauce is thickened, 30-45 minutes. If sauce is too thick, thin with a bit more chicken stock.
- To serve, spoon stew into a shallow bowl and place a large dollop of yogurt on one side. Sprinkle with some fresh chopped mint, cilantro or parsley and serve with naan bread on the side.
Enjoy!
Michał says
Powiem krótko – bym zjadł, ale przygotowywać mi się nie chce, bo jakoś dzisiaj czasu nie mam. Gdyby można było prosić o miseczkę… ;D
Dzi says
Następnym razem na pewno dam znać:)
Piotr says
A kto teraz Michał w tygodniu ma czas na dobre długie gotowanie. ?
bubu says
uwielbiam curry, to jedyna chyba potrawa dla której jestem w stanie poświęcić tyle czasu w kuchni :)wygląda świetnie!
dofoda says
Aż mam chęć tego spróbować już teraz, bardzo ładnie podane to i działa na zmysły.
Dzi says
Jest pyszne, polecam!
Kamila says
Pyszne curry!! U mnie dodatkowo z warzywami i rodzynkami… palce lizać 😀
Dzi says
Rodzynki? Genialne! 🙂