Po raz kolejny prezentuję przepis Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”, aktualnie jest to pozycja,którą czytam od „deski do deski”, szkoda tylko,że polskie wydanie jest mało wytrzymałe (odpadła mi okładka:/). Samo wykonanie przepisu wymaga trochę zachodu, ale efekt jest wart tego wysiłku-zapewniam:). W oryginale Ramsay nakazuje przygotować piersi kurczaka wraz z korpusem, ja jednak użyłam samych piersi, które niestety były już bez skóry, co odebrało im trochę uroku po podsmażeniu. Sos grzybowy jest delikatny i bardzo aromatyczny, całościowo danie smakuje jak z dobrej restauracji. Piersi podałam na boulangère z ziemniaków.
Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym
(4 porcje)
Składniki na piersi:
- 4 piersi z kurczaka (najlepiej ze skórą)
- 1 główka czosnku w łupinie,przekrojona poziomo na pół
- sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki bulionu drobiowego z kostki (ja dałam szklankę bulionu własnej roboty)
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,lekko rozgniecionych
- 1 łyżka ziaren kolendry, delikatnie rozgniecionych
- 1 gałązka tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 pory oczyszczone i posiekane
- 2 marchewki obrane i posiekane
- 2 gałązki selera naciowego,oczyszczone i posiekane
- oliwa z oliwek
- kilka łyżek masła
- 10-12 suszonych grzybów ( najlepiej borowików),ja dodałam jeszcze garść mrożonych
- oliwa z oliwek do smażenia
- 3 szalotki obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 1 gałązka tymianku
- 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
- 175 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml gęstej śmietany
- mały kawałek masła
Przygotowanie:
- Do dużego rondla włóż doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka. Zalej je bulionem i uzupełnij zimną wodą tak, aby przykryła piersi. Dodaj czosnek,ziarna kolendry,pieprzu,zioła i warzywa.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu,aż piersi staną się lekko twarde, ja sprawdzałam temperaturę mięsa termometrem kuchennym i gdy zbliżała się do 60 oC wyłączyłam ogień.Całość gotowania powinna trwać ok. 15 min. Następnie wyjmij mięso z wywaru i pozwól mu ostygnąć ok. 5 min. Zachowaj wywar.
- Suszone grzyby mocz przez 20 min. w gorącej wodzie. Następnie je odcedź i posiekaj, zachowaj wodę, w której się moczyły.
- Nalej do rondla niewielką ilość oliwy i podsmażaj na niej szalotki,tymianek i czosnek, aż zaczną się rumienić.
- Dodaj grzyby, trochę oliwy i dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko przez 5-6 min,po czym wlej ostrożnie wlej wodę w której się moczyły (bez osadu).
- Wlej wino i gotuj, aż całkowicie wyparuje. Dodaj 2-3 chochle bulionu, w którym gotowały się piersi z kurczaka i poczekaj 8-10 min,aż płyn zredukuje się o połowę.
- Dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż sos osiągnie konsystencję rzadkiej śmietany. Następnie przetrzyj sos przez sitko wraz z grzybami i szalotkami, uciskając mocno,by wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Osusz piersi z kurczaka ręcznikiem kuchennym, rozgrzej na patelni oliwę i smaż piersi z każdej strony przez 3-4 min,aż się zrumienią. W ostatniej minucie smażenia rozpuść na patelni masło i polej nim mięso, aby pozostało wilgotne.
- Wyłóż kurczaka na talerz i polej sosem. Ja dodałam jeszcze grzybki z sitka ( uwielbiam!:)) i pory z bulionu.
sensefruite says
Cudownie wygląda!:) Pozdrawiam:)
Dzi says
Dziękuję:)
regis says
Wyszło wybornie! 🙂
Dzi says
Gordon nigdy nie zawodzi:)