Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya

Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny prezentuję przepis Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”, aktualnie jest to pozycja,którą czytam od „deski do deski”, szkoda tylko,że polskie wydanie jest mało wytrzymałe (odpadła mi okładka:/). Samo wykonanie przepisu wymaga trochę zachodu, ale efekt jest wart tego wysiłku-zapewniam:). W oryginale Ramsay nakazuje przygotować piersi kurczaka wraz z korpusem, ja jednak użyłam samych piersi, które niestety były już bez skóry, co odebrało im trochę uroku po podsmażeniu. Sos grzybowy jest delikatny i bardzo aromatyczny, całościowo danie smakuje jak z dobrej restauracji. Piersi podałam na boulangère z ziemniaków.

Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym

(4 porcje)

Składniki na piersi:

  • 4 piersi z kurczaka (najlepiej ze skórą)
  • 1 główka czosnku w łupinie,przekrojona poziomo na pół
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki bulionu drobiowego z kostki (ja dałam szklankę bulionu własnej roboty)
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,lekko rozgniecionych
  • 1 łyżka ziaren kolendry, delikatnie rozgniecionych
  • 1 gałązka tymianku
  • 2  liście laurowe
  • 2 pory oczyszczone i posiekane
  • 2 marchewki obrane i posiekane
  • 2 gałązki selera naciowego,oczyszczone i posiekane
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek masła
Składniki na sos grzybowy:
  • 10-12 suszonych grzybów ( najlepiej borowików),ja dodałam jeszcze garść mrożonych
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 szalotki obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
  • 175 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml gęstej śmietany
  • mały kawałek masła

Przygotowanie:

  1. Do dużego rondla włóż doprawione solą i pieprzem piersi z kurczaka. Zalej je bulionem i uzupełnij zimną wodą tak, aby przykryła piersi. Dodaj czosnek,ziarna kolendry,pieprzu,zioła i warzywa.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu,aż piersi staną się lekko twarde, ja sprawdzałam temperaturę mięsa termometrem kuchennym i gdy zbliżała się do 60 oC wyłączyłam ogień.Całość gotowania powinna trwać ok. 15 min. Następnie wyjmij mięso z wywaru i pozwól mu ostygnąć ok. 5 min. Zachowaj wywar.
  3. Suszone grzyby mocz przez 20 min. w gorącej wodzie. Następnie je odcedź i posiekaj, zachowaj wodę, w której się moczyły.
  4. Nalej do rondla niewielką ilość oliwy i podsmażaj na niej szalotki,tymianek i czosnek, aż zaczną się rumienić.
  5. Dodaj grzyby, trochę oliwy i dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko przez 5-6 min,po czym wlej ostrożnie wlej wodę w której się moczyły (bez osadu).
  6. Wlej wino i gotuj, aż całkowicie wyparuje. Dodaj 2-3 chochle bulionu, w którym gotowały się piersi z kurczaka i poczekaj 8-10 min,aż płyn zredukuje się o połowę.
  7. Dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż sos osiągnie konsystencję rzadkiej śmietany. Następnie przetrzyj sos przez sitko wraz z grzybami i szalotkami, uciskając mocno,by wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  8. Osusz piersi z kurczaka ręcznikiem kuchennym, rozgrzej na patelni oliwę i smaż piersi z każdej strony przez 3-4 min,aż się zrumienią. W ostatniej minucie smażenia rozpuść na patelni masło i polej nim mięso, aby pozostało wilgotne.
  9. Wyłóż kurczaka na talerz i polej sosem. Ja dodałam jeszcze grzybki z sitka ( uwielbiam!:)) i pory z bulionu.
Smacznego!


Share the post "Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, Gordon Ramsay, grzyby, kurczak, marchewka, mięso, obiad, por, seler naciowy, wino

« Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya
Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym »

Comments

  1. sensefruite says

    10 stycznia 2013 at 12:20

    Cudownie wygląda!:) Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 stycznia 2013 at 12:21

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. regis says

    26 stycznia 2013 at 18:52

    Wyszło wybornie! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 stycznia 2013 at 19:02

      Gordon nigdy nie zawodzi:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    31 grudnia 2013 o 16:31

    […] Na 6 miejscu znajduje się przepis na Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym autorstwa Gordona Ramsaya […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi / Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera

Moje najlepsze przepisy z grzybami

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress