Pikantna i sycąca zupa-krem z pieczonego kalafiora rozgrzeje nawet największego zmarzlucha (czytaj np. mnie:)) Proces pieczenia kalafiora dodaje zupie przyjemnego posmaku, a papryczka chilli i pieprz cayenne ostrości. Jest gęsta i sycąca, ja dla podkreślenia jej kremowej delikatności przetarłam zupę przez sitko, czego rezultatem była jedwabista konsystencja. Polecam na zimne wieczory.
Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora (4 porcje)
Składniki:
- 1 średnia główka kalafiora
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
- 1 łodyga selera naciowego,pokrojona w plasterki
- 1 średnia marchewka,obrana i pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryczka chilli,pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/4 szklanki kwaśniej śmietany do zupy
- opcjonalnie posiekana kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Umyj kalafiora i podziel go na średnie różyczki, włóż do naczynia żaroodpornego polej oliwą z oliwek, posól i popieprz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 oC ok. 20 minut, przewracając w połowie pieczenia. Kalafior ma być zrumieniony ale wciąż jędrny.
- W trakcie pieczenia kalafiora, rozgrzej w garnku na średnim ogniu oliwę i włóż posiekaną cebulę. Smaż ok. 6-7 min.,do momentu zeszklenia.
- Następnie dodaj do cebuli selera,marchewkę i chilli,posól i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min.Dodaj kmin rzymski,kolendrę, pieprz cayenne, kurkumę i przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 min, uważając by czosnek nie zrumienił się nadmiernie (będzie gorzki).
- Dodaj do garnka upieczony kalafior i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, do momentu ugotowania kalafiora do miękkości.
- Dodaj śmietanę,przelej zawartość garnka do blendera i zmiksuj na gładki krem (lub zblenduj w garnku).
- Przelej krem znowu do rondla i zagotuj.Dopraw jeżeli to konieczne.
- Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Dodaj komentarz