Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora"

  • Facebook
  • Twitter

Pikantna i sycąca zupa-krem z pieczonego kalafiora rozgrzeje nawet największego zmarzlucha (czytaj np. mnie:)) Proces pieczenia kalafiora dodaje zupie przyjemnego posmaku, a papryczka chilli i pieprz cayenne ostrości. Jest gęsta i sycąca, ja dla podkreślenia jej kremowej delikatności przetarłam zupę przez sitko, czego rezultatem była jedwabista konsystencja. Polecam na zimne wieczory.

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora (4 porcje)

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 1 łodyga selera naciowego,pokrojona w plasterki
  • 1 średnia marchewka,obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli,pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/4 szklanki kwaśniej śmietany do zupy
  • opcjonalnie posiekana kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafiora i podziel go na średnie różyczki, włóż do naczynia żaroodpornego polej oliwą z oliwek, posól i popieprz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 oC ok. 20 minut, przewracając w połowie pieczenia. Kalafior ma być zrumieniony ale wciąż jędrny.
  2. W trakcie pieczenia kalafiora, rozgrzej w garnku na średnim ogniu oliwę i włóż posiekaną cebulę. Smaż ok. 6-7 min.,do momentu zeszklenia.
  3. Następnie dodaj do cebuli selera,marchewkę i chilli,posól i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min.Dodaj kmin rzymski,kolendrę, pieprz cayenne, kurkumę i przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 min, uważając by czosnek nie zrumienił się nadmiernie (będzie gorzki).
  4. Dodaj do garnka upieczony kalafior i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, do momentu ugotowania kalafiora do miękkości.
  5. Dodaj śmietanę,przelej zawartość garnka do blendera i zmiksuj na gładki krem (lub zblenduj w garnku).
  6. Przelej krem znowu do rondla i zagotuj.Dopraw jeżeli to konieczne.
  7. Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Smacznego!

Share the post "Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, kalafior, marchewka, obiad, przystawka, seler naciowy, zupa

« Bagietki francuskie Julii Child
Cynamonowe muffiny pączkowe z powidłami śliwkowymi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Moje włoskie przyjemności

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya

Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress