Jak napisał Gordon Ramsay w swojej książce „Szef kuchni na każdą porę roku” jest to zupa, od której powinna zacząć osoba ucząca się gotować. Zgadzam się z nim 100%, zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, składa się ze składników,które każdy ma w mieszkaniu. Cytując Gordona, można ją przemienić jednak w bardzo wyszukane danie dodając na koniec kilka podgotowanych ostryg lub kilku ubitej śmietany i kawioru z jesiotra. Ja dodałam zwyczajny, podsmażony boczek:)
Prosta zupa z ziemniaków i pora (4 porcje)
Składniki:
- 250 g pora (tylko białe i jasnozielone części) pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula,posiekana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 15 g masła
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 3-4 średnie ziemniaki (300 g),obrane i pokrojone w kostkę
- bukiet świeżych ziół ( kilka gałązek pietruszki,gałązka tymianku,mały liść laurowy i gałązka z liśćmi selera naciowego)
- 750 ml bulionu z kurczaka (lub warzywnego)
- 100 ml chudej śmietany
- sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włóż do dużego rondla pora,cebulę, masło i oliwę z oliwek. Podgrzewaj, a gdy zaczną skwierczeć, przykryj i duś na niedużym ogniu 5 min.
- Wlej wino i gotuj bez przykrycia,aż wyparuje. Dodaj ziemniaki i zioła, zalej całość bulionem i zagotuj.Dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj na niedużym ogniu przez 15 min,aż ziemniaki będą miękkie.
- Wyłów zioła i zmiksuj blenderem na gładką zupę-krem.
- Wmieszaj śmietanę i dopraw do smaku.
Sylwia says
Zupka wyszła przepyszna 🙂
Dzi says
Cieszę się,że smakowała:)
gin says
Mam tą książkę, ale jakoś umknął mi ten przepis… Błąd! Wygląda cudnie 🙂
Dzi says
A no widzisz, taki niepozorny był:P:)
Pawel says
A co tam robi boczek na zdjęciu jak nie ma go w przepisie
Dzi says
Pełni funkcję dekoracyjną :p