Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya

Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Bardzo przyjemne danie autorstwa Gordona Ramsaya, ale tym razem sięgnęłam do jego książki „Szef kuchni po godzinach”, Gordon we wstępie do tego przepisu twierdzi,że taki chicken pie robiła dla niego jego mama. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników, jednak samo wykonanie wymaga już trochę zachodu. Zabrałam się za nie po przyjściu z pracy i zanim było gotowe,zdążyłam już baaardzo zgłodnieć. Proponuję je na  weekend lub jeżeli chcemy zrobić je w tygodniu, przygotujcie sobie formę wyłożoną ciastem dzień wcześniej i przechowujcie w lodówce. Ja na pewno tak zrobię następnym razem.Tak czy inaczej jest to bardzo przyjemne danie na zimowy wieczór.:)

Kornwalijski placek z kurczakiem (4 porcje)

Składniki:

  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • listki z dużej gałązki tymianku
  • 3 duże piersi z kurczaka bez kości (ok. 600 g)
  • 300 g młodych obranych cebulek lub szalotek
  • 200 g kapeluszy pieczarek,umytych
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 500 g kruchego ciasta,najlepiej z tego przepisu na tartę (nieupieczonego)
  • 2 duże żółtka, rozkłócone z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotuj bulion. Dodaj do niego liście tymianku i gotuj w nim piersi kurczaka 10-12 min. Wyłów je i odstaw do ostygnięcia.
  2. Wrzuć do bulionu cebulki i gotuj na małym ogniu 5 min,następnie dodaj pieczarki i gotuj kolejne 4-5 min,aż cebulki i grzyby będą miękkie. Przełóż je łyżką durszlakową do miski
  3. Zwiększ ogień pod garnkiem z bulionem i gotuj, aż odparuje do 300 ml. Przelej go do innego naczynia.
  4. W tym czasie pokrój piersi kurczaka na cząstki wielkości kęsów i wrzuć do cebulki i pieczarek.
  5. Wstaw ten sam garnek na ogień, rozpuść w nim masło i wmieszaj mąkę. Smaż ją mieszając, na średnim ogniu 3-4 min. Stopniowo dolewaj bulion, nieustannie mieszając, aż składniki się połączą i sos nabierze kremowej konsystencji. Gotuj 5-10 min, by zgęstniał, następnie dodaj śmietanę i ponownie zagotuj.Sprawdź czy nie potrzebuje doprawienia. Sos powinien być bardzo gęsty i kremowy. Przelej go do kurczaka i pieczarek i wymieszaj.Odstaw do całkowitego ostygnięcia (ja nie czekałam tak długo).
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  7. Podziel ciasto w stosunku 2:1 i rozwałkuj większą część na blacie posypanym mąką na koło o średnicy 23-25 cm (miałam taką okrągłą formę) i grubości 3-4 mm. Wyłóż formę ciastem i odkrój brzegi. Na cieście równomiernie rozprowadź farsz.
  8. Rozwałkuj mniejszą część ciasta,by otrzymać przykrywkę.Nałóż ciasto na farsz i przyciśnij do brzegów aby zabezpieczyć przed rozklejeniem. Środek przykrywki natnij na krzyż, aby w trakcie pieczenia mogła ulatniać się para wodna. Odkrój nadmiar ciasta i pofałduj dekoracyjnie brzeg, a z odciętych kawałków można zrobić dekoracyjne listki.
  9. Posmaruj wierzch jajkiem,posyp solą i piecz ok. 35 min, aż ciasto zarumieni się na złotobrązowo.
Smacznego!

Share the post "Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chicken pie, ciasto kruche, Gordon Ramsay, grzyby, kuchnia brytyjska, kurczak, mięso, obiad, pieczarki, wypieki

« Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera
Mule z kurkami Gordona Ramsaya »

Comments

  1. Agnieszka says

    7 listopada 2014 at 11:14

    Robiła. jest prze, prze przepyszny ale to prawda trzeba się przy nim narobić , jednak jego smak wynagradza wszystek ten czas który poświęci się na jego przygotowanie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 listopada 2014 at 11:58

      Cieszę się, że smakował:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką | pisze:
    6 kwietnia 2013 o 06:07

    […] przepis na chicken pie. Tym razem jest w nim znacznie więcej warzyw, i zamiast ciasta jak w kornwalijskim placku Gordona Ramsaya danie zapiekane jest z parmezanową kruszonką. Wystarczy podać je z lekką sałatką i obiad […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

„Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress