W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa 🙂 Warsztaty zorganizował Lidl, gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty!
Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą na ramieniu, gdyż w Warszawie trwał właśnie „atak zimy” w związku z czym, drogi były ledwo przejezdne. Udało mi się jednak szczęśliwie dotrzeć do mojego ulubionego studia kulinarnego CookUp na ulicy Racławickiej 99 i bez problemu zaparkować na ich sporym parkingu (które są w Warszawie niestety rzadkością).
Stresowałam się też trochę przed spotkaniem z Karolem Okrasą, gdyż znałam go tylko z programów telewizyjnych i kampanii reklamowej Lidla, jednak zupełnie niepotrzebnie. Przesympatyczny facet z doskonałym poczuciem humoru i ogromną pasją do gotowania:)
Po wstępnych powitaniach i nauce przyrządzania potraw przystąpiliśmy do dzieła.
Takim też sposobem powstały przepyszne dania:
- Peperonata oraz suszone pomidory z medalionami wołowymi
Składniki:
- 4 medaliony wołowe po ok 70 g
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. papryka żółta
- 1 szt. cukinia
- 2 szt. cebula dymka
- kilka listków bazylii
- 140 g pomidory pelati
- 2 szt. ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 cytryna
- szczypta cukru
- łyżka masła
- pieprz czarny kruszony
- oliwa do smażenia
Sos z suszonych pomidorów:
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów
- 1 cytryna
- szczypta suszonego tymianku
- oliwa
- Pomidory posiekać drobno, dodać tymianek, otartą skórkę z cytryny i odrobinę soku. Wymieszać z oliwą i odstawić na ok 20 min.
- Medaliony zamarynować w odrobinie oliwy i bazylii świeżej oraz plastrów czosnku. Następnie przesmażyć na patelni z obydwu stron, doprawiając tylko pieprzem.
- Warzywa pokroić w grubą kostkę 2/2 cm, czosnek w plasterki.
- Na patelni przesmażyć warzywa , krótko by pozostały chrupiące. Zdjąć warzywa.
- Patelnie zalać pomidorami pelati (dolać ok. 100 ml wody) i doprawić sosami, sojowym i ostrygowym.
- Dodać skórkę z połowy cytryny starta na drobnej tarce oraz sok. Dodać cukier i masło. Gotować ok. 5-7 min. aż sos zgęstnieje.
- Dodać warzywa i zagotować, doprawić posiekana bazylią. Podawać z medalionami.
- Saltimbocca z łososia oraz Risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym
Składniki:
- 4 kawałki łososia pokrojonego na plastry grubości 2 cm
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 listki szałwii
- 100 g ryżu do risotto
- 2 łyżki sera Mascarpone
- 2 g szafranu (nitki)
- 3 łyżki posiekanego drobno pora (białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml wywar drobiowy
- 100 ml wino białe wytrawne
- 1 szt. cytryna
- sól, pieprz biały mielony i oliwa
Risotto:
- Ryż delikatnie zeszklić z czosnkiem na oliwie (bez koloru) dodać szafran i zalać winem białym wytrawnym.
- Gdy wino odparuje prawie w całości dodawać porcjami wywar drobiowy, by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotować by ryz był al dente. Uwaga – trzeba risotto często mieszać by się nie przypaliło!
- Doprawić skórką z cytryny , sola i pieprzem.
- Dodać na koniec mascarpone i posiekanego świeżego pora.
Pesto bazyliowe:
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki (listki)
- 50 g sera parmezan
- 4 -5 filetów anchois
- 1 ząbek czosnku
- 40 g orzeszków sosnowych upalonych
- oliwa
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze, dolewając oliwy do konsystencji gęstej pasty.
- Można zmniejszyć ilośc sera lub orzeszków jeśli chcemy mieć delikatniejsze pesto.
Ryba:
- Łososia rozłożyć na płasko i doprawić pieprzem.
- Na każdym kawałku ułożyć duży listek szałwii i przykryć złożona szynka parmeńską.
- Spiąć wykałaczką.
- Oprószyć delikatnie mąką(od strony ryby) i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
- Podawać z risotto i pesto.
Pasta z bakłażana
- 1 szt. upieczony bakłażan
- 1 szt. upieczona i obrana papryka czerwona
- 2 szt. dymka
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 szt. cytryna
- sól, pieprz oliwa
- Bakłażana obrać i posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać bakłażana z papryką, dodać posiekana cebulę.
- Doprawić oliwą, miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji.
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!
Asia says
Gratuluję! Fajnie, że miałaś okazję wziąć udział w takim spotkaniu 🙂
Dzi says
też się cieszę:)