Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą"

  • Facebook
  • Twitter

W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa 🙂 Warsztaty zorganizował Lidl, gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty!

Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą na ramieniu, gdyż w Warszawie trwał właśnie „atak zimy” w związku z czym, drogi były ledwo przejezdne. Udało mi się jednak szczęśliwie dotrzeć do mojego ulubionego studia kulinarnego CookUp na ulicy Racławickiej 99 i bez problemu zaparkować na ich sporym parkingu (które są w Warszawie niestety rzadkością).

DSC_7156 DSC_7149

Stresowałam się też trochę przed spotkaniem z Karolem Okrasą, gdyż znałam go tylko z programów telewizyjnych i kampanii reklamowej Lidla, jednak zupełnie niepotrzebnie. Przesympatyczny facet z doskonałym poczuciem humoru i ogromną pasją do gotowania:)

DSC_7295

Po wstępnych powitaniach i nauce przyrządzania potraw przystąpiliśmy do dzieła.

DSC_7388 DSC_7395

Takim też sposobem powstały przepyszne dania:

  • Peperonata oraz suszone pomidory z medalionami wołowymi

IMG_1126

 

Składniki:

  • 4 medaliony wołowe po ok 70 g
  • 1 szt. papryka czerwona
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1 szt. cukinia
  • 2 szt. cebula dymka
  • kilka listków bazylii
  • 140 g pomidory pelati
  • 2 szt. ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • łyżka masła
  • pieprz czarny kruszony
  • oliwa do smażenia

Sos z suszonych pomidorów:

  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • szczypta suszonego tymianku
  • oliwa
  1. Pomidory posiekać drobno, dodać tymianek, otartą skórkę z cytryny i odrobinę soku. Wymieszać z oliwą i odstawić na ok 20 min.
  2. Medaliony zamarynować w odrobinie oliwy i bazylii świeżej oraz plastrów czosnku. Następnie przesmażyć na patelni z obydwu stron, doprawiając tylko pieprzem.
  3. Warzywa pokroić w grubą kostkę 2/2 cm, czosnek w plasterki.
  4. Na patelni przesmażyć warzywa , krótko by pozostały chrupiące. Zdjąć warzywa.
  5. Patelnie zalać pomidorami pelati (dolać ok. 100 ml wody) i doprawić sosami, sojowym i ostrygowym.
  6. Dodać skórkę z połowy cytryny starta na drobnej tarce oraz sok. Dodać cukier i masło. Gotować ok. 5-7 min. aż sos zgęstnieje.
  7. Dodać warzywa i zagotować, doprawić posiekana bazylią. Podawać z medalionami.
  • Saltimbocca z łososia oraz Risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym

IMG_1129

 

Składniki:

  • 4 kawałki łososia pokrojonego na plastry grubości 2 cm
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 listki szałwii
  • 100 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki sera Mascarpone
  • 2 g szafranu (nitki)
  • 3 łyżki posiekanego drobno pora (białe części)
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml wywar drobiowy
  • 100 ml wino białe wytrawne
  • 1 szt. cytryna
  • sól, pieprz biały mielony i oliwa

Risotto:

  1. Ryż delikatnie zeszklić z czosnkiem na oliwie (bez koloru) dodać szafran i zalać winem białym wytrawnym.
  2. Gdy wino odparuje prawie w całości dodawać porcjami wywar drobiowy, by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotować by ryz był al dente. Uwaga – trzeba risotto często mieszać by się nie przypaliło!
  3. Doprawić skórką z cytryny , sola i pieprzem.
  4. Dodać na koniec mascarpone i posiekanego świeżego pora.

Pesto bazyliowe:

  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki (listki)
  • 50 g sera parmezan
  • 4 -5 filetów anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g orzeszków sosnowych upalonych
  • oliwa
  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze, dolewając oliwy do konsystencji gęstej pasty.
  2. Można zmniejszyć ilośc sera lub orzeszków jeśli chcemy mieć delikatniejsze pesto.

Ryba:

  1. Łososia rozłożyć na płasko i doprawić pieprzem.
  2. Na każdym kawałku ułożyć duży listek szałwii i przykryć złożona szynka parmeńską.
  3. Spiąć wykałaczką.
  4. Oprószyć delikatnie mąką(od strony ryby) i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
  5. Podawać z risotto i pesto.

Pasta z bakłażana

  • 1 szt. upieczony bakłażan
  • 1 szt. upieczona i obrana papryka czerwona
  • 2 szt. dymka
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 szt. cytryna
  • sól, pieprz oliwa
  1. Bakłażana obrać i posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać bakłażana z papryką, dodać posiekana cebulę.
  2. Doprawić oliwą, miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji.

DSC_7541

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!

Share the post "Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Pory w śmietanie / Creamed leeks
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets »

Comments

  1. Asia says

    20 stycznia 2016 at 09:14

    Gratuluję! Fajnie, że miałaś okazję wziąć udział w takim spotkaniu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 stycznia 2016 at 09:41

      też się cieszę:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress