Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock

Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu dostałam w prezencie urodzinowym szybkowar i przyznam się szczerze, że zabieram się za niego jak pies do jeża. Na blogu opublikowałam dopiero jeden przepis z jego użyciem – zupę dyniową z kurczakiem i makaronem, jednak mam nadzieję, że przekonam się do niego w szerszym zakresie. Jest jednak przepis, dla którego szybkowar jest dla mnie niezastąpiony – bulion drobiowy. Na początku mojej drogi z gotowaniem i blogowaniem korzystałam z przepisu autorstwa Gordona Ramsaya (tutaj) i wciąż polecam go osobom nieposiadającym szybkowara. Bulion z szybkowaru ma jednak tą przewagę, że robi się go w niecałą godzinę (z przygotowaniem składników), a jest zdecydowanie bardziej skoncentrowany i aromatyczny. Jest doskonałym i niezbędnym dodatkiem do każdej zupy i sosu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

bulion

Bulion drobiowy z szybkowaru

(2,5 litra)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,3 kg porcji rosołowych z kurczaka
  • 1 średnia cebula, nieobrana, pokrojona w ćwiartki
  • 12 szklanek wody
  • 2 duże ząbki czosnku, lekko rozgniecione płaską stroną noża
  • 1 duża marchewka, nieobrana, ale dobrze wyszczotkowana, pokrojona w 5 cm kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki całych ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

  1. W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu olej. Włóż kurczaka układając go w jednej warstwie i podsmaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Wyjmij podsmażone części i włóż kolejne. Kurczak nie ma być całkowicie usmażony, tylko lekko zarumieniony.
  2. Po wyjęciu kurczaka z garnka, włóż cebulę i zarumień z każdej strony.
  3. Następnie wlej kilka szklanek wody i zeskrob drewnianą łyżką wszelkie przysmażone kawałki z dna garnka, po czym wlej resztę wody i włóż kurczaka, czosnek, marchewkę, sól, pieprz i liście laurowe.
  4. Przykryj garnek pokrywką szybkowarową i dokładnie ją „zamknij”. Zwiększ ogień do największego, tak by wytworzyło się odpowiednie ciśnienie w środku (u mnie jest sygnał dźwiękowy), może to potrwać 10-15 minut. Po tym sygnale zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj przez kolejne 45 minut. Po tym czasie zdejmij szybkowar z ognia i powoli spuść całą parę (ok. 10-15 minut).
  5. Na dużej misce lub innym garnku umieść sitko i przecedź bulion. Wyrzuć wszystkie jego pozostałości.
  6. Bulion jest już gotowy do użycia, jeśli chcesz go zamrozić, pozwól mu ostygnąć, przelej do odpowiednich pojemników, opisz i włóż do zamrażarki.

bulion

English version

Pressure cooker chicken stock

(2,5 liters)

Ingredients:

  • 1 tablespoon canola oil
  • 1,3 kg chicken parts
  • 1 medium onion, trimmed and quartered but not peeled
  • 12 cups water
  • 2 large cloves garlic, lightly smashed
  • 1 large carrot, unpeeled but well scrubbed and cut into 5 cm chunks
  • 1 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon whole black peppercorns
  • 2 bay leaves

Preparation:

  1. Heat the oil in the pot of your pressure cooker over medium heat. Add the chicken in a single layer and cook until lightly golden on all sides. All the chicken may not fit into the pot, so remove pieces as they are done, replacing them with a fresh raw piece. 
  2. As you remove the browned chicken pieces from the pot, replace them with the onion quarters to brown them slightly. Adjust the heat to avoid burning any bits left on the bottom of the pot. Again, you do not want to cook the onions all the way through but just brown them.
  3. When the onions are browned, add a few cups of the water and scrape up any browned bits from the bottom of the pan. Add the remaining water, chicken, garlic, carrots, salt, peppercorns, and bay leaves.
  4. Cover and secure the lid. Raise the heat to high and bring the pot up to full pressure. This may take about 10-15 minutes. When your pot indicates that it’s at full pressure, lower the heat to maintain pressure and start timing. Cook for 45 minutes. After 45 minutes, turn off the burner and allow the pot to release pressure naturally. This will take about 10-15 minutes.
  5. Place the sieve or colander over a large bowl and line with cheesecloth. Carefully ladle the stock into the colander and strain. Discard the solids.
  6. Allow the stock to cool and it’s ready for use, or ladle it into storage containers, label and freeze.

Enjoy!

Share the post "Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Poradnik Tagged With: kurczak, mięso, poradnik, zioła

« Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate
Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste »

Comments

  1. Michał says

    30 kwietnia 2014 at 10:39

    Bulion najlepiej mrozić w woreczkach do lodu. Wtedy mamy własne, mrożone kostki rosołowe, które są bardzo wygodne i można je później wykorzystać do sosów, zup itd.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 kwietnia 2014 at 14:53

      Popieram, sama praktykuję:)

      Odpowiedz
      • Wioleta says

        22 stycznia 2020 at 12:06

        Ile takich kostek wrzucacie na litr wody?

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Rozki-francuskie-z-jablkami-i-rabarbarem-Apple-rhubarb-turnovers

Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado

Fasolka szparagowa z grzybami shitake

Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami / Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress