Jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka kucharska pt. „Nakarm mnie” Billa Grangera. Podeszłam do niej z dystansem, gdyż autor był mi zupełnie obcy, jednak jego sympatyczna twarz na okładce zachęcała do lektury. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona prezentowanymi tam przepisami i w tej chwili jest to jedyna książka kucharska w mojej kolekcji, z której mam ochotę wypróbować dosłownie wszystkie przepisy. W związku z moim raczkowaniem w temacie, na pierwszy ogień poszła kremowa zupa pomidorowa. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, a krem pomidorowy najlepszy jaki jadłam do tej pory. Polecam!
Kremowa zupa pomidorowa (4 porcje)
Składniki:
- 25 g masła
- 2 średnie cebule, drobno posiekane
- 2 łodygi selera naciowego,posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 750 ml passaty (puree pomidorowego)
- szczypta cukru
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 125 ml chudej śmietany
- starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
- W dużym rondlu z grubym dnem roztop na średnim ogniu masło, wrzuć cebulę oraz selera i smaż przez 15 min. aż zmiękną, dodając kilka minut przed końcem smażenia czosnek.
- Następnie dodaj passatę, cukier, bulion i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez następne 25 minut.
- Zmiksuj zupę blenderem i dodaj śmietanę. Delikatnie podgrzewaj, dopraw do smaku.
Angie says
Przepis prosty, zupa bardzo smaczna:) czekam na kolejne inspirujące wpisy na blogu:)