Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Nie jesteśmy wielkimi fanami jagnięciny ani baraniny, jednak któregoś pięknego dnia w jednym z moich ulubionych sklepów była  promocja, której nie potrafiłam się oprzeć. W taki sposób zostałam posiadaczką pięknych kotlecików jagnięcych i postanowiłam przygotować je w bardzo klasyczny sposób. Kotleciki zostały delikatnie obsmażone (tak by były lekko różowe w środku) i podane z przepysznym sosem z wiśniami i słodkim winem Porto. Danie jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Polecam na obiad w zapracowanym tygodniu, jak i na szczególną okazję. Polecam!

Scroll down for recipe in English

jagnięcina

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 4 kotleciki jagnięce, górka
  • 3 szalotki, posiekane (lub 1 cebula)
  • 1/2 szklanki Porto
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz kotleciki i dopraw dobrze solą i pieprzem.
  2. Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż kotleciki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony (moje wyszły lekko różowe w środku). Wyjmij je z patelni i odlej wytopiony tłuszcz.
  3. Włóż szalotki lub cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino, bulion, wiśnie, dżem wiśniowy, ocet balsamiczny i kardamon i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zdrapując ewentualne pozostałości kotletów z dna patelni, do momentu aż sos ładnie zgęstnieje, około 6-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyłóż kotlety na talerze, polej sosem i podawaj np. z puree ziemniaczanym.

Smacznego!

jagnięcina

English version

Lamb chops in cherry and Port sauce

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 teaspoons canola oil
  • 4 lamb chops
  • 3 shallots, chopped
  • 1/2 cup Port
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 cup cherries
  • 3 tablespoons cherry jam
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon ground cardamom
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Season the lamb chops with salt and pepper.
  2. Heat the oil in a pan. Add the lamb chops and cook until they reach the desired doneness, about 5 minutes per side to get a thick chop to medium rare. Set the lamb aside and drain the drippings from the pan.
  3. Add the shallots and saute for 1 minute. Add the port, broth, cherries, cherry jam, balsamic vinegar and cardamom and deglaze the pan. Bring the mixture to a boil and simmer until it thickens to form a sauce, about 6-10 minutes. Season with salt and pepper.
  4. Pour the sauce over the lamb and serve.

Enjoy!

jagnięcina

jagnięcina

Share the post "Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, jagnięcina, mięso, obiad, porto, wino, wiśnie

« Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup
Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin »

Comments

  1. kimek fan kuchni indyjskiej says

    21 maja 2014 at 17:09

    Delikatne jagnięce kotleciki to naprawdę rarytas. Na zdjęciu pięknie się prezentują, na pewno były pyszne. Lubię takie szybko przysmażone, różowe w środku mięsko.

    Odpowiedz
  2. Pati says

    22 maja 2014 at 10:03

    Doskonały sos do mięsa!

    Odpowiedz
  3. bubu says

    22 maja 2014 at 21:11

    wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, a sos robi furorę, super!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja

Mule w białym winie / Moules marinière

Wyniki konkursu z firmą Ballarini

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress