Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach

Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszne kotlety ze schabu zapiekane w sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego szpinaku i parmezanu. Doskonała propozycja na rodzinny obiad w tzw. tygodniu, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na stanie przy garach. Zamiast schabu można użyć karkówki lub innej ulubionej sztuki mięsa, pamiętając jednak, że w takiej sytuacji należy odpowiednio zmodyfikować czas pieczenia. Podałam je z młodymi ziemniaczkami i glazurowanymi marchewkami. Polecam!

Scroll down for recipe n English

schab

Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 450 g świeżego szpinaku baby
  • 4 kotlety schabowe (po 150 g każdy)
  • sól, pieprz
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę (lub 1 cebula)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na  200 oC.
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć 1/3 szpinaku. Smaż mieszając do „zwiędnięcia”, po czym powtórz czynność z resztą szpinaku. Przełóż go do durszlaka i odciśnij z niego jak najwięcej wody, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie przełóż szpinak na deskę do krojenia i z grubsza posiekaj.
  3. W celu przygotowania kotletów, osusz je ręcznikami papierowymi i dopraw solą i pieprzem z obu stron. W patelni po szpinaku rozgrzej na średnim ogniu kolejną łyżkę oleju i włóż kotlety. Smaż do zarumienia z obu stron, po ok. 5 minut, po czym przełóż je do naczynia do zapiekania.
  4. Do tej samej patelni wrzuć szalotki i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, podsmaż całość przez 30 s po czym wmieszaj mąkę i także podsmaż przez chwilę.
  5. Cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulion i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  gotuj, aż sos odpowiednio zgęstnieje, około 5 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj 1/2 szklanki startego parmezanu i posiekany szpinak.
  6. Przełóż sos na przygotowane w naczyniu do zapiekania kotlety, wyrównaj i posyp resztą startego parmezanu. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 10 do 15 minut lub do zarumienienia.

Smacznego!

schab

English version

Pork chops baked with cream and spinach

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup canola oil
  • 450 g fresh baby spinach
  • 4 pork chops (150 g each), trimmed
  • salt, pepper
  • 2 shallots, minced
  • 2 tbsp flour
  • 4 garlic cloves, minced
  • 2 cups chicken stock
  • 1 cup heavy cream
  • pinch ground nutmeg
  • 1 1/2 cups grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. Pre-heat your oven to 200 oC.
  2. Heat 1 tablespoon of oil in a large skillet over medium-high, add a third of the spinach, and cook down, stirring constantly, until completely wilted. Repeat twice more until all the spinach has been cooked down. Turn off the heat and remove the spinach to a colander and press down with a wooden spoon to remove as much water as possible. Roughly chop the spinach on a cutting board and set aside.
  3. Pat the pork chops dry and season both sides with salt and pepper. Return the pan to medium-high heat and add another tablespoon of oil. When the oil is shimmering, add the chops and cook until browned on both sides, about 5 minutes. Transfer to a baking dish.
  4. Add the shallots to the now empty pan and cook, stirring constantly, until softened. Add the garlic and saute for an additional 30 seconds, until fragrant and stir in the flour.
  5. Slowly whisk in the chicken broth, and then the heavy cream. Season with salt, pepper, and the nutmeg, and simmer until the mixture is thickened, about 5 minutes. Take of the heat, stir in 1/2 cup of the Parmesan cheese, along with the spinach.
  6. Pour spinach mixture into the baking dish with the chops and sprinkle on the remaining 1 cup of Parmesan cheese. Place in the oven for 10 to 15 minutes, until the cheese is golden brown and the spinach mixture is bubbling.

Enjoy!

schab

schab

Share the post "Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: mięso, obiad, parmezan, schab, ser, szpinak, wieprzowina

« Botwinka zasmażana / Braised swiss chard
Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza »

Comments

  1. bubu says

    25 czerwca 2014 at 10:43

    Mnmiammm- ser, szpinak i mięso 🙂 Apetycznie urozmaicona wariacja na temat podstawy niedzielnego,polskiego stołu, czyli schabowego! Zrobię na pewno w tym tygodniu!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 czerwca 2014 at 10:45

      Trzymam kciuki!

      Odpowiedz
  2. Wojciech Rudzki | spółka z o.o. says

    25 czerwca 2014 at 23:58

    Ciekawe połączenie tradycyjnego kotleta ze szpinakiem – ale przyznaję, że wygląda smacznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 czerwca 2014 at 07:11

      polecam!

      Odpowiedz
  3. Julia says

    26 czerwca 2014 at 08:29

    Uwielbiam gotować! Z przyjemnością sprawdzę również Twój przepis. Ciekawe co na to dzisiaj powie mój mąż jak zobaczy tak kolorowe schabowe 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 czerwca 2014 at 08:31

      Na pewno będzie zadowolony:)

      Odpowiedz
  4. Moniakucza says

    18 maja 2015 at 22:56

    Piekarnik na 200C. Druga wersje masz po angielsku to temperature jest 392F.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 maja 2015 at 08:17

      Kurcze, no 200 widze;/

      Odpowiedz
  5. Bea says

    27 lipca 2015 at 22:21

    bardzo lubię to danie! mmm… pychotka! polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lipca 2015 at 08:13

      Jest pyszne, to prawda:)

      Odpowiedz
  6. Sara says

    20 grudnia 2015 at 13:48

    Bomba atomowa me mniej kalorii 🙂 A marcheweczka gotowana pycha…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2015 at 14:56

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    15 lutego 2018 o 09:43

    […] moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami, z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka-jajeczna-z-makrelą-i-porem-Smoked-mackerel-and-leek-egg-salad

Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad

kurczak_w_pomaranczach

Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate

Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress