Share the post "Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach"
Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem
(6 porcji)
Składniki:
- 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
- 400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 3 szklanki listków szpinaku
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
- sól i mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
- Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
- W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
- Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.
Smacznego!
English version
Zuppa toscana with meat and spinach
(6 servings)
Ingredients:
- 4 slices bacon, diced
- 400 g sausage or ground pork, casing removed
- 1 tablespoon canola oil
- 2 cloves garlic, minced
- 1 onion, diced
- 4 cups chicken stock
- 3 potatoes, peeled and thinly sliced
- 3 cups spinach
- 1 1/2 cups heavy cream
- salt and ground black pepper, to taste
Preparation:
- Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.
- Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.
- Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.
- Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.
- Serve immediately, garnished with bacon.
Enjoy!
Tomasz says
Kolejny wspaniały przepis na coś wspaniałego. jesteś boska!
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa, a zupkę polecam!:)
bubu says
Wygląda smakowicie, a czy zupa jest boska przekonam się wkrótce 🙂
Pati says
Wspaniała!
Dzi says
🙂
Vasco Images says
A myślałem, że we Włoszech jedyną zupą, jaką podają jest „minestrone”
Dzi says
A jednak:)
Wśród Kuchennych Marzeń says
Wygląda bardzo ciekawie i pysznie 🙂
Proteminka says
Myślicie że nadaje się do podania podczas rodzinnego spotkania z rodzicami?
Dzi says
Należy zwrócić uwagę, że ta zupa jest bardzo sycąca, więc jeżeli podajemy po niej danie główne, to nie należy przesadzać z porcją:)
Marta says
Bardzo zaciekawila mnie zupa na stronach angielskich, cieszę się że trafiłam na Pani przepis. Mogę zapytać jaki smak trzeba osiągnąć tej zupy? Jak ona smakuje. Bardziej kremowo czy smażonym mięskiem. Pozdrawiam 🙂
Dzi says
To jedna z moich ulubionych zup:) I szczerze mówiąc, chyba jak dla mnie jest bardziej kremowa.