Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zuppa

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
  • 400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 3 szklanki listków szpinaku
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
  • sól i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
  2. Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
  3. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
  4. Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę,  doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.

Smacznego!

zuppa

English version

Zuppa toscana with meat and spinach

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 slices bacon, diced
  • 400 g sausage or ground pork, casing removed
  • 1 tablespoon canola oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 onion, diced
  • 4 cups chicken stock
  • 3 potatoes, peeled and thinly sliced
  • 3 cups spinach
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • salt and ground black pepper, to taste

Preparation:

  1. Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.
  2. Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.
  3. Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.
  4. Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.
  5. Serve immediately, garnished with bacon.

Enjoy!

zuppa

Share the post "Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki, Zupy Tagged With: kiełbasa, kuchnia włoska, mięso, przystawka, szpinak, wieprzowina, zupa

« Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart
Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce »

Comments

  1. Tomasz says

    2 czerwca 2014 at 09:59

    Kolejny wspaniały przepis na coś wspaniałego. jesteś boska!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 czerwca 2014 at 10:03

      Dziękuję za miłe słowa, a zupkę polecam!:)

      Odpowiedz
  2. bubu says

    2 czerwca 2014 at 12:34

    Wygląda smakowicie, a czy zupa jest boska przekonam się wkrótce 🙂

    Odpowiedz
  3. Pati says

    3 czerwca 2014 at 10:08

    Wspaniała!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 czerwca 2014 at 12:46

      🙂

      Odpowiedz
  4. Vasco Images says

    4 czerwca 2014 at 13:09

    A myślałem, że we Włoszech jedyną zupą, jaką podają jest „minestrone”

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2014 at 13:10

      A jednak:)

      Odpowiedz
  5. Wśród Kuchennych Marzeń says

    4 czerwca 2014 at 16:29

    Wygląda bardzo ciekawie i pysznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Proteminka says

    13 czerwca 2014 at 11:11

    Myślicie że nadaje się do podania podczas rodzinnego spotkania z rodzicami?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 czerwca 2014 at 12:06

      Należy zwrócić uwagę, że ta zupa jest bardzo sycąca, więc jeżeli podajemy po niej danie główne, to nie należy przesadzać z porcją:)

      Odpowiedz
  7. Marta says

    29 listopada 2018 at 21:56

    Bardzo zaciekawila mnie zupa na stronach angielskich, cieszę się że trafiłam na Pani przepis. Mogę zapytać jaki smak trzeba osiągnąć tej zupy? Jak ona smakuje. Bardziej kremowo czy smażonym mięskiem. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 listopada 2018 at 22:05

      To jedna z moich ulubionych zup:) I szczerze mówiąc, chyba jak dla mnie jest bardziej kremowa.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Coeurs a la Creme Delii Smith

Szybka-salata-z-dressingiem-smietanowym-Simple-salad-with-creamy-dressing

Szybka sałata z dressingiem śmietanowym / Simple salad with creamy dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress