Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kapuśniak z młodej kapusty
(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 młoda kapusta, poszatkowana
- 1/2 pora, pokrojonego w plasterki
- 1 cebula, pokrojona plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 łyżek śmietanki 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.
- Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Young cabbage soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 cups chicken stock
- 1 young cabbage, shredded
- 1/2 leek, sliced
- 1 onion, sliced
- 1 carrot, sliced
- 4 slices of bacon, diced
- 2 bay leaves
- 3 all spice berries
- 1 tablespoon fresh dill, chopped
- 1 tomato, diced
- 1 teaspoon lemon juice
- 8 tablespoons single cream
- salt and pepper to taste
Preparation
- Heat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.
- Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
bubu says
Świetny przepis na młodą kapustę, w roli głównej 🙂 ten przepis aż wzmógł mój apetyt 🙂
mkr says
Pycha, w sezonie szparagowym zapraszam na zielone szparagi na cieście francuskim
pozdrawiam 🙂
Czarna says
Wlasnie zjadłam ta zupke. Przepyszna!
Dzi says
Cieszę się , że smakowała 🙂