Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter

Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 młoda kapusta, poszatkowana
  • 1/2 pora, pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 łyżek śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.
  2. Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

kapuśniak

English version

Young cabbage soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 4 cups chicken stock
  • 1 young cabbage, shredded
  • 1/2 leek, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 1 carrot, sliced
  • 4 slices of bacon, diced
  • 2 bay leaves
  • 3 all spice berries
  • 1 tablespoon fresh dill, chopped
  • 1 tomato, diced
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 8 tablespoons single cream
  • salt and pepper to taste

Preparation

  1. Heat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.
  2. Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

 

Share the post "Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: kapusta, młoda kapusta, obiad, por, przystawka, zioła, zupa

« Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste
Kurczak pomarańczowy / Orange chicken »

Comments

  1. bubu says

    5 maja 2014 at 15:40

    Świetny przepis na młodą kapustę, w roli głównej 🙂 ten przepis aż wzmógł mój apetyt 🙂

    Odpowiedz
    • mkr says

      15 maja 2014 at 09:02

      Pycha, w sezonie szparagowym zapraszam na zielone szparagi na cieście francuskim

      pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Czarna says

    1 lipca 2014 at 21:03

    Wlasnie zjadłam ta zupke. Przepyszna!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lipca 2014 at 21:08

      Cieszę się , że smakowała 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    7 października 2017 o 11:39

    […] idzie bigos z młodej kapusty, który uwielbiam a później robię surówki, no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty Tym razem proponuję ją w trochę innej odsłonie, jednak wciąż przepysznej, jako dodatku […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Kaczka-w-sosie-wisniowym-Duck-with-cherry-sauce

Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce

Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress