Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake

Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Czas powoli zacząć żegnać się z tegorocznym sezonem truskawkowym, rzadko widzę je już na straganach. Na szczęście zamiast nich pojawiły się inne pyszności np. czereśnie czy jagody 😉 Na dobry koniec proponuję więc puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami, można je zastąpić też innymi owocami sezonowymi. Idealne do kawy. Polecam!

Scroll down for recipe in English

babka

Babka jogurtowa z truskawkami

(1 babka o śr. 25 cm)

Składniki:

  • 200 g masła, rozmiękczonego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 g świeżych truskawek, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść formę do babki.
  2. W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, sodę, sól i skórkę z cytryny.
  3. W misce miksera ubij masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy, przez około 3 minuty.
  4. Cały czas ubijając na niskich obrotach dodawaj do mieszaniny maślanej po 1 jajku na raz, dodając następne gdy pierwsze będzie już dobrze wmieszane, po czym wlej sok z cytryny. Następnie dodawaj po trochu mąki na zamianę z jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj mleko i wanilię i zmiksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  5. Wymieszaj truskawki z resztą mąki i wmieszaj je do ciasta.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Wyjmij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.

Smacznego!

babka

English version

Strawberry yogurt bundt cake

(25 cm bundt cake)

Ingredients:

  • 200 g butter, softened
  • 2 cups sugar
  • 3 eggs
  • 3 tablespoons lemon juice
  • zest of 1 lemon
  • 2 1/2 cups flour, divided
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 220 g Greek yogurt
  • 1/3 cup milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 350 g  fresh strawberries, diced

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. In a bowl combine 2 1/4 cups flour, baking soda, salt and lemon zest. Set aside.
  3. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and the sugar until light and fluffy, about 3 minutes.
  4. To the butter mixture add the eggs one at a time, then add the lemon juice. Once the eggs and lemon juice are incorporated, gradually add the flour mixture and the yogurt mixture. Next, add the milk and the vanilla.
  5. In a separate bowl combine the diced strawberries with the remaining flour. Coat the strawberries in flour and add them to the batter.
  6. Grease and flour a 25 cm bundt pan and add the batter to the pan. Bake for 50 min or to dry toothpick. Allow to cool completely before removing from pan.
  7. Sprinkle lightly with powdered sugar.

Enjoy!

 babka

Share the post "Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, słodkości, truskawki, wypieki

« Restauracja Bałkański Kocioł – recenzja
Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs »

Comments

  1. amaranthrose says

    8 lipca 2014 at 10:29

    Wygląda smakowicie. Piękna babka:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 lipca 2014 at 11:36

      Dziękuję:) Była pyszna!

      Odpowiedz
  2. Ladylaura. says

    8 lipca 2014 at 11:49

    Mega smaczna ,jogurtowe wypieki są pyszne.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 lipca 2014 at 12:07

      To prawda:)

      Odpowiedz
  3. Konczi i Szpileczka says

    11 lipca 2014 at 20:49

    Pyszne ciasto i pieknie wyglądające

    Odpowiedz
  4. Dawid says

    23 lipca 2014 at 10:00

    Takiej babki jeszcze nie próbowałem. Muszę wypróbować ten przepis bo na zdjęciu ciasto robi wrażenie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lipca 2014 at 10:11

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Translate

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Więcej...Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress