Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam kolejną wersję zupy pomidorowej jednak w wersji troszkę innej, bo chyba ze wszystkich rodzajów pomidorów jakie znam. Rozpoczynając od świeżych, przez suszone, passatę i pomidory krojone w puszce. Połączone z ziołami, papryką i miodem, a następnie zabielone śmietanką dają w efekcie najlepszą zupę pomidorową jaką jadłam. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna i słodkawa, z wyraźnie wyczuwalnymi ziołami. Robiłam ją już jakiś czas temu, ale do tej pory pamiętam jej smak, na pewno niedługo ponownie zagości na moim stole. Pycha!

Scroll down for English

zupa

Kremowa zupa pomidorowa

(10 porcji)

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki płatków chilli (albo mielonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 x 400g puszki krojonych pomidorów w puszce
  • 400 g passaty
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 szklanki śmietanki 18%

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło klarowane lub olej, włóż pomidorki koktajlowe, cebulę, paprykę i czosnek, po czym smaż do zeszklenia cebuli.
  2. Następnie dodaj suszone pomidory, pietruszkę, koperek, oregano, chilli i dopraw całość solą i pieprzem. Smaż całość przez kilka minut po czym posyp mąką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
  3. Powoli wlej bulion, cały czas mieszając aby uniknąć grudek. Dodaj krojone pomidory z puszki i passatę, dokładnie wymieszaj. Podkręć troszkę ogień i doprowadź zupę do wrzenia i następnie gotuj, aż zupa zgęstnieje. Jeżeli lubisz zupy kremy w tym momencie możesz ją zmiksować. Gotuj zupę jeszcze przez 1o minut, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj miód wraz ze śmietanką. Dopraw zupę solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Creamy tomato soup

(10 servings)

Ingredients:

  • 500 g cherry tomatoes, halved
  • 1 large yellow onion, chopped
  • 1 red bell pepper, chopped
  • 3 large cloves garlic, minced
  • 3 tbsp clarified butter
  • 1/2 cup finely chopped sun-dried tomatoes (packed in oil)
  • 1/3 cup chopped fresh parsley
  • 2 tbsp chopped fresh dill
  • 1/2 tbsp dried oregano
  • 1/8 tsp red pepper flakes
  • salt and gruond black pepper to taste
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 6 cups chicken stock
  • 2 x 400 g cans diced tomatoes
  • 400 g tomato sauce, passata
  • 1/2 cup honey
  • 2 cup half and half

Preparation:

  1. In a stock pot over medium heat, sauté tomatoes, onion, pepper, and garlic in butter until onion is soft and translucent.
  2. Add sun-dried tomatoes, parsley, dill, oregano, red pepper flakes, salt, and pepper. Cook for a couple minutes. Sprinkle flour over the mixture and stir until flour is absorbed. Cook for one more minute.
  3. Slowly add the chicken stock while stirring the mixture in the pot, to avoid lumps. Add diced tomatoes and tomato sauce, and stir to combine. Turn heat up, to medium-high, and cook until soup thickens and just starts to boil. Then turn heat down to medium low and stir in honey and half and half, season with salt and pepper to taste and serve.

Enjoy!

zupa

Share the post "Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, miód, obiad, papryka, przystawka, zioła, zupa

« Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami / Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts
Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce »

Comments

  1. Marek Masalski says

    1 lipca 2014 at 16:37

    Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Widzę, że również podajesz przepisy po angielsku. Ja bym zrobił to nieco inaczej:

    Albo założył drugą domenę z rozszerzeniem .com
    albo zainstalował drugą wersję wordpressa na:
    a) subdomenie: en.karmelowy.pl
    b) w katalogu karmelowy.pl/en

    Taka moja mała wskazówka techniczna 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lipca 2014 at 18:28

      Dziękuję za cenne wskazówki:)

      Odpowiedz
  2. Marek says

    2 lipca 2014 at 11:14

    to już drugi przepis, w którym widzę miód w zupie. Jako facet z trudem toleruję śliwkę w pieczeni, a co dopiero miodzik w pomidorowej, jednak zdjęcia zachęcają 😉 Podrzucę przepis żonie, zobaczymy co powie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2014 at 13:30

      Polecam-jest pyszna!

      Odpowiedz
    • Michał says

      2 lipca 2014 at 21:46

      Warto spróbować, bo miód do zupy pasuje. Oczywiście nie do każdej, ale do tej wyjątkowo. Ja ogólnie nie przepadam za miodem, ale z tym dodawany do potraw jakoś sobie radzę. A śliwki w pieczeni też nie toleruję 😀

      Odpowiedz
      • Dzi says

        2 lipca 2014 at 21:51

        Ja kiedyś nie wyobrażałam sobie nawet mięsa ze słodkim akcentem, a teraz uwielbiam;) A zupa jest pyszna!

        Odpowiedz
  3. ELA says

    20 kwietnia 2016 at 08:43

    Witam mam pytanie co do pomodorków..czy te skóry się dokładnie zmiksują,bardzo nie lubię jak skóry od pomidora są w zupie.I czy tej mąki nie jast za dużo ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 kwietnia 2016 at 08:46

      Witam,
      Proszę zwrócić uwagę, że jest to ilość mąki na 10 porcji więc może faktycznie wydawać się za duża. Co do pomidorków mój blender dał sobie radę i ze skórkami:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    30 października 2018 o 09:32

    […] i poradzi sobie z jej przygotowaniem dosłownie każdy. Na moim blogu mam już kilka jej wersji np. kremowa z pomidorków koktajlowych, czy szybka Billa Grangera i każda jest bardzo smaczna. Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w kremowym sosie z pesto z suszonych pomidorów i mascarpone

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS!

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress