Dziś przedstawiam kolejną wersję zupy pomidorowej jednak w wersji troszkę innej, bo chyba ze wszystkich rodzajów pomidorów jakie znam. Rozpoczynając od świeżych, przez suszone, passatę i pomidory krojone w puszce. Połączone z ziołami, papryką i miodem, a następnie zabielone śmietanką dają w efekcie najlepszą zupę pomidorową jaką jadłam. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna i słodkawa, z wyraźnie wyczuwalnymi ziołami. Robiłam ją już jakiś czas temu, ale do tej pory pamiętam jej smak, na pewno niedługo ponownie zagości na moim stole. Pycha!
Scroll down for English
Kremowa zupa pomidorowa
(10 porcji)
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju)
- 1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/8 łyżeczki płatków chilli (albo mielonego)
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mąki
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 2 x 400g puszki krojonych pomidorów w puszce
- 400 g passaty
- 1/2 szklanki miodu
- 2 szklanki śmietanki 18%
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło klarowane lub olej, włóż pomidorki koktajlowe, cebulę, paprykę i czosnek, po czym smaż do zeszklenia cebuli.
- Następnie dodaj suszone pomidory, pietruszkę, koperek, oregano, chilli i dopraw całość solą i pieprzem. Smaż całość przez kilka minut po czym posyp mąką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
- Powoli wlej bulion, cały czas mieszając aby uniknąć grudek. Dodaj krojone pomidory z puszki i passatę, dokładnie wymieszaj. Podkręć troszkę ogień i doprowadź zupę do wrzenia i następnie gotuj, aż zupa zgęstnieje. Jeżeli lubisz zupy kremy w tym momencie możesz ją zmiksować. Gotuj zupę jeszcze przez 1o minut, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj miód wraz ze śmietanką. Dopraw zupę solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamy tomato soup
(10 servings)
Ingredients:
- 500 g cherry tomatoes, halved
- 1 large yellow onion, chopped
- 1 red bell pepper, chopped
- 3 large cloves garlic, minced
- 3 tbsp clarified butter
- 1/2 cup finely chopped sun-dried tomatoes (packed in oil)
- 1/3 cup chopped fresh parsley
- 2 tbsp chopped fresh dill
- 1/2 tbsp dried oregano
- 1/8 tsp red pepper flakes
- salt and gruond black pepper to taste
- 1/2 cup all-purpose flour
- 6 cups chicken stock
- 2 x 400 g cans diced tomatoes
- 400 g tomato sauce, passata
- 1/2 cup honey
- 2 cup half and half
Preparation:
- In a stock pot over medium heat, sauté tomatoes, onion, pepper, and garlic in butter until onion is soft and translucent.
- Add sun-dried tomatoes, parsley, dill, oregano, red pepper flakes, salt, and pepper. Cook for a couple minutes. Sprinkle flour over the mixture and stir until flour is absorbed. Cook for one more minute.
- Slowly add the chicken stock while stirring the mixture in the pot, to avoid lumps. Add diced tomatoes and tomato sauce, and stir to combine. Turn heat up, to medium-high, and cook until soup thickens and just starts to boil. Then turn heat down to medium low and stir in honey and half and half, season with salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!
Marek Masalski says
Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Widzę, że również podajesz przepisy po angielsku. Ja bym zrobił to nieco inaczej:
Albo założył drugą domenę z rozszerzeniem .com
albo zainstalował drugą wersję wordpressa na:
a) subdomenie: en.karmelowy.pl
b) w katalogu karmelowy.pl/en
Taka moja mała wskazówka techniczna 🙂
Dzi says
Dziękuję za cenne wskazówki:)
Marek says
to już drugi przepis, w którym widzę miód w zupie. Jako facet z trudem toleruję śliwkę w pieczeni, a co dopiero miodzik w pomidorowej, jednak zdjęcia zachęcają 😉 Podrzucę przepis żonie, zobaczymy co powie 🙂
Dzi says
Polecam-jest pyszna!
Michał says
Warto spróbować, bo miód do zupy pasuje. Oczywiście nie do każdej, ale do tej wyjątkowo. Ja ogólnie nie przepadam za miodem, ale z tym dodawany do potraw jakoś sobie radzę. A śliwki w pieczeni też nie toleruję 😀
Dzi says
Ja kiedyś nie wyobrażałam sobie nawet mięsa ze słodkim akcentem, a teraz uwielbiam;) A zupa jest pyszna!
ELA says
Witam mam pytanie co do pomodorków..czy te skóry się dokładnie zmiksują,bardzo nie lubię jak skóry od pomidora są w zupie.I czy tej mąki nie jast za dużo ?
Pozdrawiam
Dzi says
Witam,
Proszę zwrócić uwagę, że jest to ilość mąki na 10 porcji więc może faktycznie wydawać się za duża. Co do pomidorków mój blender dał sobie radę i ze skórkami:)