Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

by Dzi 17 komentarzy

Share the post "Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś przepis na obłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi czereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa.

Scroll down for recipe in English

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Pierś kaczki z czereśniami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi kaczki ze skórą
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki brandy
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 300 g ciemnych czereśni bez pestek i przekrojone na połówki

Przygotowanie:

  1. Piersi umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natnij skórkę w kratkę (uważając, by nie nie przeciąć mięsa).
  2. W miseczce wymieszaj cukier z przyprawą i solą, natrzyj nią piersi z obu stron i ułóż skórą do góry w misce. Zalej całość brandy i wstaw na około 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i wyjmij piersi z lodówki.
  4. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
  5. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”.
  6. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia.
  7. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj.

Smacznego!

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

English version

Duck breast with sweet cherries

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 duck breasts with skin on
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1/2 teaspoon five spice powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 cup brandy
  • 1 large onion, diced
  • 300 g of dark sweet cherries, pitted and halved

Preparation:

  1. Wash the duck breasts, pat dry with paper towels and score duk fat gently without cutting into the meat underneath.
  2. In a small bowl, mix the sugar with spices and salt, rub the breasts on the both sides and place skin-side up in a bowl. Pour over prepared brandy and place in the refrigerator for 2 hours, preferably overnight.
  3. Preheat the oven to 220 oC and remove the breasts from the refrigerator.
  4. Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.
  5. Meantime, place the pan on medium heat again, add onion and cook until translucent. Next add juices from roasting duck, the rest of the marinade liquid and cherries. Cook for 2-3 minutes, season with salt and pepper to taste and remove from heat.
  6. Cut the meat into slices, pour over sauce and serve.

Enjoy!

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Share the post "Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brandy, czereśnie, kaczka, mięso, obiad, piersi

« Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers »

Comments

  1. Gosia says

    10 lipca 2015 at 10:36

    Wygląda przepysznie, ja bym do tego jeszcze dodała ziemniaczki w mundurkach.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2015 at 10:58

      🙂

      Odpowiedz
  2. Jarek says

    10 lipca 2015 at 13:21

    Czesc 🙂 Chcialbym Ci powiedziec, ze jestem czytelnikiem Twojego bloga od wzglednie niedawna, jednak szczerze muszę przyznac, ze już jestem jego stałym czytelnikiem rzadko wsrod blogerow, którzy bądź co bądź, ale swoje teksty udostepniaja w sieci za darmo 🙂 Tak więc dziekuje, ze postanowiles dzielic się swoim talentem z innymi, naprawdę gromkie brawa 🙂 Szczerze pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Marlenka bujne włosy says

    10 lipca 2015 at 19:24

    No to wygląda na prawdę przepysznie, az zaraz chyba skocze do sklepu i ugotuje cos w ten piątkowy wieczór:)

    dziękuję za inspirację

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 lipca 2015 at 19:25

      Zalecam:)

      Odpowiedz
  4. Vifonik says

    12 lipca 2015 at 12:10

    Witam
    czytam Twojego bloga od jakiegoś czasu. Podobają mi się Twoje przepisy, niektóre nawet wypróbowałam ;).
    Mam pytanie: Mogłabyś dodać/wysłać mi na e-mail przepis na tort? Zbliżają się urodziny koleżanki i ona zrobiła mi w moje niespodziankę, mianowicie upiekła świetne ciasto, a teraz chciałabym zrobić coś dla niej :). Problem w tym, że w kwestii pieczenia jestem zielona, umiem upiec tylko babeczki i to te z proszku ;). Chodzi mi o coś dość prostego w przygotowaniu, nie koniecznie jakieś kremy.
    Z góry dziękuję 🙂
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Anna says

    13 lipca 2015 at 10:20

    Przepis wyśmienity. Mięso w połączeniu z owocami rewelacja. Co prawda nigdy nie jadłam jeszcze z czereśniami, ale skoro mamy sezon na nie to czemu nie 🙂

    Odpowiedz
  6. Anna says

    13 lipca 2015 at 10:22

    Nigdy nie jadłam jeszcze mięsa z czereśniami, ale skoro mamy sezon na nie to czemu nie 🙂

    Odpowiedz
  7. Janusz says

    13 lipca 2015 at 17:35

    Mmmm… Wygląda smakowicie – aż ślinka cieknie 😛
    Koniecznie muszę tego spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lipca 2015 at 17:44

      Polecam, bo warto:)

      Odpowiedz
  8. Norbert says

    13 lipca 2015 at 18:05

    zajadałbym się takimi smakołykami 🙂

    Odpowiedz
  9. Monika says

    14 lipca 2015 at 09:51

    Kolejne szybkie i łatwe danie z mięsem 😉 uwielbiam Twoje przepisy 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lipca 2015 at 10:10

      Szybkie i pyszne, takie przepisy zawsze są najlepsze:)

      Odpowiedz
  10. Paulina says

    14 lipca 2015 at 10:07

    Uwielbiam kaczkę, nie mogę się doczekać aż sprawdzę Twój przepis 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lipca 2015 at 10:14

      Polecam, nam bardzo posmakowała:)

      Odpowiedz
  11. Adrian Bysiak says

    16 lipca 2015 at 13:42

    Za kaczkami jakoś szczególnie nie przepadam, chociaż Twoja wariacja wydaje się być całkiem spoko 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lipca 2015 at 13:44

      Mój połówek niestety też za kaczką nie przepada, jednak o zjedzeniu tej stwierdził, że „ta kaczka była smaczna gdyż marynata skutecznie zmieniła smak mięsa” 😛

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Spekulosy / Speculoos

Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

Lody-z-bialej-czekolady-White-chocolate ice-cream

Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Wielkanocne pyszności 2018

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress