W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta dotyczącego idealnego ciasta i sosu do pizzy, postanowiłam na prośbę mojej połówki zrobić dla niego pizzę taką jaką on lubi, czyli pikantną. Sam wybrał składniki i wyszła pyszna! Ciasto upiekło się znakomicie, było cienkie i bez problemu utrzymywało składniki pizzy. Myślę,że jak na pierwszy raz poszło mi nieźle:), sam…
Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera
Dziś postanowiłam nauczyć się robić pizzę, wiem, troszkę późno i niby nic trudnego, a jednak. Troszkę się naszukałam idealnego przepisu na ciasto, jednak wróciłam do mojego sprawdzonego Michela Rouxa. Jak narazie nigdy się na nim nie zawiodłam, więc i tym razem sięgnęłam do jego książki „Ciasta”.Ciasto w pizzy ma ogromne znaczenie, dodatki mogą być różne,…
Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną
Po ostatnich moich zmaganiach z tartą limonkową Jamiego, pozostało mi 5 białek w lodówce. W związku z tym,że nie lubię wyrzucać produktów spożywczych, a o produktach w zamrażarce jakoś zapominam postanowiłam zrobić omlet z samych białek na śniadanie. Jest szybki, pyszny i bardzo delikatny, a w połączeniu z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną (pomysł też z…
Mule z kurkami Gordona Ramsaya
Dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego, a zarazem prostego w wykonaniu. Przeglądając kolejną książkę Gordona Ramsaya „Łatwe gotowanie” natknęłam się na przepis na małże z kurkami. Akurat miałam w zamrażarce jedno i drugie (uwielbiam małże pod każdą postacią), więc zabrałam się do dzieła. Efekt? Pyszne małże w kremowym sosie z kurkami, a co najważniejsze, oprócz tego że…
Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya
Bardzo przyjemne danie autorstwa Gordona Ramsaya, ale tym razem sięgnęłam do jego książki „Szef kuchni po godzinach”, Gordon we wstępie do tego przepisu twierdzi,że taki chicken pie robiła dla niego jego mama. Przepis jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników, jednak samo wykonanie wymaga już trochę zachodu. Zabrałam się za nie po przyjściu z pracy i zanim było gotowe,zdążyłam…
Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera
Tym razem przedstawiam Wam bardzo limonkową tartę Jamiego Olivera. Bardzo limonkowa, .gdyż do masy zostało użytych aż 8 limonek! Za to smak tarty mówi sam za siebie, słodko-kwaśna masa, bardzo kruche ciasto i piernikowa bita śmietana…
Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym
Uczciwie przyznam,że mam słabość do kaczek. Zawsze jak idę do nowej restauracji, to pierwszym daniem jakie zamawiam jest kaczka, w jakiejkolwiek postaci by nie była. Tak samo w hotelach i innych możliwych miejscach, jednak kaczka z poniższego przepisu bije je wszystkie na głowę. Jest po prostu doskonała, mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealnie…
Maki sushi z pieczonym łososiem
Maki sushi to dla mnie najprostszy rodzaj sushi do wykonania. Udały mi się już za pierwszym razem i polecam każdemu początkującemu w tej sztuce. Moje zrobiłam z pieczonym łososiem, awokado i marynowaną rzodkwią japońską (daikon), którą można dostać w sklepach internetowych i wyspecjalizowanych stacjonarnych. Można oczywiście użyć innych składników ja np. ogórka, szparagów,marynowanej marchewki, co kto lubi….
Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi
Kontynuując moje eksperymenty z kuchnią japońską, zabrałam się za sushi. Chyba najważniejszym jego elementem jest odpowiedni ryż i oczywiście sposób jego ugotowania a później doprawienia. Nasłuchałam się opinii,że dobry ryż do sushi można zrobić jedynie w specjalnych pojemnikach czy sprzętach do jego gotowania i uważam,że to nieprawda. Ja robię zawsze w ten sam sposób, bez…
Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym
Od jakiegoś czasu interesuje się kuchnią japońską, ich kulturą kulinarną i filozofią jedzenia . Zachwyca mnie prostota dań japońskich,subtelność smaków, jak i samego przygotowania i spożywania jedzenia, które jest dla nich bardzo ważną sferą życia codziennego, wymagającą przygotowania dań w sposób niezwykle dokładny i atrakcyjny wizualnie. Posiadam już pewną wiedzę merytoryczną, więc nadszedł czas na…
- « Previous Page
- 1
- …
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- …
- 115
- Next Page »