Po ostatnich moich zmaganiach z tartą limonkową Jamiego, pozostało mi 5 białek w lodówce. W związku z tym,że nie lubię wyrzucać produktów spożywczych, a o produktach w zamrażarce jakoś zapominam postanowiłam zrobić omlet z samych białek na śniadanie. Jest szybki, pyszny i bardzo delikatny, a w połączeniu z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną (pomysł też z tarty Jamiego) tworzą bardzo smaczne i sycące śniadanie.
Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną
(2 omlety)
Składniki na omlety:
- 5 białek z jajek kurzych
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
- 75 ml śmietanki 36%
- ok. 20 g cukru pudru
- 4 herbatniki korzenne rozkruszone w blenderze
Przygotowanie:
- Przełóż białka do miski miksera,wsyp szczyptę soli i ubijaj odpowiednią końcówką, aż powstanie sztywna piana.
- Rozgrzej na dużym ogniu patelnię (ja miałam 24 cm), rozsmaruj na niej ręcznikiem papierowym cienką warstwę oleju i przełóż na nią połowę masy z miski miksera. Dokładnie wyrównaj jej powierzchnię i zmniejsz ogień na 5 (u mnie skala 1-10). w momencie gdy omlet jest zrumieniony od spodu, delikatnie przewróć go na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż na talerz. To samo zrób z drugą częścią masy.
- Rozsmaruj na całej powierzchni omletów powidła (lub inne przetwory) i zwiń w rulon. Następnie pokrój je w dekoracyjne plasterki.
- Śmietankę ubij z cukrem pudem i wmieszaj do niej pokruszone ciasteczka korzenne.
- Wyłóż omlet na talerz,posyp cukrem pudrem, a obok nałóż śmietankę.
zachwycające zdjecie! a i propozycja ciekawa 🙂
Dziękuję:)
Cudownie wygląda ta roladka – jak ja bym chciała, żeby mi ktoś takie cudo przygotował na śniadanie…
Dziękuję za miły komentarz:)
Fantastyczne zdjęcia i ciekawy przepis!
Dziękuję:-)
Zrobiłem dziś żonie na niedzielne śniadanie, była zachwycona 🙂
Dziękuję za pyszny pomysł 🙂
Cieszę się,że smakowało. A żonie gratuluję męża:)
brilliant!
🙂
Wygląda ciekawie. Jako że po bułeczkach drożdżowych zostało mi trochę białek, chyba je wykorzystam. I myślę, że nie pójdą na zmarnowanie 😉
Pozdrawiam i życzę smacznego^^
Polecam!:)