Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną"

  • Facebook
  • Twitter

Po ostatnich moich zmaganiach z tartą limonkową Jamiego, pozostało mi 5 białek w lodówce. W związku z tym,że nie lubię wyrzucać produktów spożywczych, a o produktach w zamrażarce jakoś zapominam postanowiłam zrobić omlet z samych białek na śniadanie. Jest szybki, pyszny i bardzo delikatny, a w połączeniu z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną (pomysł  też z tarty Jamiego) tworzą bardzo smaczne i sycące śniadanie.

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną 

(2 omlety)

Składniki na omlety:

  • 5 białek z jajek kurzych
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania
Składniki na śmietanę:
  • 75 ml śmietanki 36%
  • ok. 20 g cukru pudru
  • 4 herbatniki korzenne rozkruszone w blenderze

Przygotowanie:

  1. Przełóż białka do miski miksera,wsyp szczyptę soli i ubijaj odpowiednią końcówką, aż powstanie sztywna piana.
  2. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię (ja miałam 24 cm), rozsmaruj na niej ręcznikiem papierowym cienką warstwę oleju i przełóż na nią połowę masy z miski miksera. Dokładnie wyrównaj jej powierzchnię i zmniejsz ogień na 5 (u mnie skala 1-10). w momencie gdy omlet jest zrumieniony od spodu, delikatnie przewróć go na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż na talerz. To samo zrób z drugą częścią masy.
  3. Rozsmaruj na całej powierzchni omletów powidła (lub inne przetwory) i zwiń w rulon. Następnie pokrój je w dekoracyjne plasterki.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudem i wmieszaj do niej pokruszone ciasteczka korzenne.
  5. Wyłóż omlet na talerz,posyp cukrem pudrem, a obok nałóż śmietankę.
Smacznego!

Share the post "Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: białka, bita śmietana, omlet, powidła, śniadanie

« Mule z kurkami Gordona Ramsaya
Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera »

Comments

  1. Inka says

    19 stycznia 2013 at 18:07

    zachwycające zdjecie! a i propozycja ciekawa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2013 at 18:31

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. gin says

    21 stycznia 2013 at 20:42

    Cudownie wygląda ta roladka – jak ja bym chciała, żeby mi ktoś takie cudo przygotował na śniadanie…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2013 at 21:06

      Dziękuję za miły komentarz:)

      Odpowiedz
  3. JestSmak says

    3 kwietnia 2013 at 17:20

    Fantastyczne zdjęcia i ciekawy przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 kwietnia 2013 at 17:42

      Dziękuję:-)

      Odpowiedz
  4. Wilkoo says

    3 listopada 2013 at 09:56

    Zrobiłem dziś żonie na niedzielne śniadanie, była zachwycona 🙂
    Dziękuję za pyszny pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 listopada 2013 at 10:17

      Cieszę się,że smakowało. A żonie gratuluję męża:)

      Odpowiedz
  5. libby says

    16 lutego 2014 at 13:10

    brilliant!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2014 at 13:24

      🙂

      Odpowiedz
  6. roxy says

    18 maja 2015 at 18:21

    Wygląda ciekawie. Jako że po bułeczkach drożdżowych zostało mi trochę białek, chyba je wykorzystam. I myślę, że nie pójdą na zmarnowanie 😉
    Pozdrawiam i życzę smacznego^^

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 maja 2015 at 21:04

      Polecam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ziemniaki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Potato-cheese-and-mushroom-gratin

Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Śledzie a’la Milanówek

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress