Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon

Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon"

  • Facebook
  • Twitter

Młoda kapusta jest wyjątkowa. Jest delikatna, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na milion różnych sposobów! Dziś proponuję ją w klasycznej wersji delikatnie pomidorowej z boczkiem i koperkiem, która może być dodatkiem do dania głównego, jak i daniem samym w sobie. Jak dla mnie najlepsza jest odgrzana następnego dnia z chlebkiem – niebo w gębie! Jeżeli tak jak ja przepadasz za młodą kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami, młoda kapusta zapiekana w beszamelu, czy kapuśniak z młodej kapusty, wszystkie obłędne! Zapraszam.

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

Jeśli posiadasz Tefal Cuisine Companion, te generalnie zrobi on to całe danie za Ciebie. Poniżej przedstawiam przygotowanie w wersji tradycyjnej i na TCC.

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta z boczkiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 garść koperku, drobno posiekanego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
  2. Dodaj kapustę, liść laurowy, ziela angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  3. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu do czasu.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem.

Przygotowanie TCC:

  1. Do miski TCC wyposażonej  w mieszadło dodaj olej, boczek i cebulę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
    Następnie dodaj resztę składników i dopraw solą i pieprzem. Uruchom program P2 slow cook na 20-25 minut lub aż kapusta zmięknie.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i podawaj jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

English version

Young cabbage with bacon

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 tbsp vegetable oil
  • 200 g bacon, cut into fine strips
  • 2 onions, finely chopped
  • 1 medium young cabbage, shredded
  • 2 tbsp water
  • 1 lemon, juiced
  • 1 handful dill, finely chopped
  • 3–4 tbsp tomato paste
  • 1 tsp caster sugar
  • 1 bay leaf
  • 3-4 dried allspice berries
  • salt and white pepper, to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a large and deep pan, add bacon and cook over a medium heat until browned. Add the onions and continue to cook for a further 4–5 minutes.
  2. Add the shredded cabbage, allspice, bay leaf and water, stir and season and cover with a lid, reduce the heat to low and cook for 15 minutes.
  3. Stir in the lemon juice, three-quarters of the chopped dill, tomato paste and the sugar. Remove the lid and continue to cook, stirring every couple of minutes, for a further 15 minutes.
  4. Season to taste with sal and pepper and serve with crusty bread.

Preparation for TCC:

  1. Add oil, bacon and onion to the bowl of TCC fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 5 minutes.
  2. Next add rest of ingeradients, and season with salt and pepper. Launch P2 slow cook for 20-25 minutes or until cabbage is soft.
  3. Season with salt and pepper and serve with crusty bread.

Enjoy!

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

Share the post "Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bigos, boczek, dodatek do dania głównego, kapusta, młoda kapusta, obiad, Tefal Companion, zioła

« Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta
Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce »

Comments

  1. Żaneta says

    11 sierpnia 2017 at 09:44

    moja ulubiona

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 sierpnia 2017 at 09:51

      🙂

      Odpowiedz
  2. Agata says

    12 sierpnia 2017 at 18:01

    Super przepis! Ogólnie to dawno nie jadłam młodej kapusty a takiego dania to od babcinego obiadu 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 sierpnia 2017 at 19:53

      🙂

      Odpowiedz
  3. Leon says

    24 sierpnia 2017 at 15:17

    Młoda kapusta jest przepyszna. Dobrze smakuje zarówno dl chleba, jak i jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon | FlyB Kulinaria pisze:
    11 sierpnia 2017 o 23:45

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Young cabbage with bacon - Yum Goggle pisze:
    13 sierpnia 2017 o 04:45

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake

Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Restauracja Filmowa – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress