Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę z czerwoną pastą curry i makaronem.

Ekspresowa-tajska-zupa-z-mięsem-i-makaronem-Easy-Thai-noodle-and-ground-meat-soup

Poniżej przedstawiam przygotowanie tradycyjne, jak i na Tefal Cuisine Compnaion, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 90 g makaronu jajecznego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 250 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w plasterki
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 duża garść szpinaku baby
  • 1 garść liści kolendry (które pozostały po posiekanych łodyżkach) do podania
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki do podania
  • 1-2 papryczki chili, drobno posiekane + trochę do podania
  • 1 cytryna lub limonka, sok
  • sól, pieprz i brązowy cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając jego kawałki drewnianą łyżką. Następnie dodaj łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i chilli i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj pastę curry i smaż mieszając przez kolejną minutę.
  2. Dodaj mleko kokosowe i bulion, dodaj więcej pasty jeżeli zupa jest mało wyrazista. Dodaj paprykę i pieczarki, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj szpinak i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.

Smacznego!

Przygotowanie TCC:

  1. Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej kokosowy, mięso, łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i posiekane chili. Uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Po sygnale rozdrobnij łyżką mięso jeżeli to konieczne, dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty.
  3. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i włóż paprykę wraz z grzybami. Uruchom program P2 slow cook na 15 minut. 1 minutę przed końcem wciśnij pauzę, dodaj szpinak, więcej pasty curry jeżeli to konieczne i dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku, po czym wciśnij ponownie start.
  4. Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.

Smacznego!

Ekspresowa-tajska-zupa-z-mięsem-i-makaronem-Easy-Thai-noodle-and-ground-meat-soup

English version

Easy Thai noodle and ground meat soup

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 90 grams egg noodles, cooked according to package directions and drained
  • 1 tbsp coconut oil
  • 250g chicken mince
  • 2 tbsp finely sliced spring onions
  • 2 tsp finely chopped coriander stems
  • 3 tbsp red curry paste
  • 1 can (400 ml) coconut milk
  • 400 ml chicken stock
  • 1 red capsicum, core removed and sliced
  • 100 g mushrooms, sliced
  • 1 large handful of baby spinach
  • 1 handful coriander leaves
  • 2 tbsp finely chopped spring onions
  • 1-2 chilli pepper, finely sliced
  • 1 lemon or lime
  • salt, pepper and brown sugar to taste

Preparation:

  1. In a medium pot melt the coconut oil over medium heat. Add the chicken mince and cook until browned, breaking up bits with the back of a spoon. Add the coriander stems, 2 tbsp spring onion, chilli pepper, cook for 1 minute and add the red curry paste and cook for another minute.
  2. Add the coconut milk and stock and bring to a simmer, season with more curry paste if it needs it. Add the capsicum slices and mushrooms and cook for 15 minutes. 5 minutes before end of cooking mix in baby spinach and season to taste with lemon juice, salt, pepper and sugar to taste.
  3. Divide the noodles between  bowls, divide the soup and garnish with the coriander leaves, spring onion, and chilli slices.

Enjoy!

Preparation TCC:

  1. In a TCC bowl fitted with stirrer add coconut oil, chciken mince, coriannder stems, 2 tbsp of spring onion and chilli. Launch P1 slow cook mode for 5 minutes.
  2. Break up with spoon chicken mince pieces if needed, add red curry paste and launch P1 slow cook mode for 3 minutes.
  3. Add coconut milk, chicken stock, capscium, mushrooms and launch P2 slow cook mode for 15 minutes. 1 miunute before end of cooking press pause, add spinach,more curry paste and season with lemon juice, sugar, salt and pepper to taste, then press start again.
  4. Divide the noodles between  bowls, divide the soup and garnish with the coriander leaves, spring onion, and chilli slices.

Enjoy!

Ekspresowa-tajska-zupa-z-mięsem-i-makaronem-Easy-Thai-noodle-and-ground-meat-soup

Share the post "Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Zupy Tagged With: chilli, curry, grzyby, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, papryka, Tefal Companion, zioła, zupa

« Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin »

Comments

  1. kiwi says

    4 lipca 2017 at 14:27

    Makaron jajeczny nie pa su je.
    Robiąc taka zupę już lepiej zainwestowac w ryżowy….

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 lipca 2017 at 14:40

      Testowałam z jajecznym i ryżowym i zawsze wychodzi ekstra.

      Odpowiedz
  2. Correen says

    6 lipca 2017 at 00:56

    Thanks for this recipe. Giving it a try today…mmm!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup | FlyB Kulinaria pisze:
    3 lipca 2017 o 11:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Easy Thai noodle and ground meat soup - Yum Goggle pisze:
    4 lipca 2017 o 01:19

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 maja 2018 o 10:45

    […] smaków, polecam także moją pikantną i ekspresową zupę tajską z makaronem i równie smaczną zupę tajską z mięsem mielonym. […]

    Odpowiedz
  4. Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    19 lutego 2019 o 10:03

    […] podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy. Ja zawsze mam zapas tych produktów “na wszelki wypadek” i często […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress