Share the post "Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup"
Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę z czerwoną pastą curry i makaronem.
Poniżej przedstawiam przygotowanie tradycyjne, jak i na Tefal Cuisine Compnaion, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem
(2-3 porcje)
Składniki:
- 90 g makaronu jajecznego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w plasterki
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 duża garść szpinaku baby
- 1 garść liści kolendry (które pozostały po posiekanych łodyżkach) do podania
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki do podania
- 1-2 papryczki chili, drobno posiekane + trochę do podania
- 1 cytryna lub limonka, sok
- sól, pieprz i brązowy cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając jego kawałki drewnianą łyżką. Następnie dodaj łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i chilli i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj pastę curry i smaż mieszając przez kolejną minutę.
- Dodaj mleko kokosowe i bulion, dodaj więcej pasty jeżeli zupa jest mało wyrazista. Dodaj paprykę i pieczarki, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj szpinak i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.
Smacznego!
Przygotowanie TCC:
- Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej kokosowy, mięso, łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i posiekane chili. Uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Po sygnale rozdrobnij łyżką mięso jeżeli to konieczne, dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty.
- Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i włóż paprykę wraz z grzybami. Uruchom program P2 slow cook na 15 minut. 1 minutę przed końcem wciśnij pauzę, dodaj szpinak, więcej pasty curry jeżeli to konieczne i dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku, po czym wciśnij ponownie start.
- Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.
Smacznego!
English version
Easy Thai noodle and ground meat soup
(2-3 servings)
Ingredients:
- 90 grams egg noodles, cooked according to package directions and drained
- 1 tbsp coconut oil
- 250g chicken mince
- 2 tbsp finely sliced spring onions
- 2 tsp finely chopped coriander stems
- 3 tbsp red curry paste
- 1 can (400 ml) coconut milk
- 400 ml chicken stock
- 1 red capsicum, core removed and sliced
- 100 g mushrooms, sliced
- 1 large handful of baby spinach
- 1 handful coriander leaves
- 2 tbsp finely chopped spring onions
- 1-2 chilli pepper, finely sliced
- 1 lemon or lime
- salt, pepper and brown sugar to taste
Preparation:
- In a medium pot melt the coconut oil over medium heat. Add the chicken mince and cook until browned, breaking up bits with the back of a spoon. Add the coriander stems, 2 tbsp spring onion, chilli pepper, cook for 1 minute and add the red curry paste and cook for another minute.
- Add the coconut milk and stock and bring to a simmer, season with more curry paste if it needs it. Add the capsicum slices and mushrooms and cook for 15 minutes. 5 minutes before end of cooking mix in baby spinach and season to taste with lemon juice, salt, pepper and sugar to taste.
- Divide the noodles between bowls, divide the soup and garnish with the coriander leaves, spring onion, and chilli slices.
Enjoy!
Preparation TCC:
- In a TCC bowl fitted with stirrer add coconut oil, chciken mince, coriannder stems, 2 tbsp of spring onion and chilli. Launch P1 slow cook mode for 5 minutes.
- Break up with spoon chicken mince pieces if needed, add red curry paste and launch P1 slow cook mode for 3 minutes.
- Add coconut milk, chicken stock, capscium, mushrooms and launch P2 slow cook mode for 15 minutes. 1 miunute before end of cooking press pause, add spinach,more curry paste and season with lemon juice, sugar, salt and pepper to taste, then press start again.
- Divide the noodles between bowls, divide the soup and garnish with the coriander leaves, spring onion, and chilli slices.
Enjoy!
kiwi says
Makaron jajeczny nie pa su je.
Robiąc taka zupę już lepiej zainwestowac w ryżowy….
Dzi says
Testowałam z jajecznym i ryżowym i zawsze wychodzi ekstra.
Correen says
Thanks for this recipe. Giving it a try today…mmm!