Share the post "Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup"
Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę z czerwoną pastą curry i makaronem.
Poniżej przedstawiam przygotowanie tradycyjne, jak i na Tefal Cuisine Compnaion, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem
(2-3 porcje)
Składniki:
- 90 g makaronu jajecznego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w plasterki
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 duża garść szpinaku baby
- 1 garść liści kolendry (które pozostały po posiekanych łodyżkach) do podania
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki do podania
- 1-2 papryczki chili, drobno posiekane + trochę do podania
- 1 cytryna lub limonka, sok
- sól, pieprz i brązowy cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając jego kawałki drewnianą łyżką. Następnie dodaj łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i chilli i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj pastę curry i smaż mieszając przez kolejną minutę.
- Dodaj mleko kokosowe i bulion, dodaj więcej pasty jeżeli zupa jest mało wyrazista. Dodaj paprykę i pieczarki, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. 5 minut przed końcem dodaj szpinak i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.
Smacznego!
Przygotowanie TCC:
- Do miski TCC wyposażonej w mieszadło włóż olej kokosowy, mięso, łodyżki kolendry, 2 łyżki dymki i posiekane chili. Uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Po sygnale rozdrobnij łyżką mięso jeżeli to konieczne, dodaj pastę curry i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty.
- Następnie wlej mleko kokosowe, bulion i włóż paprykę wraz z grzybami. Uruchom program P2 slow cook na 15 minut. 1 minutę przed końcem wciśnij pauzę, dodaj szpinak, więcej pasty curry jeżeli to konieczne i dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do smaku, po czym wciśnij ponownie start.
- Wyłóż makaron do miseczek, wlej zupę i podawaj posypaną liśćmi kolendry, dymką i chilli.
Smacznego!
English version
Easy Thai noodle and ground meat soup
(2-3 servings)
Ingredients:
- 90 grams egg noodles, cooked according to package directions and drained
- 1 tbsp coconut oil
- 250g chicken mince
- 2 tbsp finely sliced spring onions
- 2 tsp finely chopped coriander stems
- 3 tbsp red curry paste
- 1 can (400 ml) coconut milk
- 400 ml chicken stock
- 1 red capsicum, core removed and sliced
- 100 g mushrooms, sliced
- 1 large handful of baby spinach
- 1 handful coriander leaves
- 2 tbsp finely chopped spring onions
- 1-2 chilli pepper, finely sliced
- 1 lemon or lime
- salt, pepper and brown sugar to taste
Preparation:
- In a medium pot melt the coconut oil over medium heat. Add the chicken mince and cook until browned, breaking up bits with the back of a spoon. Add the coriander stems, 2 tbsp spring onion, chilli pepper, cook for 1 minute and add the red curry paste and cook for another minute.
- Add the coconut milk and stock and bring to a simmer, season with more curry paste if it needs it. Add the capsicum slices and mushrooms and cook for 15 minutes. 5 minutes before end of cooking mix in baby spinach and season to taste with lemon juice, salt, pepper and sugar to taste.
- Divide the noodles between bowls, divide the soup and garnish with the coriander leaves, spring onion, and chilli slices.
Enjoy!
Preparation TCC:
- In a TCC bowl fitted with stirrer add coconut oil, chciken mince, coriannder stems, 2 tbsp of spring onion and chilli. Launch P1 slow cook mode for 5 minutes.
- Break up with spoon chicken mince pieces if needed, add red curry paste and launch P1 slow cook mode for 3 minutes.
- Add coconut milk, chicken stock, capscium, mushrooms and launch P2 slow cook mode for 15 minutes. 1 miunute before end of cooking press pause, add spinach,more curry paste and season with lemon juice, sugar, salt and pepper to taste, then press start again.
- Divide the noodles between bowls, divide the soup and garnish with the coriander leaves, spring onion, and chilli slices.
Enjoy!
Share the post "Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup"
Makaron jajeczny nie pa su je.
Robiąc taka zupę już lepiej zainwestowac w ryżowy….
Testowałam z jajecznym i ryżowym i zawsze wychodzi ekstra.
Thanks for this recipe. Giving it a try today…mmm!