Tym razem przedstawiam Wam bardzo limonkową tartę Jamiego Olivera. Bardzo limonkowa, .gdyż do masy zostało użytych aż 8 limonek! Za to smak tarty mówi sam za siebie, słodko-kwaśna masa, bardzo kruche ciasto i piernikowa bita śmietana…Tarta jest mało skomplikowana w wykonaniu, a efekt świetny. Tym prazem przepis został zaczerpnięty z aplikacja na iPada, polecam:). Bardzo wygodnie gotuje się z takim sprzętem.
Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną
(tarta 23 cm)
Składniki:
- 8 limonek
- 150 ml śmietanki (u mnie 36%)
- 10 dużych jajek
- 230 g niesolonego masła
- 275 g cukru pudru
- 500 g kruchego ciasta (wykonanego i upieczonego zgodnie z tym przepisem)
- 5 kruchych herbatników korzennych
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek w 5 jajkach, żółtka włóż do miski miksera, a białka zamroź do innego wykorzystania. Kolejne 5 jajek wbij do żółtek w całości.
- Pokrój masło w 2 cm kostki i odłóż, by zmiękły i nabrały pokojowej temperatury.
- Limonki sparz i osusz. Z 3 zetrzyj skórkę, najlepiej od razu do pojemnika z miarką. Następnie wyciśnij ze wszystkich limonek sok, aby razem ze skórką pojemność płynu wyniosła 250 ml ( ja wycisnęłam dodatkowo cytrynę a i tak musiałam trochę uzupełnić wodą).
- Ubij mikserem jajka z masłem, aby połączyły się z w jednolitą masę, dodaj 250 g cukru pudru i ponownie wymieszaj,następnie wlej masę jajeczną do szerokiego rondla i dodaj sok limonkowy wraz ze skórką.
- Podgrzewaj rondel na średnim ogniu, jednocześnie ubijając zawartość trzepaczką.
- W momencie, gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i używając łyżki mieszaj masę ( może się przypalić), do momentu otrzymania konsystencji budyniu.
- Wlej masę do formy z upieczonym i ostudzonym ciastem kruchym, poczekaj aż ostygnie i włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
- Korzenne ciasteczka rozdrobnij w blenderze, a śmietankę ubij z resztą cukru pudru. Wymieszaj śmietanę z pokruszonymi ciasteczkami.
- Podawaj tartę schłodzoną, z łyżką piernikowej śmietanki.
Limonka z piernikiem? To dopiero ciekawe połączenie. Koniecznie do wypróbowania 🙂
Zapewniam,że wszystko pięknie się ze sobą komponuje:)
Uwielbiam limonkę 🙂 wypróbuję koniecznie ten przepis.