Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera

Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Tym razem przedstawiam Wam bardzo limonkową tartę Jamiego Olivera. Bardzo limonkowa, .gdyż do masy zostało użytych aż 8 limonek! Za to smak tarty mówi sam za siebie, słodko-kwaśna masa, bardzo kruche ciasto i piernikowa bita śmietana…Tarta jest mało skomplikowana w wykonaniu, a efekt świetny. Tym prazem przepis został zaczerpnięty z aplikacja na iPada, polecam:). Bardzo wygodnie gotuje się z takim sprzętem.

Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną

(tarta 23 cm)

Składniki:

  • 8 limonek
  • 150 ml śmietanki (u mnie 36%)
  • 10 dużych jajek
  • 230 g niesolonego masła
  • 275 g cukru pudru
  • 500 g kruchego ciasta (wykonanego i upieczonego zgodnie z tym przepisem)
  • 5 kruchych herbatników korzennych

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek w 5 jajkach, żółtka włóż do miski miksera, a białka zamroź do innego wykorzystania. Kolejne 5 jajek wbij do żółtek w całości.
  2. Pokrój masło w 2 cm kostki i odłóż, by zmiękły i nabrały pokojowej temperatury.
  3. Limonki sparz i osusz. Z 3 zetrzyj skórkę, najlepiej od razu do pojemnika z miarką. Następnie wyciśnij ze wszystkich limonek sok, aby razem ze skórką pojemność płynu wyniosła 250 ml ( ja wycisnęłam dodatkowo cytrynę a i tak musiałam trochę uzupełnić wodą).
  4. Ubij mikserem jajka z masłem, aby połączyły się z w jednolitą masę, dodaj 250 g cukru pudru i ponownie wymieszaj,następnie wlej masę jajeczną do szerokiego rondla i dodaj sok limonkowy wraz ze skórką.
  5. Podgrzewaj rondel na średnim ogniu, jednocześnie ubijając zawartość trzepaczką.
  6. W momencie, gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i używając łyżki mieszaj masę ( może się przypalić), do momentu otrzymania konsystencji budyniu.
  7. Wlej masę do formy z upieczonym i ostudzonym ciastem kruchym, poczekaj aż ostygnie i włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
  8. Korzenne ciasteczka rozdrobnij w blenderze, a śmietankę ubij z resztą cukru pudru. Wymieszaj śmietanę z pokruszonymi ciasteczkami.
  9. Podawaj tartę schłodzoną, z łyżką piernikowej śmietanki.
Smacznego!

Share the post "Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: bita śmietana, ciasto kruche, deser, Jamie Oliver, limonka, słodkości, tarta, wypieki

« Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym
Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya »

Comments

  1. gin says

    17 stycznia 2013 at 14:19

    Limonka z piernikiem? To dopiero ciekawe połączenie. Koniecznie do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2013 at 14:29

      Zapewniam,że wszystko pięknie się ze sobą komponuje:)

      Odpowiedz
  2. Kinga says

    1 sierpnia 2018 at 11:52

    Uwielbiam limonkę 🙂 wypróbuję koniecznie ten przepis.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną | pisze:
    19 stycznia 2013 o 13:15

    […] ostatnich moich zmaganiach z tartą limonkową Jamiego, pozostało mi 5 białek w lodówce. W związku z tym,że nie lubię wyrzucać produktów […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Babka-z-jablkami-i-orzechami-Apple-walnut-bundt-cake

Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress