Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Od jakiegoś czasu interesuje się kuchnią japońską, ich kulturą kulinarną i filozofią jedzenia . Zachwyca mnie prostota dań japońskich,subtelność smaków, jak i samego  przygotowania  i spożywania jedzenia, które jest dla nich bardzo ważną sferą życia codziennego, wymagającą przygotowania dań w sposób niezwykle dokładny i atrakcyjny wizualnie. Posiadam już pewną wiedzę merytoryczną, więc nadszedł czas na praktykę. Okazało się,że jest to tak naprawdę kuchnia japońska nie jest skomplikowana, jedynym problemem było dla mnie skompletowanie niezbędnych tradycyjnych, japońskich składników. W hipermarketach znajdziemy jedynie podstawowe składniki typu sos sojowy czy miso w proszku instant, dlatego ratowałam się sklepami internetowymi, na szczęście są takie specjalizujące się w sprzedaży składników dalekiego wschodu.

Dziś przygotowałam halibuta w marynacie miso i podałam go na puree porowo-ziemniaczanym. Pasta miso, jest to tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży, dzięki niej,ryba jest bardzo delikatna w smaku i dosłownie  rozpływa się w ustach.

Halibut marynowany w paście miso (4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety halibuta (miałam bez skóry)
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki ciemnej pasty miso
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sake lub wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • ew. kiełki lukrecji do przybrania

Przygotowanie:

  1. Filety halibuta umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie posól je i popieprz.
  2. Wymieszaj pastę miso z miodem,sake lub winem i imbirem  ( ja wlewam wszystko do woreczka foliowego), włóż do marynaty halibuta i wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej pozostawić ją w marynacie a całą noc).
  3. Następnie wyłóż halibuta na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 oC na najwyższej półce przez 7-8 min, lub jeżeli masz grubsze filety do 10 min.
  5. Po tym czasie wyjmij rybę i odstaw.

 

Puree porowo-ziemniaczane (4 porcje)

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2 pory,umyte i pokrojone w plasterki (tylko biała część)
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło w rondlu, włóż pory i smaż na średnim ogniu ok. 5 min (nie rumieniąc),następnie przykryj garnek i duś jeszcze ok. 4 min. co jakiś czas mieszając.
  2. Dodaj ziemniaki i duś, mieszając co jakiś czas przez 3 min,przypraw i wlej bulion i śmietankę.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok. 15 min, aż ziemniaki będą miękkie, mieszając aby warzywa nie przywarły do dna rondla.Sos powinien zredukować się o 1/3 i mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Przełóż zawartość rondla do blendera i zmiksuj na gładkie puree.
Smacznego!

Share the post "Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, halibut, imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, miód, miso, obiad, por, puree, ryba, wino, ziemniaki

« Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya
Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Szybki-stek-z-sosem-kurkowym-Easy-steak-with-chanterelle-sauce

Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress