Od jakiegoś czasu interesuje się kuchnią japońską, ich kulturą kulinarną i filozofią jedzenia . Zachwyca mnie prostota dań japońskich,subtelność smaków, jak i samego przygotowania i spożywania jedzenia, które jest dla nich bardzo ważną sferą życia codziennego, wymagającą przygotowania dań w sposób niezwykle dokładny i atrakcyjny wizualnie. Posiadam już pewną wiedzę merytoryczną, więc nadszedł czas na praktykę. Okazało się,że jest to tak naprawdę kuchnia japońska nie jest skomplikowana, jedynym problemem było dla mnie skompletowanie niezbędnych tradycyjnych, japońskich składników. W hipermarketach znajdziemy jedynie podstawowe składniki typu sos sojowy czy miso w proszku instant, dlatego ratowałam się sklepami internetowymi, na szczęście są takie specjalizujące się w sprzedaży składników dalekiego wschodu.
Dziś przygotowałam halibuta w marynacie miso i podałam go na puree porowo-ziemniaczanym. Pasta miso, jest to tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży, dzięki niej,ryba jest bardzo delikatna w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach.
Halibut marynowany w paście miso (4 porcje)
Składniki:
- 4 filety halibuta (miałam bez skóry)
- sól,pieprz
- 2 łyżki ciemnej pasty miso
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sake lub wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- ew. kiełki lukrecji do przybrania
Przygotowanie:
- Filety halibuta umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Następnie posól je i popieprz.
- Wymieszaj pastę miso z miodem,sake lub winem i imbirem ( ja wlewam wszystko do woreczka foliowego), włóż do marynaty halibuta i wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej pozostawić ją w marynacie a całą noc).
- Następnie wyłóż halibuta na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 oC na najwyższej półce przez 7-8 min, lub jeżeli masz grubsze filety do 10 min.
- Po tym czasie wyjmij rybę i odstaw.
Puree porowo-ziemniaczane (4 porcje)
Składniki:
- 4 małe ziemniaki obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
- 2 pory,umyte i pokrojone w plasterki (tylko biała część)
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól,pieprz
- 1 łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Rozgrzej masło w rondlu, włóż pory i smaż na średnim ogniu ok. 5 min (nie rumieniąc),następnie przykryj garnek i duś jeszcze ok. 4 min. co jakiś czas mieszając.
- Dodaj ziemniaki i duś, mieszając co jakiś czas przez 3 min,przypraw i wlej bulion i śmietankę.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu ok. 15 min, aż ziemniaki będą miękkie, mieszając aby warzywa nie przywarły do dna rondla.Sos powinien zredukować się o 1/3 i mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Przełóż zawartość rondla do blendera i zmiksuj na gładkie puree.
Dodaj komentarz