Dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego, a zarazem prostego w wykonaniu. Przeglądając kolejną książkę Gordona Ramsaya „Łatwe gotowanie” natknęłam się na przepis na małże z kurkami. Akurat miałam w zamrażarce jedno i drugie (uwielbiam małże pod każdą postacią), więc zabrałam się do dzieła. Efekt? Pyszne małże w kremowym sosie z kurkami, a co najważniejsze, oprócz tego że danie jest pyszne, jest też szybkie, a po wszystkim mało zmywania:).Polecam!
Mule z kurkami (dla 6 osób)
Składniki:
- 1 kg świeżych małży (ja miałam mrożone)
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu rybnego lub wody
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanych liści estragonu
- 15 g masła
- 300 g kurek,oczyszczonych
- 50 ml śmietany kremówki
- sól morska,pieprz
- 2 łyżki posiekanych liści pietruszki
Przygotowanie:
- Aby oczyścić małże, włóż je na 5 min do dużej miski z zimną wodą. Odcedź i powtórz czynność jeszcze dwukrotnie, za każdym razem wlewając świeżą wodę. Usuń wąsy i pąkle. Wyrzuć wszystkie otwarte muszle.
- Do dużego garnka wlej wino oraz bulion. Dodaj szalotkę,estragon i zagotuj.
- Następnie włóż małże. Przykryj szczelnie garnek, potrząśnij nim dwukrotnie. Pod wpływem pary małże się otworzą po ok. 5 min, ja gotowałam troszkę dłużej, gdyż włożyłam mrożone.
- Odcedź wywar przez durszlak do czystego garnka. Pozostaw małże w durszlaku nad gorącym wywarem, przykryj pokrywką. Te małże,które się nie otworzą,wyrzuć.
- Rozpuść w rondlu masło i przez 2-3 min smaż kurki. Dodaj 20o ml wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 5 min, aż kurki będą miękkie. Wmieszaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
- Nałóż małże do misek, polej sosem z kurek i podawaj posypane posiekanymi liśćmi pietruszki.
Inka says
jeszcze nigdy nie jadłam małży…
Dzi says
Bardzo polecam!
q says
coś mi ta śmietana nie pasuje raz że tego nie ma na zdjęciu, dwa że to raczej polskie pomysły dodawanie do wszystkiego śmietanę.
Dzi says
Śmietana jest jak najbardziej i u Gordona też.