Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule z kurkami Gordona Ramsaya

Mule z kurkami Gordona Ramsaya

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Mule z kurkami Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego, a zarazem prostego w wykonaniu. Przeglądając kolejną  książkę Gordona Ramsaya „Łatwe  gotowanie” natknęłam się na przepis na małże z kurkami. Akurat miałam w zamrażarce jedno i drugie (uwielbiam małże pod każdą postacią), więc zabrałam się do dzieła. Efekt? Pyszne małże w kremowym sosie z kurkami, a co najważniejsze, oprócz tego że danie jest pyszne, jest też szybkie, a po wszystkim mało zmywania:).Polecam!

 

Mule z kurkami (dla 6 osób)

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży (ja miałam mrożone)
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu rybnego lub wody
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanych liści estragonu
  • 15 g masła
  • 300 g kurek,oczyszczonych
  • 50 ml śmietany kremówki
  • sól morska,pieprz
  • 2 łyżki posiekanych liści pietruszki

Przygotowanie:

  1. Aby oczyścić małże, włóż je na 5 min do dużej miski z zimną wodą. Odcedź i powtórz czynność jeszcze dwukrotnie, za każdym razem wlewając świeżą wodę. Usuń wąsy i pąkle. Wyrzuć wszystkie otwarte muszle.
  2. Do dużego garnka wlej wino oraz bulion. Dodaj szalotkę,estragon i zagotuj.
  3. Następnie włóż małże. Przykryj szczelnie garnek, potrząśnij nim dwukrotnie. Pod wpływem pary małże się otworzą po ok. 5 min, ja gotowałam troszkę dłużej, gdyż włożyłam mrożone.
  4. Odcedź wywar przez durszlak do czystego garnka. Pozostaw małże w durszlaku nad gorącym wywarem, przykryj pokrywką. Te małże,które się nie otworzą,wyrzuć.
  5. Rozpuść w rondlu masło i przez 2-3 min smaż kurki. Dodaj 20o ml wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 5 min, aż kurki będą miękkie. Wmieszaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  6. Nałóż małże do misek, polej sosem z kurek i podawaj posypane posiekanymi liśćmi pietruszki.
Smacznego!

Share the post "Mule z kurkami Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, Gordon Ramsay, grzyby, kurki, małże, mule, obiad, owoce morza, wino

« Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya
Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną »

Comments

  1. Inka says

    19 stycznia 2013 at 18:10

    jeszcze nigdy nie jadłam małży…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2013 at 18:31

      Bardzo polecam!

      Odpowiedz
  2. q says

    8 marca 2013 at 14:33

    coś mi ta śmietana nie pasuje raz że tego nie ma na zdjęciu, dwa że to raczej polskie pomysły dodawanie do wszystkiego śmietanę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 marca 2013 at 14:34

      Śmietana jest jak najbardziej i u Gordona też.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Szparagi-zapiekane-z-serem-i-boczkiem

Szparagi zapiekane z serem i boczkiem / Cheesy asparagus with bacon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress