Dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego, a zarazem prostego w wykonaniu. Przeglądając kolejną książkę Gordona Ramsaya „Łatwe gotowanie” natknęłam się na przepis na małże z kurkami. Akurat miałam w zamrażarce jedno i drugie (uwielbiam małże pod każdą postacią), więc zabrałam się do dzieła. Efekt? Pyszne małże w kremowym sosie z kurkami, a co najważniejsze, oprócz tego że danie jest pyszne, jest też szybkie, a po wszystkim mało zmywania:).Polecam!
Mule z kurkami (dla 6 osób)
Składniki:
- 1 kg świeżych małży (ja miałam mrożone)
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu rybnego lub wody
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanych liści estragonu
- 15 g masła
- 300 g kurek,oczyszczonych
- 50 ml śmietany kremówki
- sól morska,pieprz
- 2 łyżki posiekanych liści pietruszki
Przygotowanie:
- Aby oczyścić małże, włóż je na 5 min do dużej miski z zimną wodą. Odcedź i powtórz czynność jeszcze dwukrotnie, za każdym razem wlewając świeżą wodę. Usuń wąsy i pąkle. Wyrzuć wszystkie otwarte muszle.
- Do dużego garnka wlej wino oraz bulion. Dodaj szalotkę,estragon i zagotuj.
- Następnie włóż małże. Przykryj szczelnie garnek, potrząśnij nim dwukrotnie. Pod wpływem pary małże się otworzą po ok. 5 min, ja gotowałam troszkę dłużej, gdyż włożyłam mrożone.
- Odcedź wywar przez durszlak do czystego garnka. Pozostaw małże w durszlaku nad gorącym wywarem, przykryj pokrywką. Te małże,które się nie otworzą,wyrzuć.
- Rozpuść w rondlu masło i przez 2-3 min smaż kurki. Dodaj 20o ml wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 5 min, aż kurki będą miękkie. Wmieszaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
- Nałóż małże do misek, polej sosem z kurek i podawaj posypane posiekanymi liśćmi pietruszki.
jeszcze nigdy nie jadłam małży…
Bardzo polecam!
coś mi ta śmietana nie pasuje raz że tego nie ma na zdjęciu, dwa że to raczej polskie pomysły dodawanie do wszystkiego śmietanę.
Śmietana jest jak najbardziej i u Gordona też.