Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym

Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym"

  • Facebook
  • Twitter

Uczciwie przyznam,że mam słabość do kaczek. Zawsze jak idę do nowej restauracji, to pierwszym daniem jakie zamawiam jest kaczka, w jakiejkolwiek postaci by nie była. Tak samo w hotelach i innych możliwych miejscach, jednak kaczka z poniższego przepisu bije je wszystkie na głowę. Jest po prostu doskonała, mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealnie wysmażone, a sos tylko podkreśla jej doskonałość. Ja lubię mięso kaczki różowe w środku, jeżeli ktoś lubi bardziej wypieczone, proponuję wydłużyć czas pieczenia w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj.

Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym

(2 porcje)

Składniki na kaczkę:

  •  2 piersi kaczki  (ok.300g każda)
  •  sól i pieprz

Składniki na marynatę:

  • 1 ząbek czosnku,lekko rozgnieciony płaską stroną noża
  • 4 goździki
  • 4 ziela angielskie
  •  1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta imbiru w proszku
  •  otarta z 1/2 owocu skórka z pomarańczy

Składniki na sos:

  •  sok z pomarańczy wycisnięty z 1 owocu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce czosnek,oliwę ocet, kolendrę, goździki, ziele angielskie, miód, startą skórkę z pomarańczy, chili i imbir.
  2. Skórkę piersi natnij w kratkę ( uważając ,by nie nie przeciąć mięsa), dokładnie posól i popieprz i włóż do marynaty na około 2 godziny do lodówki (najlepiej w marynować w woreczku całą noc).
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi wyjmij z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego,wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku-polecam, w przepisach takich jak te to bardzo wygodne rozwiązanie.
  5. W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się mięso wlej sos pomarańczowy, ocet balsamiczny, dodaj miód, przypraw. Gotuj aż nabierze konsystencję syropu.
  6. Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu 7-10 minut odpocząć i pokrój w plasterki. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu” kaczki. W przypadku stosowania żaroodpornej patelni, wyjmujemy kaczkę na talerz i wtedy na tej samej patelni robimy sos.

Ja podałam z zapiekanym puree ziemniaczanym.

Smacznego!

 

Share the post "Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, imbir, kaczka, mięso, miód, obiad, ocet winny, pomarańcza, sos balsamiczny

« Maki sushi z pieczonym łososiem
Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera »

Comments

  1. Amber says

    14 stycznia 2013 at 18:18

    Cudowne danie!
    Uwielbiam kaczkę i chętnie bym się wprosiła…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 stycznia 2013 at 18:32

      Niestety ta zniknęła dosłownie w chwilę, ale dam znać jak będę robiła następnym razem:P:)

      Odpowiedz
  2. szal0ny says

    15 stycznia 2013 at 21:40

    Jak będę w Wawie to taaakie coś zamawiam (dwie porcje !!! ) pozdrawiam RW 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2013 at 21:44

      Koniecznie!! Zapraszam:)

      Odpowiedz
  3. Arek says

    31 grudnia 2015 at 22:18

    Jakie podgrzewanie patelni?? Kaczkę zjarało kolokwialnie ujmując.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 grudnia 2015 at 23:32

      Przeczytałam przepis 2 razy i nie wiem w którym miejscu wskazówki są niezrozumiałe? U mnie za każdym razem wychodzą idealne. Proszę o wskazanie gdzie poprawić opis, żeby nikomu „zjaranie” się już nie przytrafiło…

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Truskawki-i-czeresnie-pod-owsiana-kruszonka-Strawberry-and-sweet-cherry-crumble

Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress