Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Maki sushi z pieczonym łososiem

Maki sushi z pieczonym łososiem

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Maki sushi z pieczonym łososiem"

  • Facebook
  • Twitter

Maki sushi to dla mnie najprostszy rodzaj sushi do wykonania. Udały mi się już za pierwszym razem i polecam każdemu początkującemu w tej sztuce. Moje zrobiłam z pieczonym łososiem, awokado i marynowaną rzodkwią japońską (daikon), którą można dostać w sklepach internetowych i wyspecjalizowanych stacjonarnych. Można oczywiście użyć innych składników ja np. ogórka, szparagów,marynowanej marchewki, co kto lubi. Te wyszły pyszne!

Składniki na maki sushi dla (4-5 osób):

  • ryż przygotowany w ilości zawartej w tym przepisie
  • 250 g surowego łososia bez skóry,bez ości,pokrojonego w długie wąskie paski
  • pół dużego awokado pokrojonego w plasterki,skropionych sokiem z cytryny
  • 9 długich pasków rzodkwi japońskiej (daikonu)
  • 9 prasowanych alg nori do sushi
  • marynowany imbir,sos sojowy i wasabi do podania
  • łyżka majonezu
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie łososia: Pokrojonego w paski łososia ( u mnie 0,5 cm na 1 cm,grubszą część łososia dzielę na pół aby wszystkie paski miały taką samą grubość) solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 oC, włączamy funkcję grill i wkładamy blachę na najwyższą półkę. Pieczemy ok. 5-6 min i wyjmujemy. Łosoś powinien być już upieczony. Można oczywiście zastosować łososia wędzonego lub świeżego, ale moim zdaniem pieczony jest najsmaczniejszy.
  2. Zawijanie sushi: Listek alg nori układamy na specjalnej macie bambusowej (ja na początku kupiłam zestaw startowy do sushi i taka mata była w zestawie). Należy pamiętać,aby ułożyć nori błyszczącą stroną do dołu.
  3. Na matową stronę, wilgotną ręką wykładamy wystudzony ryż. Warstwa ryżu powinna mieć około 0,5 cm grubości. Należy zostawić około 2 cm powierzchni alg bez ryżu, który posłuży nam do sklejenia rolki.
  4. Na wysokości ok 1/3 powierzchni nori, najlepiej palcem, robimy pasek z majonezu. Następnie wykładamy tam na całej długości plasterki awokado, rzodkwi i pieczonego łososia.
  5. Następnie rozpoczynamy zawijanie. Trzymając w rękach brzeg maty i nori podnosimy i delikatnie zaczynamy zawijanie, należy pamiętać i delikatnym dociskaniu zawijanego rulonu,aby zawartość była w miarę zbita. Warstwę nori, nieprzykrytą ryżem zwilżamy wodą i kontynuujemy zawijanie rulonu, aż do momentu utworzenia się rolki. Odkładamy ją najlepiej na deskę do krojenia i kładziemy ją spojeniem do dołu.Postępujemy tak samo,aż do wyczerpania składników.
  6. Przystępujemy do krojenia. Do tego potrzebny nam będzie bardzo ostry nóż, miseczka z wodą i ręcznik papierowy.
  7. Zgodnie z wszelkimi zasadami krojenia sushi, o których czytałam,powinno się rulon przekroić na pół, następnie 2 mniejsze części znowu na pół itd. Ja kroję zwyczajnie w grube ok. 1,5 cm plastry mając ostry nóż nie będzie najmniejszego problemu. Należy pamiętać, aby przed każdym krojeniem rulonu zwilżać namoczonym ręcznikiem papierowym ostrze noża, w przeciwnym wypadku na sushi pozostaną nam nieestetyczne maziaje, lub nawet rolki mogą się niestety rozkleić.
  8. Podajemy z marynowanym imbirem,wasabi i sosem sojowym.

Smacznego!

Share the post "Maki sushi z pieczonym łososiem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: awokado, daikon, imbir, kuchnia japońska, nori, obiad, pieczony łosoś, przystawka, ryba, ryż, sos sojowy, sushi, wasabi, łosoś

« Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi
Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym »

Comments

  1. karmel-itka says

    13 stycznia 2013 at 17:30

    za nie dam się pokroić!
    podziwiam za zdolności, wyglądają naprawdę profesjonalnie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 stycznia 2013 at 17:33

      Dziękuję,robiłam je dopiero 3 raz więc tym bardziej mi miło:)

      Odpowiedz
  2. agaw says

    1 lutego 2014 at 17:25

    bardzo dokładnie wszystko opisane, dziś będzie mój pierwszy raz:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2014 at 17:26

      Trzymam kciuki!:)

      Odpowiedz
  3. Kuba says

    30 września 2014 at 17:14

    Narobiłem sobie smaka, zaraz biegnę do kuchni upiec łososia na sushi.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 września 2014 at 17:36

      Trzymam kciuki, żeby wszystko dobrze się pozwijało:P

      Odpowiedz
  4. Anna says

    17 listopada 2017 at 23:31

    Robiłam wczoraj i naprawdę przepyszne, przepis polecam w 100%. My z mężem bardzo lubimy sobie czas od czasu zjeść coś z japońskiej kuchni, bardzo często również sami przygotowujemy pyszne potrawy japońskie. Niestety mamy takie utrudnienie że bardzo ciężko jest zdobyć potrzebne składniki/przyprawy

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi | pisze:
    13 stycznia 2013 o 13:02

    […] głównaO MnieKontakt Previous Next Home / Dania obiadowe / Przygotowanie i doprawienie ryżu do […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Makaron-udon-z-wołowiną-i- grzybami-Beef-and-mushroom-udon-noodles

Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress