W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta dotyczącego idealnego ciasta i sosu do pizzy, postanowiłam na prośbę mojej połówki zrobić dla niego pizzę taką jaką on lubi, czyli pikantną. Sam wybrał składniki i wyszła pyszna! Ciasto upiekło się znakomicie, było cienkie i bez problemu utrzymywało składniki pizzy. Myślę,że jak na pierwszy raz poszło mi nieźle:), sam smak nie odbiegał od pizzy z renomowanych pizzerii.
Pizza z pepperoni ( 1 szt., średnica ok.40 cm)
Składniki:
- połowa ciasta i sosu z tego przepisu
- 1/4 cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 pieczarki pokrojone w plasterki
- ok. 25 plasterków pepperoni
- 1 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki
- ok. 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- ok 150 g startego sera ( u mnie mix mozzarelli z żółtym)
Przygotowanie:
- Rozwałkuj ciasto na kształt koła tak, by miało średnicę ok 40 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj całą powierzchnię ciasta sosem pomidorowym (łącznie z brzegami), następnie zawiń delikatnie brzegi do środka, tak by sos znalazł się także wewnątrz (dzięki temu po upieczeniu brzegi nie będą suche).
- Następnie rozłóż równomiernie plasterki pepperoni,rozsyp na całej powierzchni cebulę, chilli, kukurydzę i pieczarki pokrojone w plasterki (przed wyłożeniem na pizzę lekko je podsmaż, tak by puściły soki, dzięki temu pizza nie będzie zbyt wilgotna).
- Następnie posyp serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 25 min (bez termoobiegu).
- Przełóż na talerz i pokrój na porcje.
Gorąco polecam