Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs"

  • Facebook
  • Twitter

Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane w mieszance miodowej z dodatkiem, sosu sojowego i kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Miodowe udka z kaczki

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 udka z kaczki
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  3. Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz przez 80-90 minut, do miękkości.

Smacznego!

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Recipe in English

Honey duck legs

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 duck legs
  • 4 tablespoons honey
  • 4 tablespoons soy sauce
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 teaspoon paprika
  • 1 teaspoon ground ginger
  • salt pepper

Preparation:

  1. In a medium bowl, mix all ingredients and add duck legs. Place in the fridge and marinate overnight.
  2. Preheat the oven 180 oC.
  3. Place duck legs along with marinade in baking foil bag or covered baking dish and place in the oven. Bake for 80-90 minutes, until tender.

Enjoy!

Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs

Share the post "Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kaczka, Mateusz Gessler, mięso, miód

« Sernik chałwowy / Halva cheesecake
Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas »

Comments

  1. oryginalnysmak.pl says

    11 marca 2016 at 19:08

    Muszą być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  2. Kinga says

    24 lutego 2018 at 15:25

    Są pyszne. Wielokrotnie korzystałam z tego przepisu ☺

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2018 at 15:58

      🙂

      Odpowiedz
  3. Agulka says

    23 lutego 2019 at 08:58

    A na jakim obiegu piekarnik?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2019 at 09:18

      klasycznie góra dół.

      Odpowiedz
  4. Jakrak86 says

    7 marca 2019 at 14:55

    Przepis świetny. Czy orientuje się może ktoś co do jego kaloryczności?

    Odpowiedz
  5. Ela says

    7 listopada 2019 at 16:42

    Witam będę robic w niedziele ale mam pytanie co będzie pasować do nich Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 listopada 2019 at 19:51

      trudny wybór, ja zrobiłabym to https://karmelowy.pl/ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-pumpkin-potato-gratin-with-brie/ i to https://karmelowy.pl/surowka-z-pora-z-kukurydza-leek-and-corn-salad/

      Odpowiedz
  6. ewa says

    29 grudnia 2020 at 16:55

    Czy z tego przepisu zamiast udek mogę użyć 3 piersi z kaczki?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 grudnia 2020 at 17:23

      Można, oczywiście. Tylko bałabym się, że wyjdą suche. Piersi to jednak delikatny kawałek kaczki.

      Odpowiedz
  7. karola13 says

    6 lutego 2021 at 17:43

    co jest tutaj podane do tej kaczki ? to papryka ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 lutego 2021 at 18:12

      tak, z tego przepisu https://karmelowy.pl/kotlety-wieprzowe-ze-slodko-kwasna-papryka-gordona-ramsaya/ Często robię samą paprykę do innych mięs bo jest prze-py-szna!

      Odpowiedz
  8. Ewa says

    25 października 2022 at 14:06

    Czy jeżeli zwiększam ilość udek do 7szt to czy marynatę należy też zwiększyć trzykrotnie oraz co z czasem pieczenia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 października 2022 at 14:16

      Tak, zwiększyłabym ilość marynaty, jednak czas pieczenia proszę zostawić taki jak jest w przepisie. Jeżeli udka będą pieczone w mniej więcej jednej warstwie, nie powinno być problemu.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Zestawienie szparagowych pyszności

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Karkowka-duszona-w-mlodej-kapuscie-Braised-pork-neck-with-young-cabbage

Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress