Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane w mieszance miodowej z dodatkiem, sosu sojowego i kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Miodowe udka z kaczki
(2 porcje)
Składniki:
- 2 udka z kaczki
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz przez 80-90 minut, do miękkości.
Smacznego!
Recipe in English
Honey duck legs
(2 servings)
Ingredients:
- 2 duck legs
- 4 tablespoons honey
- 4 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons lemon juice
- 2 cloves garlic, minced
- 1 teaspoon paprika
- 1 teaspoon ground ginger
- salt pepper
Preparation:
- In a medium bowl, mix all ingredients and add duck legs. Place in the fridge and marinate overnight.
- Preheat the oven 180 oC.
- Place duck legs along with marinade in baking foil bag or covered baking dish and place in the oven. Bake for 80-90 minutes, until tender.
Enjoy!
oryginalnysmak.pl says
Muszą być pyszne 🙂
Kinga says
Są pyszne. Wielokrotnie korzystałam z tego przepisu ☺
Dzi says
🙂
Agulka says
A na jakim obiegu piekarnik?
Dzi says
klasycznie góra dół.
Czas pieczenia says
Czy 90 minut to trochę nie za dużo?
Dzi says
Udka są pieczone w rękawie i po tym czasie wychodzą mięciutkie, polecam spróbować.
Jakrak86 says
Przepis świetny. Czy orientuje się może ktoś co do jego kaloryczności?
Ela says
Witam będę robic w niedziele ale mam pytanie co będzie pasować do nich Pozdrawiam
Dzi says
trudny wybór, ja zrobiłabym to https://karmelowy.pl/ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-pumpkin-potato-gratin-with-brie/ i to https://karmelowy.pl/surowka-z-pora-z-kukurydza-leek-and-corn-salad/
ewa says
Czy z tego przepisu zamiast udek mogę użyć 3 piersi z kaczki?
Dzi says
Można, oczywiście. Tylko bałabym się, że wyjdą suche. Piersi to jednak delikatny kawałek kaczki.
karola13 says
co jest tutaj podane do tej kaczki ? to papryka ?
Dzi says
tak, z tego przepisu https://karmelowy.pl/kotlety-wieprzowe-ze-slodko-kwasna-papryka-gordona-ramsaya/ Często robię samą paprykę do innych mięs bo jest prze-py-szna!
Ewa says
Czy jeżeli zwiększam ilość udek do 7szt to czy marynatę należy też zwiększyć trzykrotnie oraz co z czasem pieczenia?
Dzi says
Tak, zwiększyłabym ilość marynaty, jednak czas pieczenia proszę zostawić taki jak jest w przepisie. Jeżeli udka będą pieczone w mniej więcej jednej warstwie, nie powinno być problemu.