Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes

Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Dzisiaj piątek więc musi być rybka! Generalnie warto jeść ryby nawet częściej, ale dzisiaj można chociaż podeprzeć się tradycją;) Dziś proponuję łatwego i szybkiego łososia w pysznym kremowym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i odrobiną parmezanu. Świetny pomysł na obiad w każdy dzień tygodnia! Jeżeli jesteś fanem łososia, polecam także z sosem z mango, w miodowej glazurze czy zupę z łososiem i szpinakiem – wszystkie obłędne!  Zapraszam po przepis!

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

Scroll down for recipe in English

Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
  • 4 filety z łososia po 150 g każdy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych pomidorów z oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Dopraw porządnie łososia solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu dodaj olej i łososia skórą do dołu i smaż przez około 7 minut, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty, aż przestanie być surowy w środku. Przełóż je na talerz i odstaw.
  2. Do tej samej patelni wrzuć czosnek i smaż mieszając przez minutę. Dodaj śmietanę, bulion drobiowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i ser parmezan i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie wmieszaj trzepaczką mąkę kukurydzianą i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty aż sos lekko zgęstnieje, po czym dodaj szpinak i suszone pomidory. Gotuj aż szpinak zacznie „więdnąć”, włóż ponownie łososia do patelni i podgrzewaj przez 2-3 minuty i podawaj!

Smacznego!

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

English version
Creamy salmon with sun-dried tomatoes
(4 servings)
Ingredients:
  • 4 salmon fillets (150 g each)
  • 2 tbsp of vegetable oil
  • 4 garlic cloves, minced
  • 1 cup double cream
  • ½ cup chicken stock
  • 1 tsp garlic powder
  • 1 tsp herbes de Provence
  • ½ cup grated parmesan cheese
  • 1 tbsp cornstarch
  • 1 cup spinach, chopped
  • ½ cup sun-dried tomatoes cut into strips
  • salt, pepper
 Preparation:
  1. Season salmon with salt and pepper on both sides. Heat oil in large pan, add salmon skin side down and cook on medium heat for about 7 minutes and then flip the salmon over and cook for an additional 3 minutes until it is barely pink in the center. Set aside on a plate.
  2. To the same pan add garlic and cook for a minute and then add heavy cream, chicken stock, garlic powder, herbes de Provence and parmesan cheese.
  3. Next, whisk in the cornstarch and let simmer for 3-4 minutes until slightly thickens and add spinach and sun-dried tomatoes. Simmer until spinach starts to wilt, place salmon back in the pan and heat for 2-3 minutes longer and serve!

Enjoy!

losos-w-smietanowym-sosie-z-suszonymi-pomidorami-Creamy-salmon-with-sun-dried-tomatoe

Share the post "Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: obiad, parmezan, ryby, ser, suszone pomidory, szpinak, łosoś

« Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie
Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup »

Comments

  1. Salsa says

    20 listopada 2018 at 18:05

    fajny przepis, lubię łososia w każdej odsłonie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2018 at 18:40

      🙂

      Odpowiedz
  2. Ania says

    27 stycznia 2019 at 21:42

    Ten przepis jest genialny! Zdecydowanie do powtórzenia!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes | FlyB Kulinaria pisze:
    10 listopada 2018 o 12:04

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Najlepsze pesto z suszonych pomidorów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress