Share the post "Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami / Creamy salmon with sun-dried tomatoes"
Dzisiaj piątek więc musi być rybka! Generalnie warto jeść ryby nawet częściej, ale dzisiaj można chociaż podeprzeć się tradycją;) Dziś proponuję łatwego i szybkiego łososia w pysznym kremowym sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i odrobiną parmezanu. Świetny pomysł na obiad w każdy dzień tygodnia! Jeżeli jesteś fanem łososia, polecam także z sosem z mango, w miodowej glazurze czy zupę z łososiem i szpinakiem – wszystkie obłędne! Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 filety z łososia po 150 g każdy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka śmietanki 36 %
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych pomidorów z oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Dopraw porządnie łososia solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu dodaj olej i łososia skórą do dołu i smaż przez około 7 minut, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty, aż przestanie być surowy w środku. Przełóż je na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni wrzuć czosnek i smaż mieszając przez minutę. Dodaj śmietanę, bulion drobiowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i ser parmezan i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wmieszaj trzepaczką mąkę kukurydzianą i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty aż sos lekko zgęstnieje, po czym dodaj szpinak i suszone pomidory. Gotuj aż szpinak zacznie „więdnąć”, włóż ponownie łososia do patelni i podgrzewaj przez 2-3 minuty i podawaj!
Smacznego!
English version
Creamy salmon with sun-dried tomatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 4 salmon fillets (150 g each)
- 2 tbsp of vegetable oil
- 4 garlic cloves, minced
- 1 cup double cream
- ½ cup chicken stock
- 1 tsp garlic powder
- 1 tsp herbes de Provence
- ½ cup grated parmesan cheese
- 1 tbsp cornstarch
- 1 cup spinach, chopped
- ½ cup sun-dried tomatoes cut into strips
- salt, pepper
Preparation:
- Season salmon with salt and pepper on both sides. Heat oil in large pan, add salmon skin side down and cook on medium heat for about 7 minutes and then flip the salmon over and cook for an additional 3 minutes until it is barely pink in the center. Set aside on a plate.
- To the same pan add garlic and cook for a minute and then add heavy cream, chicken stock, garlic powder, herbes de Provence and parmesan cheese.
- Next, whisk in the cornstarch and let simmer for 3-4 minutes until slightly thickens and add spinach and sun-dried tomatoes. Simmer until spinach starts to wilt, place salmon back in the pan and heat for 2-3 minutes longer and serve!
Enjoy!
Salsa says
fajny przepis, lubię łososia w każdej odsłonie 🙂
Dzi says
🙂
Ania says
Ten przepis jest genialny! Zdecydowanie do powtórzenia!