Kontynuując moje eksperymenty z kuchnią japońską, zabrałam się za sushi. Chyba najważniejszym jego elementem jest odpowiedni ryż i oczywiście sposób jego ugotowania a później doprawienia. Nasłuchałam się opinii,że dobry ryż do sushi można zrobić jedynie w specjalnych pojemnikach czy sprzętach do jego gotowania i uważam,że to nieprawda. Ja robię zawsze w ten sam sposób, bez udziwnień i zawsze wychodzi idealny. Ważnym elementem jest także dobre doprawienie ryżu, są specjalne sosy, ale równie dobrze możemy go zrobić sami. Co do samego ryżu, polecam jego zakup w wyspecjalizowanych sklepach internetowych, gdyż ceny w hipermarketach są zdecydowanie za wysokie.Podany poniżej przepis będzie bazą do wszystkich rodzajów sushi,które mam zamiar zrobić w przyszłości. Na pierwszy rzut pójdą maki sushi, gdyż zrobienie ich jest chyba najłatwiejsze.
Ryż do sushi (porcja dla 4-5 osób)
Składniki na ryż:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2 szklanki wody
- 50 ml octu ryżowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wsypujemy ryż do miski,zalewamy wodą i mieszamy,aż woda stanie się mętna i ją odcedzamy. Płuczemy tak wielokrotnie, dopóki woda stanie się prawie przeźroczysta. Ja płukałam około 6 razy.
- Wlewamy do garnka 2,5 szklanki wody i na dużym ogniu doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy odcedzony i wypłukany ryż, czekamy aż woda z ryżem ponownie się zagotuje, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy ( u mnie 2 ze skali 1-10). Gotujemy ryż pod przykryciem 10 min, wyłączamy ogień,trzymamy na gorącym palniku jeszcze 5 min i odstawiamy na nienagrzane miejsce na kolejne 10 min.
- Przygotowujemy sos: mieszamy w rondlu ocet,cukier i sól i podgrzewamy mieszając na kuchence do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Wlewamy sos do gorącego ryżu, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
[…] głównaO MnieKontakt Previous Home / Uncategorized / Maki sushi z pieczonym […]