Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi

Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi

by Dzi 1 Comment

Share the post "Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi"

  • Facebook
  • Twitter

Kontynuując moje eksperymenty z kuchnią japońską, zabrałam się za sushi. Chyba najważniejszym jego elementem jest odpowiedni ryż i oczywiście sposób jego ugotowania a później doprawienia. Nasłuchałam się opinii,że dobry ryż do sushi można zrobić jedynie w specjalnych pojemnikach czy sprzętach do jego gotowania i uważam,że to nieprawda. Ja robię zawsze w ten sam sposób, bez udziwnień i zawsze wychodzi idealny. Ważnym elementem jest także dobre doprawienie ryżu, są specjalne sosy, ale równie dobrze możemy go zrobić sami. Co do samego ryżu, polecam jego zakup w wyspecjalizowanych sklepach internetowych, gdyż ceny w hipermarketach są zdecydowanie za wysokie.Podany poniżej przepis będzie bazą do wszystkich rodzajów sushi,które mam zamiar zrobić w przyszłości. Na pierwszy rzut pójdą maki sushi, gdyż zrobienie ich jest chyba najłatwiejsze.

Ryż do sushi (porcja dla 4-5 osób)

Składniki na ryż:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
Składniki na sos (jeśli nie mamy gotowego):
  • 50 ml octu ryżowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wsypujemy ryż do miski,zalewamy wodą i mieszamy,aż woda stanie się mętna  i ją odcedzamy. Płuczemy tak wielokrotnie, dopóki woda stanie się prawie przeźroczysta. Ja płukałam około 6 razy.
  2. Wlewamy do garnka 2,5 szklanki wody i na dużym ogniu  doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy odcedzony i wypłukany ryż, czekamy aż woda z ryżem ponownie się zagotuje, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy ( u mnie 2 ze skali 1-10). Gotujemy ryż pod przykryciem 10 min, wyłączamy ogień,trzymamy na gorącym palniku jeszcze 5 min i odstawiamy na nienagrzane miejsce na kolejne 10 min.
  3. Przygotowujemy sos: mieszamy w rondlu ocet,cukier i sól i podgrzewamy mieszając  na kuchence do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Wlewamy sos do gorącego ryżu, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Share the post "Przygotowanie i doprawienie ryżu do sushi"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Poradnik Tagged With: kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, obiad, ryż, sushi

« Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym
Maki sushi z pieczonym łososiem »

Trackbacks

  1. Maki sushi z pieczonym łososiem | pisze:
    13 stycznia 2013 o 12:47

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Uncategorized / Maki sushi z pieczonym […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad

Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini

Gulasz-z-karkowka-i-cukinia-Pork-and-zucchini-stew

Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew

Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake

boczniaki bbq

Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress