Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Sposób przyrządzania ziemniaków w taki specyficzny sposób wywodzi się ze Szwecji,przeczytałam gdzieś,że oni uwielbiają je jeść ze śledziami…Ja jednak zdecydowanie wolę podawać je jako dodatek do mięs:). Standardowo zapieka się je po prostu z masłem, ja jednak odkąd zostałam obdarowana przez moich teściów  pięknym kawałkiem włoskiego  parmezanu (dziękuję:)), dodaję go do wszystkiego, tak też jest w tym przypadku. Ziemniaki wyszły pyszne! Polecam!

Przygotowanie: 15 min,Pieczenie: max. 1 godzina,Ilość porcji:2 

 

Ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,obrane i umyte (tej samej wielkości)
  • tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
  • tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
  3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
  4. Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
  5. Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
  7. Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.
Smacznego!

Share the post "Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cheddar, dodatek do dania głównego, kuchnia szwedzka, obiad, parmezan, ser, ziemniaki

« Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną
Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami »

Comments

  1. Eliza says

    20 kwietnia 2013 at 06:22

    Lubię ziemniaczki o takim wyrazistym smaku, a jeszcze jak tak apetycznie wyglądają to już w ogóle och i ach 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 kwietnia 2013 at 08:15

      Faktycznie,oprócz walorów smakowych, pięknie też prezentują się na talerzu. Przykład podania zaprezentuję jutro:)

      Odpowiedz
  2. Meg says

    20 kwietnia 2013 at 09:20

    Wyglądają obłędnie, uwielbiam czosnek i ser – obowiązkowo wypróbuję !!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 kwietnia 2013 at 09:22

      Z czystym sumieniem polecam!:)

      Odpowiedz
  3. karmel-itka says

    20 kwietnia 2013 at 11:11

    zawsze mnie takie ziemniaczki kusiły :]

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 kwietnia 2013 at 11:35

      🙂

      Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    20 kwietnia 2013 at 13:46

    mój Małżon by się w nich zakochał bez pamięci 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 kwietnia 2013 at 13:55

      Mój też uwielbia wszystko co ziemniaczane i w pobliżu:P

      Odpowiedz
  5. Nashelly says

    20 kwietnia 2013 at 22:19

    Omg, wyglądają bosko *_* Już dawno miałam pokusić się o klasyczne Hasselbacki – może lepiej od razu przygotować taką pyszną wersję? 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 kwietnia 2013 at 22:21

      Koniecznie!;)

      Odpowiedz
  6. behemotkot says

    25 lipca 2013 at 10:07

    Wyglądają bardzo smakowicie. Przepis prosty w wykonaniu, ale jakże inny od standardowego (obiadowego). Na pewno wypróbuję. 🙂

    Odpowiedz
  7. Paweł says

    16 marca 2017 at 19:23

    Szacun za patent z łyżką ! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2017 at 19:27

      😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami | karmelowy pisze:
    21 kwietnia 2013 o 06:35

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi […]

    Odpowiedz
  2. Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami | karmelowy pisze:
    14 sierpnia 2013 o 08:42

    […] ją zamiast ziemniaków i świetnie sprawdza się w tej roli. Cukinia ponacinana jak ziemniaki w tym przepisie, z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami, następnie upieczona do miękkości w piekarniku z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Ziemniaki-zapiekane-z-serem-Cheesy-scalloped-potatoes

Ziemniaki zapiekane z serem / Cheesy scalloped potatoes

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

Currywurst

Currywurst

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress