Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

by Dzi 17 komentarzy

Share the post "Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera"

  • Facebook
  • X

Dziś postanowiłam nauczyć się robić pizzę, wiem, troszkę późno i niby nic trudnego, a jednak. Troszkę się naszukałam idealnego przepisu na ciasto, jednak wróciłam do mojego sprawdzonego Michela Rouxa. Jak narazie nigdy się na nim nie zawiodłam, więc i tym razem sięgnęłam do jego książki „Ciasta”.Ciasto w pizzy ma ogromne znaczenie, dodatki mogą być różne,  ale ciasto jak dla mnie  musi być cienkie i idealnie upieczone. Oczywiście potrzebowałam też przepisu na idealny sos pomidorowy i znalazłam go w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”.

 

Ciasto na pizzę Michela Rouxa (ok. 1 kg,2 duże pizze)

Składniki na pierwszy etap:

  • 450 g mąki dobrej jakości lub mąki chlebowej
  • 330 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży ( 7 g suszonych)
Składniki na drugi etap:
  • 20 g drobnoziarnistej soli
  • 25 g cukru pudru
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 120 g mąki dobrej jakości lub mąki chlebowej

Przygotowanie:

  1. Pierwszy etap: Wsyp mąkę do misi i sprawdź jej temperaturę. Zapisz następnie temperaturę powietrza i dodaj obie wielkości. Po dodaniu temperatury wody powinniśmy uzyskać ok. 64 oC. Jeśli zatem suma temperatury mąki i powietrza to załóżmy 50 oC,woda użyta do ciasta powinna mieć ok. 14 oC.
  2. Zrób w mące wgłębienie i rozdrobnij w niej drożdże (lub wysp suche). Wlej odrobinę wody i dobrze wymieszaj z drożdżami.
  3. Dolewaj pozostałą wodę partiami, mieszając ciasto. Nie przerywać mieszania,aż ciasto będzie gładkie i jednorodne(tą zrobił za mnie mikser).
  4. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-12 godzin).
  5. Drugi etap: Na oprószonej mąką stolnicy uderzaj ciasto jedną ręką,a drugą podwijaj je równocześnie pod spód. W trakcie pracy dodawaj stopniowo sól,cukier i oliwę, a na koniec mąkę.
  6. Mieszaj i zagniataj,aż ciasto będzie elastyczne,jędrne i nieco lepie w dotyku.
  7. Przykryj folią plastikową i pozostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę.
  8. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto ( mi ta ilość ciasta wystarczyła na 2 pizze o średnicy 40 cm),nadając mu kształt koła.
  9. Posyp lekko mąką, owiń luźno wokół wałka i ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia lub kamień do wypieku pizzy.
  10. Podczas przenoszenia ciasto może się nieco skurczyć.Należy wówczas zanurzyć palce w mące,a następnie rozciągnąć delikatnie ciasto do poprzednich rozmiarów.

 

Prosty sos pomidorowy (ok 400 ml sosu, na 2 duże pizze)

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • ja dodałam od siebie jeszcze szczyptę suszonej bazylii i oregano

Przygotowanie:

  1. Włóż pomidory do rondla i gotuj na średnim ogniu przez 15 min, co pewien czas mieszając i poczekaj,aż płyn odparuje i sos zgęstnieje.
  2. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 5 min,po czym zestaw z ognia. Po wystudzeniu smarujemy pizzę.

Share the post "Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: Bill Granger, ciasto, Michel Roux, pizza, pomidor, poradnik, sos pomidorowy, wypieki

« Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną
Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą »

Comments

  1. dorota says

    12 lutego 2013 at 18:03

    Fajnie i apetycznie wygląda, ale trochę przeraża długie czekanie na wynik pieczenia. Czekałaś 12 godzin po pierwszym etapie przygotowania pizzy? Strasznie długo.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2013 at 18:11

      OOO czekałam, długo się czeka ale generalnie przygotowałam sobie ciasto dzień wcześniej (piątek) i w sobotę jak znalazł:P:)

      Odpowiedz
  2. dorota says

    12 lutego 2013 at 18:07

    A ile się piecze i w jakiej temperaturze?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2013 at 18:14

      Wraz z nałożonym sosem i swoimi ulubionymi dodatkami pieczemy w 200 oC ok. 20 min., jak na przykład w tym przepisie:https://karmelowy.pl/pizza-z-tunczykiemcebulakukurydza-i-czarnymi-oliwkami/

      Odpowiedz
  3. caperucita says

    4 czerwca 2013 at 13:18

    Czy konieczne jest rośnięcie ciasta aż przez tyle godzin?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2013 at 13:32

      W tym przepisie -tak, zapewniam,że warto. Polecam też dużo szybszy przepis na ciasto do pizzy dla niecierpliwych: https://karmelowy.pl/szybkie-ciasto-na-pizze-delii-smith-i-prosta-margherita/

      Odpowiedz
  4. Monika says

    9 lipca 2015 at 14:48

    12 godzin to trochę sporo czasu, ale jeśli jest tak smacznie jak wygląda to chyba próbuje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lipca 2015 at 15:35

      Warto:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą | pisze:
    20 stycznia 2013 o 15:26

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i […]

    Odpowiedz
  2. Pizza z tuńczykiem,cebulą,kukurydzą i czarnymi oliwkami | pisze:
    21 stycznia 2013 o 11:59

    […] połowa ciasta i sosu z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  3. Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita | karmelowy pisze:
    16 maja 2013 o 07:47

    […] na pizzę, na którym zrobiłam prostą margheritę. Wcześniej umieściłam na blogu przepis na ciasto Michela Rouxa,które jest idealne i smakuje jak z profesjonalnej pizzerii,jednak wymaga dużo więcej zachodu i […]

    Odpowiedz
  4. Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith | karmelowy pisze:
    21 maja 2013 o 06:50

    […] sosu pomidorowego z tego […]

    Odpowiedz
  5. Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem | karmelowy pisze:
    19 lipca 2013 o 10:42

    […] 2/3 szklanki ulubionego sosu pomidorowego, lub np. z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  6. Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi/Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms | karmelowy pisze:
    29 października 2013 o 10:54

    […] ilości ciasta z tego lub tego przepisu, albo 1 gotowe zakupione w […]

    Odpowiedz
  7. Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza | karmelowy pisze:
    27 czerwca 2014 o 19:16

    […] ciasto do pizzy z tego lub tego przepisu, lub gotowe ze […]

    Odpowiedz
  8. Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza pisze:
    20 marca 2015 o 09:43

    […] porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego […]

    Odpowiedz
  9. Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    6 grudnia 2018 o 09:23

    […] łyżki sosu do pizzy lub innego gotowego […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage

Zestawienie moich ulubionych świątecznych rybnych pyszności

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem

Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami / Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries

Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami / Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress