Dziś postanowiłam nauczyć się robić pizzę, wiem, troszkę późno i niby nic trudnego, a jednak. Troszkę się naszukałam idealnego przepisu na ciasto, jednak wróciłam do mojego sprawdzonego Michela Rouxa. Jak narazie nigdy się na nim nie zawiodłam, więc i tym razem sięgnęłam do jego książki „Ciasta”.Ciasto w pizzy ma ogromne znaczenie, dodatki mogą być różne, ale ciasto jak dla mnie musi być cienkie i idealnie upieczone. Oczywiście potrzebowałam też przepisu na idealny sos pomidorowy i znalazłam go w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”.
Ciasto na pizzę Michela Rouxa (ok. 1 kg,2 duże pizze)
Składniki na pierwszy etap:
- 450 g mąki dobrej jakości lub mąki chlebowej
- 330 ml wody
- 20 g świeżych drożdży ( 7 g suszonych)
- 20 g drobnoziarnistej soli
- 25 g cukru pudru
- 50 ml oliwy extra virgin
- 120 g mąki dobrej jakości lub mąki chlebowej
Przygotowanie:
- Pierwszy etap: Wsyp mąkę do misi i sprawdź jej temperaturę. Zapisz następnie temperaturę powietrza i dodaj obie wielkości. Po dodaniu temperatury wody powinniśmy uzyskać ok. 64 oC. Jeśli zatem suma temperatury mąki i powietrza to załóżmy 50 oC,woda użyta do ciasta powinna mieć ok. 14 oC.
- Zrób w mące wgłębienie i rozdrobnij w niej drożdże (lub wysp suche). Wlej odrobinę wody i dobrze wymieszaj z drożdżami.
- Dolewaj pozostałą wodę partiami, mieszając ciasto. Nie przerywać mieszania,aż ciasto będzie gładkie i jednorodne(tą zrobił za mnie mikser).
- Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-12 godzin).
- Drugi etap: Na oprószonej mąką stolnicy uderzaj ciasto jedną ręką,a drugą podwijaj je równocześnie pod spód. W trakcie pracy dodawaj stopniowo sól,cukier i oliwę, a na koniec mąkę.
- Mieszaj i zagniataj,aż ciasto będzie elastyczne,jędrne i nieco lepie w dotyku.
- Przykryj folią plastikową i pozostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto ( mi ta ilość ciasta wystarczyła na 2 pizze o średnicy 40 cm),nadając mu kształt koła.
- Posyp lekko mąką, owiń luźno wokół wałka i ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia lub kamień do wypieku pizzy.
- Podczas przenoszenia ciasto może się nieco skurczyć.Należy wówczas zanurzyć palce w mące,a następnie rozciągnąć delikatnie ciasto do poprzednich rozmiarów.
Prosty sos pomidorowy (ok 400 ml sosu, na 2 duże pizze)
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- ja dodałam od siebie jeszcze szczyptę suszonej bazylii i oregano
Przygotowanie:
- Włóż pomidory do rondla i gotuj na średnim ogniu przez 15 min, co pewien czas mieszając i poczekaj,aż płyn odparuje i sos zgęstnieje.
- Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 5 min,po czym zestaw z ognia. Po wystudzeniu smarujemy pizzę.
dorota says
Fajnie i apetycznie wygląda, ale trochę przeraża długie czekanie na wynik pieczenia. Czekałaś 12 godzin po pierwszym etapie przygotowania pizzy? Strasznie długo.
Dzi says
OOO czekałam, długo się czeka ale generalnie przygotowałam sobie ciasto dzień wcześniej (piątek) i w sobotę jak znalazł:P:)
dorota says
A ile się piecze i w jakiej temperaturze?
Dzi says
Wraz z nałożonym sosem i swoimi ulubionymi dodatkami pieczemy w 200 oC ok. 20 min., jak na przykład w tym przepisie:https://karmelowy.pl/pizza-z-tunczykiemcebulakukurydza-i-czarnymi-oliwkami/
caperucita says
Czy konieczne jest rośnięcie ciasta aż przez tyle godzin?
Dzi says
W tym przepisie -tak, zapewniam,że warto. Polecam też dużo szybszy przepis na ciasto do pizzy dla niecierpliwych: https://karmelowy.pl/szybkie-ciasto-na-pizze-delii-smith-i-prosta-margherita/
Monika says
12 godzin to trochę sporo czasu, ale jeśli jest tak smacznie jak wygląda to chyba próbuje 🙂
Dzi says
Warto:)