Zostało mi trochę kaczki z tego przepisu i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia kolejnego obiadu. Tym razem padło na kaczkę z wiśniami zapiekaną w cieście. Pyszne chrupiące ciasto a w środku farsz z kaczki, warzyw i wiśni duszony w winie.Podałam je na sałatce z kapusty pekińskiej i vinegrette miodowo-musztardowym, pycha! Danie to można podawać także jako przystawkę. Gdy chcemy…
Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)
Przedstawiam kolejny przepis na pyszne i szybkie bułeczki. Zrobiłam je na śniadanie, a reszta została zjedzona w ciągu dnia jak ciastka:) Delikatne,śmietankowe i jeszcze z truskawkami, czas przypomnieć sobie smaki wiosny. Polecam!
Kaczka pieczona po pekińsku
Jest to propozycja sposobu pieczenia kaczki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Skorzystałam z przepisu z książki „Przysmaki światowej sławy” Beaty Woźniak i na pewno nie będzie to ostatnia pozycja przetestowana z tej książki. Kaczka po pekińsku jest specjalnością kuchni chińskiej i należy do najbardziej znanych egzotycznych specjałów, serwowanych w restauracjach w różnych stronach świata. Kaczka z…
Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart
Pyszny tort bezowy z chrupiącą warstwą zewnętrzną i piankowym środkiem z kolekcji przepisów Marthy Stewart. Podana z cząstkami pomarańczy i polana kremem pomarańczowym na pewno zrobi wrażenie na gościach. W oryginale beza jest podana z bitą śmietaną, ale ja już zrezygnowałam z tej dodatkowej porcji kalorii. Generalnie jest to moje pierwsze podejście do Pavlovej, gdyż…
Orange curd z likierem cytrynowym
Znowu zima za oknem, proponuję więc podarować sobie odrobinę lata w kuchni i zrobić jakże prosty krem pomarańczowy z odrobiną likieru cytrynowego w celu rozgrzania się:). Orange curd ma bardzo wiele zastosowań, może służyć jako dodatek do sałatki owocowej, polewa do różnych ciast,ale też jako nadzienie do różnych ciasteczek czy babeczek. Ja o zrobiłam w celu polania…
Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem
Bardzo smaczne i sycące danie na taki zimowy dzień jak dzisiaj. Przepis znalazłam w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i miał pełne prawo znaleźć się w tym zestawieniu. Wołowina duszona w różowym winie dosłownie rozpływa się w ustach, a akcent pomarańczy, który był dla mnie nowością w tego typu potrawach, zaskakująco dobrze wkomponowuje się w całość. Całe…
Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów
Pyszne danie obiadowe z dużą ilością mięsa i sera, tylko uwaga: bardzo pikantne! Wszystkie składniki możemy zrobić sami lub zastąpić gotowymi odpowiednikami, tego jednak nie polecam gdyż to jednak nie to samo. Danie traci na smaku, no i oczywiście ta wszędobylska chemia…
Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska
Lubisz pikantną kuchnię meksykańską? Jeżeli tak, to ta przyprawa do mięsa jest idealna dla Ciebie, wystarczy posypać nią mięso podczas smażenia, zawinąć w tortillę z przysmażonymi warzywami i obiad lub przekąska gotowe.
Tortille pszenne domowej roboty
Warto mieć zawsze pod ręką świeże tortille pszenne, gdyż w chwili niemocy kulinarnej można wyczarować satysfakcjonujący i zdrowy obiad dla siebie i rodziny dosłownie w kilkanaście minut. Proponuję więc skorzystać z poniższego przepisu i następnie je zamrozić. Później wkładamy na minutę do mikrofalówki i baza do dania gotowa. Na moim blogu wykorzystałam je w przepisie na tortillę…
Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka
W końcu, z lekkim poślizgiem, dostałam najnowszy 2 numer Kukbuka, ale za to ze ślicznym notatnikiem kulinarnym :). Przeczytałam od deski do deski i w związku z moją słabością do białej czekolady,na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis na mazurek królewski. Zrobiłam go z połowy podanych składników, gdyż posiadam formę 33cm x 15 cm, jedynie nie…
- « Previous Page
- 1
- …
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- …
- 115
- Next Page »