Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

by Dzi Leave a Comment

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Zostało mi trochę kaczki z tego przepisu i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia kolejnego obiadu.  Tym razem padło na kaczkę z wiśniami zapiekaną w cieście. Pyszne chrupiące ciasto a w środku farsz z kaczki, warzyw i wiśni duszony w winie.Podałam je na sałatce z kapusty pekińskiej i vinegrette miodowo-musztardowym, pycha! Danie to można podawać także jako przystawkę. Gdy chcemy…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki Tagged With: czerwone wino, kaczka, mięso, obiad, pomarańcza, przystawka, wiśnie

Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

by Dzi 6 komentarzy

Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

Przedstawiam kolejny przepis na pyszne i szybkie bułeczki. Zrobiłam je na śniadanie, a reszta została zjedzona w ciągu dnia jak ciastka:) Delikatne,śmietankowe i jeszcze z truskawkami, czas przypomnieć sobie smaki wiosny. Polecam!

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, scones, śmietanka, śniadanie, truskawki, wypieki

Kaczka pieczona po pekińsku

by Dzi 19 komentarzy

Kaczka pieczona po pekińsku

Jest to propozycja sposobu pieczenia kaczki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Skorzystałam z przepisu z książki „Przysmaki światowej sławy” Beaty Woźniak i na pewno nie będzie to ostatnia pozycja przetestowana z tej książki. Kaczka po pekińsku jest specjalnością kuchni chińskiej i należy do najbardziej znanych egzotycznych specjałów, serwowanych w restauracjach w różnych stronach świata. Kaczka z…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dymka, hoisin, kaczka, kuchnia azjatycka, miód, sos sojowy

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

by Dzi 11 komentarzy

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

Pyszny tort bezowy z chrupiącą warstwą zewnętrzną i piankowym środkiem z kolekcji przepisów Marthy Stewart. Podana z cząstkami pomarańczy i polana kremem pomarańczowym na pewno zrobi wrażenie na gościach. W oryginale beza jest podana z bitą śmietaną, ale ja już zrezygnowałam z tej dodatkowej porcji kalorii. Generalnie jest to moje pierwsze podejście do Pavlovej, gdyż…

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: beza, biała czekolada, bita śmietana, Martha Stewart, orange curd, Pavlova, pomarańcza, słodkości, tort, wypieki

Orange curd z likierem cytrynowym

by Dzi 12 komentarzy

Orange curd z likierem cytrynowym

Znowu zima za oknem, proponuję więc podarować sobie odrobinę lata w kuchni i zrobić jakże prosty krem pomarańczowy z odrobiną likieru cytrynowego w celu rozgrzania się:). Orange curd ma bardzo wiele zastosowań, może służyć jako dodatek do sałatki owocowej, polewa do różnych ciast,ale też jako nadzienie do różnych ciasteczek czy babeczek. Ja o zrobiłam w celu polania…

Read More »

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: likier cytrynowy, orange curd, pomarańcza, poradnik, słodkości

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

by Dzi Leave a Comment

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Bardzo smaczne i sycące danie na taki zimowy dzień jak dzisiaj. Przepis znalazłam w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i miał pełne prawo znaleźć się w tym zestawieniu. Wołowina duszona w różowym winie dosłownie rozpływa się w ustach, a akcent pomarańczy, który był dla mnie nowością w tego typu potrawach, zaskakująco dobrze wkomponowuje się w całość. Całe…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: Bill Granger, makaron, mięso, obiad, oliwki, pomarańcza, różowe wino, szpinak, wołowina

Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

by Dzi Leave a Comment

Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

Pyszne danie obiadowe z dużą ilością mięsa i sera, tylko uwaga: bardzo pikantne! Wszystkie składniki możemy zrobić sami lub zastąpić gotowymi odpowiednikami, tego jednak nie polecam gdyż to jednak nie to samo. Danie traci na smaku, no i oczywiście ta wszędobylska chemia…

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia meksykańska, mięso, obiad, pizza, salsa, ser, taco, tortilla, wołowina

Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska

by Dzi 2 komentarze

Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska

Lubisz pikantną kuchnię meksykańską? Jeżeli tak, to ta przyprawa do mięsa jest idealna dla Ciebie, wystarczy posypać nią mięso podczas smażenia, zawinąć w tortillę z przysmażonymi warzywami i obiad lub przekąska gotowe.

Filed Under: Dania obiadowe, Poradnik Tagged With: burrito, obiad, poradnik, quasedilla, taco

Tortille pszenne domowej roboty

by Dzi 12 komentarzy

Tortille pszenne domowej roboty

Warto mieć zawsze pod ręką świeże tortille pszenne, gdyż w chwili niemocy kulinarnej można wyczarować satysfakcjonujący i zdrowy obiad dla siebie i rodziny dosłownie w kilkanaście minut. Proponuję więc skorzystać z poniższego przepisu i następnie je zamrozić. Później wkładamy na minutę do mikrofalówki i baza do dania gotowa. Na moim blogu wykorzystałam je w przepisie na tortillę…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Poradnik Tagged With: poradnik, tortilla

Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

by Dzi 2 komentarze

Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

W końcu, z lekkim poślizgiem, dostałam najnowszy 2 numer Kukbuka, ale za to ze ślicznym notatnikiem kulinarnym :). Przeczytałam od deski do deski i w związku z moją słabością do białej czekolady,na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis na mazurek królewski. Zrobiłam go z połowy podanych składników, gdyż posiadam formę 33cm x 15 cm, jedynie nie…

Read More »

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto, ciasto kruche, kajmak, Kukbuk, mazurek, Wielkanoc

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Konkurs z marką Wedel!

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Kurczak-pieczony-z-jablkami-Roasted-chicken-with-apples

Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress