Pyszny tort bezowy z chrupiącą warstwą zewnętrzną i piankowym środkiem z kolekcji przepisów Marthy Stewart. Podana z cząstkami pomarańczy i polana kremem pomarańczowym na pewno zrobi wrażenie na gościach. W oryginale beza jest podana z bitą śmietaną, ale ja już zrezygnowałam z tej dodatkowej porcji kalorii. Generalnie jest to moje pierwsze podejście do Pavlovej, gdyż uważałam,że jest trudna do wykonania-nic bardziej mylnego. Jedynym problemem jest czas leżakowania w piekarniku, gdy widzimy ją, a nie możemy spróbować….
Pavlova z orange curd (8 porcji)
Składniki:
- 5 białek z dużych jaj, w temp. pokojowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- orange curd z tego przepisu
- 1 1/4 szklanki śmietanki 36% (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- cząstki z jednej pomarańczy
- starta biała czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 110 oC.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce narysuj koło o średnicy ok. 25 cm,które będzie wyznaczało brzegi naszej Pavlovej.
- W misce miksera ubij na wysokich obrotach białka ze szczyptą proszku do pieczenia na sztywną pianę (ok. 2 minut),następnie zmniejsz obroty i dosypuj powoli cukier,aż piana stanie się bardzo sztywna i lśniąca (ok. 5 minut).
- Wyłóż masę na wyznaczone wcześniej koło, pozostawiając wierzch w miarę plaski aby później nałożyć dodatki.
- Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.
- Czas na przygotowanie wierzchu: ubij śmietankę z łyżką cukru pudru na sztywną pianę, wytnij z pomarańczy cząstki bez błonek i zetrzyj trochę białej czekolady.
- Wyjmij Pavlovą z piekarnika, nałóż na nią bitą śmietanę i wyłóż cząstki pomarańczy.Następnie polej kremem pomarańczowym i posyp białą czekoladą.
magma says
pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taką bezę:)
Dzi says
A polecam:)
kulturakulinarna says
Wooooow!
Tapas de Colores says
jest cudny, chodzi za mną od dawna – obiecałam córce na 18-kę!
Dzi says
Jak na 18 to koniecznie z dużą ilością bitej śmietany, no i można też więcej likieru dodać do orange curd…:P
Sarah says
I wish I could get the English version of your recipes … 🙂 They look amazing though
Dzi says
I’ll think about it:)
Manamana says
Już się robi i jest piękna. W końcu to pani Pavlova! Miałam już różne przepisy, ale też różnie wychodziły. Zobaczymy czy zatańczę jak mi wyjdzie 😉
Manamana says
Wow, taniec się odbył. Bardzo szybko znika i orange curd bardzo pasuje 😛 Choć zamiast likieru dodałam trochę wódki. Pycha rozpływa się w ustach mmm…
Dzi says
Cieszę się, że wszystko się udało i smakuje:)