Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszny tort bezowy z chrupiącą warstwą zewnętrzną i piankowym środkiem z kolekcji przepisów Marthy Stewart. Podana z cząstkami pomarańczy i polana kremem pomarańczowym na pewno zrobi wrażenie na gościach. W oryginale beza jest podana z bitą śmietaną, ale ja już zrezygnowałam z tej dodatkowej porcji kalorii. Generalnie jest to moje pierwsze podejście do Pavlovej, gdyż uważałam,że jest trudna do wykonania-nic bardziej mylnego. Jedynym problemem jest czas leżakowania w piekarniku, gdy widzimy ją, a nie możemy spróbować….

Pavlova z orange curd (8 porcji)

Składniki:

  • 5 białek z dużych jaj, w temp. pokojowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Do podania:
  • orange curd z tego przepisu
  • 1 1/4 szklanki śmietanki 36% (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • cząstki z jednej pomarańczy
  • starta biała czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 110 oC.
  2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce narysuj koło o średnicy ok. 25 cm,które będzie wyznaczało brzegi naszej Pavlovej.
  3. W misce miksera ubij na wysokich obrotach białka ze szczyptą proszku do pieczenia na sztywną pianę (ok. 2 minut),następnie zmniejsz obroty i dosypuj powoli cukier,aż piana stanie się bardzo sztywna i lśniąca (ok. 5 minut).
  4. Wyłóż masę na wyznaczone wcześniej koło, pozostawiając wierzch w miarę plaski aby później nałożyć dodatki.
  5. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.
  6. Czas na przygotowanie wierzchu: ubij śmietankę z łyżką cukru pudru na sztywną pianę, wytnij z pomarańczy cząstki bez błonek i zetrzyj trochę białej czekolady.
  7. Wyjmij Pavlovą z piekarnika, nałóż na nią bitą śmietanę i wyłóż cząstki pomarańczy.Następnie polej kremem pomarańczowym i posyp białą czekoladą.
Smacznego!

Share the post "Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: beza, biała czekolada, bita śmietana, Martha Stewart, orange curd, Pavlova, pomarańcza, słodkości, tort, wypieki

« Orange curd z likierem cytrynowym
Kaczka pieczona po pekińsku »

Comments

  1. magma says

    12 marca 2013 at 11:36

    pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taką bezę:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2013 at 11:39

      A polecam:)

      Odpowiedz
  2. kulturakulinarna says

    12 marca 2013 at 13:46

    Wooooow!

    Odpowiedz
  3. Tapas de Colores says

    12 marca 2013 at 18:42

    jest cudny, chodzi za mną od dawna – obiecałam córce na 18-kę!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2013 at 18:44

      Jak na 18 to koniecznie z dużą ilością bitej śmietany, no i można też więcej likieru dodać do orange curd…:P

      Odpowiedz
  4. Sarah says

    13 marca 2013 at 19:32

    I wish I could get the English version of your recipes … 🙂 They look amazing though

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 marca 2013 at 19:37

      I’ll think about it:)

      Odpowiedz
  5. Manamana says

    23 października 2013 at 00:46

    Już się robi i jest piękna. W końcu to pani Pavlova! Miałam już różne przepisy, ale też różnie wychodziły. Zobaczymy czy zatańczę jak mi wyjdzie 😉

    Odpowiedz
  6. Manamana says

    23 października 2013 at 18:11

    Wow, taniec się odbył. Bardzo szybko znika i orange curd bardzo pasuje 😛 Choć zamiast likieru dodałam trochę wódki. Pycha rozpływa się w ustach mmm…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 października 2013 at 18:22

      Cieszę się, że wszystko się udało i smakuje:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa | pisze:
    18 marca 2013 o 08:20

    […] pozostały mi po moich ostatnich szaleństwach kulinarnych, oraz zachęcona udaną Pavlovą, postanowiłam przymierzyć się do małych bez, koniecznie na sposób francuski. Idealny i […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Moje najlepsze przepisy z grzybami

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress