Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście"

  • Facebook
  • X

Zostało mi trochę kaczki z tego przepisu i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia kolejnego obiadu.  Tym razem padło na kaczkę z wiśniami zapiekaną w cieście. Pyszne chrupiące ciasto a w środku farsz z kaczki, warzyw i wiśni duszony w winie.Podałam je na sałatce z kapusty pekińskiej i vinegrette miodowo-musztardowym, pycha! Danie to można podawać także jako przystawkę. Gdy chcemy zrobić je w tygodniu po pracy, proponuję zrobić ciasto dzień wcześniej, następnego dnia zostanie nam tylko farsz i zapiekanie.Polecam!

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście (14 szt.)

Składniki na ciasto:

  • 300 g zimnego niesolonego masła,pokrojonego w kostkę
  • 600 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki białego octu winnego
  • 170 ml schłodzonej wody
  • jajko rozbite z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
Składniki na farsz:
  • mięso z 1/2 upieczonej kaczki, oddzielone od kości i posiekane
  • 1 czerwona cebula,pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka,pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
  • 1 szklanka mrożonych wiśni
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • listki z jednej gałązki tymianku,posiekane
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

  1. Wyjmij masło z lodówki na 10 min przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta (będzie już miękkie ale wciąż chłodne). Do miski miksera wsyp mąkę,sól i włóż masło. Miksuj końcówką do ciast do uzyskania ziarnistej konsystencji. Miksuj dalej na małych obrotach i powoli dolewaj wodę, a następnie ocet. Gdy powstanie nam jednolite ciasto (nie miksuj zbyt długo), przełóż je na posypaną mąką powierzchnię, podziel na 2 części,z które rozpłaszcz na 2 dyski. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Farsz:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z niedużą ilością oliwy z oliwek i wrzuć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną wlej czerwone wino i smaż, do momentu odparowania płynu prawie w całości.
  2. Dodaj mięso z kaczki, tymianek i skórkę z pomarańczy i smaż kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Następnie delikatnie włóż wiśnie i podsmaż jeszcze chwilę uważając,by pozostały w całości.Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Farsz także można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Przygotowywanie ciasta z farszem:
  1. Przed przygotowywaniem ciasta, wyjmij je z lodówki 20 min przed rozpoczęciem pracy. Wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, następnie używając 14-15 cm wycinarki (u mnie miseczka) wytnij koła. Przełóż je na blachę do pieczenia i schłodź przez przez godzinę (wystawiłam na balkon).
  2. Następnie wyłóż farsz równomiernie na środek każdego koła a brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Teraz możesz albo zlepić je jak np. pieroga, lub zebrać brzegi na farszu i pozlepiać co 1 cm palcami (jak na zdjęciu).
  3. Przełóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz przez ok. 20 min, lub do zarumienienia się ciasta (1 blachę na 1 raz).
  4. Wyjmij i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Podawaj ciepłe.
Smacznego!

Share the post "Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki Tagged With: czerwone wino, kaczka, mięso, obiad, pomarańcza, przystawka, wiśnie

« Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)
Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini

Zupa-krem-ze-skorzonery-Creamy-salsify-soup

Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup

Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym

Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress