Zostało mi trochę kaczki z tego przepisu i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia kolejnego obiadu. Tym razem padło na kaczkę z wiśniami zapiekaną w cieście. Pyszne chrupiące ciasto a w środku farsz z kaczki, warzyw i wiśni duszony w winie.Podałam je na sałatce z kapusty pekińskiej i vinegrette miodowo-musztardowym, pycha! Danie to można podawać także jako przystawkę. Gdy chcemy zrobić je w tygodniu po pracy, proponuję zrobić ciasto dzień wcześniej, następnego dnia zostanie nam tylko farsz i zapiekanie.Polecam!
Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście (14 szt.)
Składniki na ciasto:
- 300 g zimnego niesolonego masła,pokrojonego w kostkę
- 600 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki białego octu winnego
- 170 ml schłodzonej wody
- jajko rozbite z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
- mięso z 1/2 upieczonej kaczki, oddzielone od kości i posiekane
- 1 czerwona cebula,pokrojona w kostkę
- 1 marchewka,pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- 1 szklanka mrożonych wiśni
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- listki z jednej gałązki tymianku,posiekane
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
- Wyjmij masło z lodówki na 10 min przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta (będzie już miękkie ale wciąż chłodne). Do miski miksera wsyp mąkę,sól i włóż masło. Miksuj końcówką do ciast do uzyskania ziarnistej konsystencji. Miksuj dalej na małych obrotach i powoli dolewaj wodę, a następnie ocet. Gdy powstanie nam jednolite ciasto (nie miksuj zbyt długo), przełóż je na posypaną mąką powierzchnię, podziel na 2 części,z które rozpłaszcz na 2 dyski. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Farsz:
- Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z niedużą ilością oliwy z oliwek i wrzuć cebulę i marchewkę. Gdy warzywa zmiękną wlej czerwone wino i smaż, do momentu odparowania płynu prawie w całości.
- Dodaj mięso z kaczki, tymianek i skórkę z pomarańczy i smaż kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Następnie delikatnie włóż wiśnie i podsmaż jeszcze chwilę uważając,by pozostały w całości.Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Farsz także można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
- Przed przygotowywaniem ciasta, wyjmij je z lodówki 20 min przed rozpoczęciem pracy. Wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, następnie używając 14-15 cm wycinarki (u mnie miseczka) wytnij koła. Przełóż je na blachę do pieczenia i schłodź przez przez godzinę (wystawiłam na balkon).
- Następnie wyłóż farsz równomiernie na środek każdego koła a brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Teraz możesz albo zlepić je jak np. pieroga, lub zebrać brzegi na farszu i pozlepiać co 1 cm palcami (jak na zdjęciu).
- Przełóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz przez ok. 20 min, lub do zarumienienia się ciasta (1 blachę na 1 raz).
- Wyjmij i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Podawaj ciepłe.
Dodaj komentarz