Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Orange curd z likierem cytrynowym

Orange curd z likierem cytrynowym

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Orange curd z likierem cytrynowym"

  • Facebook
  • Twitter

Znowu zima za oknem, proponuję więc podarować sobie odrobinę lata w kuchni i zrobić jakże prosty krem pomarańczowy z odrobiną likieru cytrynowego w celu rozgrzania się:). Orange curd ma bardzo wiele zastosowań, może służyć jako dodatek do sałatki owocowej, polewa do różnych ciast,ale też jako nadzienie do różnych ciasteczek czy babeczek. Ja o zrobiłam w celu polania Pavlovej, ale o tym jutro:), resztę zjem po postu łyżeczką. Pychaa!

Orange curd z likierem cytrynowym (ok.500 ml)

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 żółtek z dużych jaj
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej i 1/2 szklanki soku z pomarańczy (otrzymamy te składniki z 2 pomarańczy)
  • 1/4 szklanki soku z cytryny ( z 2 cytryn)
  • szczypta soli
  • 100 ml likieru cytrynowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku roztrzep ze sobą żółtka,cukier i skórkę pomarańczową. Następnie dodaj soki i szczyptę soli,ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając bezustannie trzepaczką,aż płyn zgęstnieje na tyle, by pokryć grubszą warstwą wypukłą stronę łyżki. Zajmie to ok. 5 minut. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia!
  3. Zdejmij z ognia i przelej krem przez sitko (w celu pozbycia się skórki pomarańczowej) do żaroodpornej miseczki (u mnie słoik), pomagając sobie np. silikonową szpachelką lub łyżką,gdyż krem będzie już dosyć gęsty.
  4. Gdy używamy likieru, wlej go w tym momencie do kremu i bardzo energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  6. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!

Share the post "Orange curd z likierem cytrynowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: likier cytrynowy, orange curd, pomarańcza, poradnik, słodkości

« Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem
Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart »

Comments

  1. Kulinarny Zenit says

    11 marca 2013 at 10:44

    Jaki piękny kolorek! Uwielbiam wszystkie curd’y ! Są wyśmienite, takie delikatne i smakują dobrze z tak wieloma deserkami 🙂 Też lubię wyjadać go łyżeczką 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2013 at 10:48

      Dobrze,że nie tylko ja tak mam 😛

      Odpowiedz
  2. kimek says

    11 marca 2013 at 10:50

    Wygląda super, aż cieknie ślinka.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2013 at 10:52

      Polecam,polecam. Tylko teraz zastanawiam się co ja z tymi 8 białkami zrobię:)

      Odpowiedz
  3. Jacklyn says

    11 marca 2013 at 18:16

    Oh gosh your blog is beautiful! Wish I knew Polish … google is helping me though 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2013 at 18:20

      Thank You:)

      Odpowiedz
  4. Justyśka says

    11 marca 2013 at 21:34

    Wygląda apetycznie. Ja dodałam odrobinę syropu pomarańczowego i syropu cytrynowego. Bardzo miło wyciągnąć taki słoiczek własnej roboty i dołożyć do naleśników czy placka drożdżowego.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2013 at 21:38

      Aktualnie wszystko nim polewam,nawet grzanki:)

      Odpowiedz
  5. Łucja says

    18 marca 2013 at 22:43

    piękny kolorek 🙂 piękne zdjęcia 🙂 a smak….

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart | pisze:
    12 marca 2013 o 09:28

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Słodkości / Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy […]

    Odpowiedz
  2. Mus z mascarpone z orange curd i bezami | pisze:
    25 marca 2013 o 07:02

    […] 6 sporych łyżek orange curd z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  3. Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym | pisze:
    3 kwietnia 2013 o 06:23

    […] i deser,są dosyć uniwersalne:) Jest to też kolejny przykład zastosowania orange curd z tego przepisu. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Kaczka pieczona po pekińsku

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwia i palonym maslem / Browned butter garlic sage potato puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree

Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress