Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek i jak zwykle się nie zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka. Gorąco polecam!
Scroll down for recipe in English
Gulasz z dzika
(6-8 porcji)
Składniki:
- 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę
- olej roślinny
- 3 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki
- 50 g suszonych grzybów
- 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
- 50 g suszonych śliwek, posiekanych
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pęczek świeżej pietruszki, posiekany
- 4 liście laurowe
- 4 suszone owoce jałowca
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem.
- Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
Wild boar stew
(6-8 servings)
Ingredients:
- 1 kg boar neck, cut into 2 cm cubes
- vegetable oil
- 3 onions, sliced
- 2 cloves garlic, chopped
- 1 large carrot, diced
- 1 parsnip, diced
- 200 g mushrooms, cut in quarters
- 50 g of dried mushrooms
- 1 red pepper, diced
- 50 g prunes, chopped
- 3 tablespoons honey
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 2 tablespoons tomato paste
- bunch fresh parsley, chopped
- 4 bay leaves
- 4 dried juniper berries
- 3 allspice berries
- 1 tablespoon dried thyme
- 0,7 l semi-sweet red wine
- salt, pepper, sweet pepper, cayenne pepper to taste
Preparation:
- Heat large pan with 2 tablespoons of oil and cook meat (in batches) until browned, then transfer to large pot.
- In the same cook onion until translucent and transfer to a pot with meat. Again, to the same pan add 2 cups red wine along with garlic and cook for 3-4 minutes and pour into the pot.
- Place pot with meat over medium heat and cook covered for 20 minutes. Next add the remaining ingredients, with the rest of the wine and season with salt and pepper.
- Cook covered over low heat for 2 hours, stirring occasionally. Season to taste if necessary and serve.
Enjoy!
Marcin says
Super, właśnie szykuje mi się impreza i już wiem co zrobię 🙂
Dzi says
🙂
Kawa do kawiarni świeżo palona Poznań says
Super!!!! Dzięki wielkie za meega pomysł i przepis 😀
Ewa says
piękne zdjęcia 🙂
Dzi says
🙂
Kobieta i pasja says
Miałam kiedyś okazję próbowac dzika, mam nadzieję, że uda się to powtórzyć! Bardzo fajny przepis, lubię taki dobrze doprawiony gulasz. 🙂
Kinga says
oooo mega