Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gulasz z dzika / Wild boar stew

Gulasz z dzika / Wild boar stew

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Gulasz z dzika / Wild boar stew"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek i jak zwykle się nie zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka. Gorąco polecam!

Scroll down for recipe in English

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Gulasz z dzika

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • olej roślinny
  • 3 cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  •  200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek świeżej pietruszki, posiekany
  • 4 liście laurowe
  • 4 suszone owoce jałowca
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem.
  3. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Gulasz z dzika / Wild boar stew

English version

Wild boar stew

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 1 kg boar neck, cut into 2 cm cubes
  • vegetable oil
  • 3 onions, sliced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 large carrot, diced
  • 1 parsnip, diced
  • 200 g mushrooms, cut in quarters
  • 50 g of dried mushrooms
  • 1 red pepper, diced
  • 50 g prunes, chopped
  • 3 tablespoons honey
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons tomato paste
  • bunch fresh parsley, chopped
  • 4 bay leaves
  • 4 dried juniper berries
  • 3 allspice berries
  • 1 tablespoon dried thyme
  • 0,7 l semi-sweet red wine
  • salt, pepper, sweet pepper, cayenne pepper to taste

Preparation:

  1. Heat large pan with 2 tablespoons of oil and cook meat (in batches) until browned, then transfer to large pot.
  2. In the same cook onion until translucent and transfer to a pot with meat. Again, to the same pan add 2 cups red wine along with garlic and cook for 3-4 minutes and pour into the pot.
  3. Place pot with meat over medium heat and cook covered for 20 minutes. Next add the remaining ingredients, with the rest of the wine and season with salt and pepper.
  4. Cook covered over low heat for 2 hours, stirring occasionally. Season to taste if necessary and serve.

Enjoy!

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Share the post "Gulasz z dzika / Wild boar stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dziczyzna, dzik, grzyby, mięso, miód, obiad, papryka, pieczarki, pomidor, śliwki, suszone grzyby, zioła

« Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów
Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup »

Comments

  1. Marcin says

    6 marca 2017 at 10:35

    Super, właśnie szykuje mi się impreza i już wiem co zrobię 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 marca 2017 at 10:37

      🙂

      Odpowiedz
  2. Kawa do kawiarni świeżo palona Poznań says

    7 marca 2017 at 08:43

    Super!!!! Dzięki wielkie za meega pomysł i przepis 😀

    Odpowiedz
  3. Ewa says

    7 marca 2017 at 14:28

    piękne zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 marca 2017 at 14:28

      🙂

      Odpowiedz
  4. Kobieta i pasja says

    7 marca 2017 at 21:12

    Miałam kiedyś okazję próbowac dzika, mam nadzieję, że uda się to powtórzyć! Bardzo fajny przepis, lubię taki dobrze doprawiony gulasz. 🙂

    Odpowiedz
  5. Kinga says

    13 marca 2017 at 20:08

    oooo mega

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Mule z kurkami Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress