Pyszne danie obiadowe z dużą ilością mięsa i sera, tylko uwaga: bardzo pikantne! Wszystkie składniki możemy zrobić sami lub zastąpić gotowymi odpowiednikami, tego jednak nie polecam gdyż to jednak nie to samo. Danie traci na smaku, no i oczywiście ta wszędobylska chemia…
Przepis na to danie znalazłam tutaj, oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam.
Pizza z tortilli ( 2 pizze,4 porcje)
Składniki na pizzę:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka przyprawy taco z tego przepisu, lub gotowego odpowiednika
- 1/4 szklanki wody
- 4 tortille pszenne śr. 18 cm z tego przepisu, lub gotowe ze sklepu
- 2 szklanki startego sera żółtego
- pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy, zblendowanej na gładką masę,
- 3/4 szklanki salsy z przepisu poniżej
- 1 pomidor pokrojony w grube plastry
- 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 4 cebule dymki, pokrojone w plasterki (tylko tylko zielone części)
- 500 g pomidorów przekrojonych na pół
- 3 czerwone papryczki chilli
- 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- sok z 1 limonki
- drobno posiekany pęczek kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie salsy:
- Wyłóż pomidory na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Następnie pozwól im ostygnąć i pokrój w kostkę.
- Upiecz papryczki chilli pod nagrzanym grillem w piekarniku do mocnego zrumienienia i pozwól im ostygnąć w zamkniętym pojemniku. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń pestki i także pokrój w kostkę.
- Wmieszaj do chilli i pomidorów resztę składników, dopraw do smaku i odstaw na 20 minut aby smaki się przegryzły.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż mięso i smaż aż zbrązowieje. Odlej powstały tłuszcz, wsyp przyprawę do taco i wlej wodę. Smaż,aż prawie cały płyn odparuje, ok. 10 min.
- Posyp 2 tortille połową ilości sera, następnie wyłóż na ser mięso i 1/4 szklanki salsy z pomidorów.
- Na 2 pozostałych tortillach wyłóż równomiernie pastę z fasoli i połóż je pastą do dołu na przygotowanych tortillach z mięsem.
- Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i grilluj obie pizze z każdej strony ok. 2-4 min, do roztopienia się sera i zarumienienia tortilli.
- Wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia, wysmaruj resztą salsy, posyp pozostałym serem, oliwami i dymką. Ja smażenie i pieczenie robiłam na 2 tury.
- Wstaw tortille do piekarnika pod rozgrzany grill na ok. 2 minuty, do roztopienia się sera.
Dodaj komentarz