Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów"

  • Facebook
  • X

Pyszne danie obiadowe z dużą ilością mięsa i sera, tylko uwaga: bardzo pikantne! Wszystkie składniki możemy zrobić sami lub zastąpić gotowymi odpowiednikami, tego jednak nie polecam gdyż to jednak nie to samo. Danie traci na smaku, no i oczywiście ta wszędobylska chemia…

Przepis na to danie znalazłam tutaj, oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam.

Pizza z tortilli ( 2 pizze,4 porcje)

Składniki na pizzę:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka przyprawy taco z tego przepisu, lub gotowego odpowiednika
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 tortille pszenne śr. 18 cm z tego przepisu, lub gotowe ze sklepu
  • 2 szklanki startego sera żółtego
  • pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy, zblendowanej na gładką masę,
  • 3/4 szklanki salsy z przepisu poniżej
  • 1 pomidor pokrojony w grube plastry
  • 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 4 cebule dymki, pokrojone w plasterki (tylko tylko zielone części)
Składniki na salsę z pieczonych pomidorów:
  • 500 g pomidorów przekrojonych na pół
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • sok z 1 limonki
  • drobno posiekany pęczek kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie salsy:

  1. Wyłóż pomidory na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Następnie pozwól im ostygnąć i pokrój w kostkę.
  2. Upiecz papryczki chilli pod nagrzanym grillem w piekarniku do mocnego zrumienienia i pozwól im ostygnąć w zamkniętym pojemniku. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń pestki i także pokrój w kostkę.
  3. Wmieszaj do chilli i pomidorów resztę składników, dopraw do smaku i odstaw na 20 minut aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie pizzy:
  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż mięso i smaż aż zbrązowieje. Odlej powstały tłuszcz, wsyp przyprawę do taco i wlej wodę. Smaż,aż prawie cały płyn odparuje, ok. 10 min.
  2. Posyp 2 tortille połową ilości sera, następnie wyłóż na ser mięso i 1/4 szklanki salsy z pomidorów.
  3. Na 2 pozostałych tortillach wyłóż równomiernie pastę z fasoli i połóż je pastą do dołu na przygotowanych tortillach z mięsem.
  4. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i grilluj obie pizze z każdej strony ok. 2-4 min, do roztopienia się sera i zarumienienia tortilli.
  5. Wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia, wysmaruj resztą salsy, posyp pozostałym serem, oliwami i dymką. Ja smażenie i pieczenie robiłam na 2 tury.
  6. Wstaw tortille do piekarnika pod rozgrzany grill na ok. 2 minuty, do roztopienia się sera.
Smacznego!

Share the post "Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia meksykańska, mięso, obiad, pizza, salsa, ser, taco, tortilla, wołowina

« Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska
Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup

Anielskie ciasto czekoladowe z polewa i prazonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts

Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress