Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts"

  • Facebook
  • X

Jestem absolutną fanką kaczego mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje serce:)  Nie jest to typowa glazura teriyaki, jednak bardzo zbliżona w smaku. Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je dosłownie w jednej patelni. Jedyne na co trzeba uważać to czas smażenia kaczki. Lubię kiedy piersi kacze są delikatne i różowe w środku, dlatego zawsze posługuję się termometrem kuchennym, dzięki któremu zawsze wiadomo kiedy należy mięso zdjąć z patelni. Polecam!

Scroll down for English

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 szklanka sake
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki posiekanej dymki

Przygotowanie:

  1. Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.
  2. Ułóż piersi skórą do dołu na patelni z nieprzywierającą powłoką i umieść ją na małym ogniu.
  3. Jak tłuszcz zacznie się wytapiać, zwiększ ogień do średniego i postaraj się delikatnie podnieść na chwilę piersi aby nie przywierały do patelni uważając by nie uszkodzić skórki.
  4. Teraz zwiększ ogień do średnio-dużego i smaż do porządnego zarumienienia skórki od spodu, po czym przełóż piersi na talerz. Zlej tłuszcz do słoiczka do ewentualnego wykorzystania w późniejszym czasie.
  5. Do patelni wlej sake i wmieszaj cukier, gotuj do rozpuszczenia cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego.
  6. Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą gotowe. Lubię je lekko różowe w środku więc gotuję do momentu uzyskania 65 oC w najgrubszym miejscu piersi.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż piersi na deskę do krojenia. Jeżeli sos jest zbyt rzadki gotuj go do momentu uzyskania konsystencji syropu.
  8. Pokrój piersi na plasterki, polej sosem, posyp dymką i podawaj.

Smacznego!

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

English version

Asian style glazed duck breasts

(2-3 servings)

Inredients:

  • 2 duck breasts
  • 1 cup sake
  • 4 tbsp brown sugar
  • 1/4 cup light soy sauce
  • 1/3 cup orange juice
  • 1/3 cup scallions, sliced into thin rings

Preparation:

  1. Score the fat side of the duck breasts into a cross hatch pattern. Be careful not to cut the meat.
  2. Place the duck breast skin side down into a heavy bottomed sauté pan over medium low heat and let the fat begin to render.
  3. As the fat weeps out, turn the heat up to medium and once the fat begins to bubble at the edge of the breast gently try to lift the breast without tearing the skin. Once the breasts are free from the pan turn the heat up a little more.
  4. Saute the breast until they are very brown on the skin side only, next remove the breast from the pan and set them aside. Drain the duck fat into a jar and reserve the fat for another use.
  5. Place the pan back onto the heat and add the sake and sugar. Bring the sake to a boil to dissolve the sugar and cook until 1/4 cup evaporates. Add the soy and orange juice and stir. Taste the sauce and if it seems to strong add a splash of water and if it is too weak add a splash of soy sauce.
  6. Add the duck back to the skillet skin side up and simmer the breast while bastion the skin until you have cooked them to the desired temperature. I like rosy pink, about 65 oC on the kitchen thermometer.
  7. Remove the pan from the heat and move the duck to a cutting board and slice the duck into slices. If the sauce is too thin, reduce it on high heat.
  8. Pour the sauce onto a platter, then arrange the duck nicely on top, garnish with green onions and serve.

Enjoy!

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Moją inspiracją był ten przepis.

Share the post "Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, kuchnia azjatycka, mięso, obiad, pomarańcza

« Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel »

Comments

  1. ewa says

    24 sierpnia 2016 at 12:04

    wygląda apetycznie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2016 at 12:16

      🙂

      Odpowiedz
  2. Gabrysia says

    25 sierpnia 2016 at 09:53

    mega

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Moje ulubione słodkości na Tłusty Czwartek!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress