Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam kolejny przepis na pyszne i szybkie bułeczki. Zrobiłam je na śniadanie, a reszta została zjedzona w ciągu dnia jak ciastka:) Delikatne,śmietankowe i jeszcze z truskawkami, czas przypomnieć sobie smaki wiosny. Polecam!

Śmietankowe scones z truskawkami (8 szt.)

 Składniki:

  • 8 truskawek podzielonych na ćwiartki + 8 w całości (u mnie mrożone)
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnego,niesolonego masła
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 100 oC. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ćwiartki truskawek i piecz przez 45 min, aż odparuje z nich trochę wilgoci. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.W przypadku truskawek mrożonych ten krok nie jest konieczny.
  2. Do miski miksera wsyp mąkę,proszek do pieczenia,cukier i sól. Wymieszaj.
  3. Pokrój masło na małe kawałki (lub zetrzyj na grubych oczkach tarki) i dodaj do miski miksera. Miksuj końcówką do ciasta do uzyskania ziarnistej konsystencji. Można to zrobić także blenderem ze specjalnym pojemnikiem z nakładką do ciasta.
  4. Dodaj ćwiartki truskawek i bardzo delikatnie wmieszaj je do ciasta. Następnie wlej śmietankę i miksuj na wolnych obrotach,do utworzenia dosyć zwartej konsystencji.
  5. Przełóż masę na posypaną mąką powierzchnię i pougniataj je jeszcze przez chwilę rękami. Następnie utwórz „placek” o grubości ok. 2 cm i pokrój je jak pizzę na 8 kawałków.
  6. Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, umieść na każdej po 1 truskawce i posmaruj je rozbitym jajkiem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, lub do momentu zarumienienia się bułeczek. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!

Share the post "Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: bułki, scones, śmietanka, śniadanie, truskawki, wypieki

« Kaczka pieczona po pekińsku
Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście »

Comments

  1. Upiecz coś zdrowszego! says

    14 marca 2013 at 09:02

    Świetny przepis i śliczny blog!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 marca 2013 at 09:04

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. gin says

    16 marca 2013 at 16:41

    Wyglądają cudnie 🙂
    Mam ochotę je upiec już od dłuższego czasu i naprawdę sama nie wiem, dlaczego jeszcze tego nie zrobiłam…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2013 at 16:45

      Tym bardziej,że to takie łatwe:)

      Odpowiedz
  3. Beti K says

    19 marca 2013 at 19:28

    Zdjęcia Twoich propozycji kulinarnych są piękne, a ten bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie:))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2013 at 19:30

      Dziękuję:) Najgorsze jest tylko powstrzymywanie się od zjedzenia dania,które trzeba sfotografować:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Warsztaty kulinarne z Galeo

Cupcakes czekoladowo-piwne / Chocolate beer cupcakes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress