Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka pieczona po pekińsku

Kaczka pieczona po pekińsku

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Kaczka pieczona po pekińsku"

  • Facebook
  • Twitter

Jest to propozycja sposobu pieczenia kaczki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Skorzystałam z przepisu z książki „Przysmaki światowej sławy” Beaty Woźniak i na pewno nie będzie to ostatnia pozycja przetestowana z tej książki. Kaczka po pekińsku jest specjalnością kuchni chińskiej i należy do najbardziej znanych egzotycznych specjałów, serwowanych w restauracjach w różnych stronach świata. Kaczka z poniższego przepisu wychodzi pięknie rumiana, a jej mięso jest bardzo soczyste.Polecam!

Kaczka po pekińsku

Składniki:

  • 1 kaczka ( u mnie ok. 1,7 kg)
  • 1/2 szklanki sosu Hoisin
  • 1 pęczek cebuli dymki
Składniki na marynatę:
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sherry
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Kaczkę umyj, osusz i ponakłuwaj widelcem.
  2. W szerokim garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj wszystkie składniki marynaty (na końcu wlej mąkę rozrobioną z 1/4 szklanki letniej wody) i zamieszaj. Następnie ją zagotuj i zdejmij z ognia.
  3. Włóż kaczkę na kilka minut do marynaty, następnie obracaj nią tak, by była pokryta bejcą z każdej strony. Następnie wyjmij ją i pozostaw ją na 6-8 godzin, by porządnie obeschła. Ja po wyjęciu wysmarowałam kaczkę pędzelkiem jeszcze 2 warstwami marynaty dla pewności:).
  4. Ułóż tuszkę na ruszcie umieszczonym nad tacką i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC po 15 min z każdej strony. Następnie zmniejsz temp. do 150 oC i piecz dodatkową godzinę, odwracając w trakcie kaczkę 2 razy i smarując od czasu do czasu marynatą. Pod koniec piecz dodatkowe 15-20 min w temp. 200 oC,aż się zarumieni.
  5. Wyjmij kaczkę z piekarnika,pokrój ją na plasterki i serwuj z sosem Hoisin i posiekaną dymką.
Smacznego!

Share the post "Kaczka pieczona po pekińsku"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dymka, hoisin, kaczka, kuchnia azjatycka, miód, sos sojowy

« Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart
Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki) »

Comments

  1. kulinarny-swiat says

    13 marca 2013 at 08:46

    Piękna kaczka, aż ślinka cieknie. Sos Hoisin jest mi nie znany.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 marca 2013 at 09:52

      Można go kupić w każdym większym markecie w dziale z kuchnia azjatycką. Jest świetny szczególnie do glazurowania mięsa.Polecam!

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    15 marca 2013 at 07:37

    wow! ale to musiała być chrupiąca skórka!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 marca 2013 at 07:56

      Tak, aż trudno było zdjęcie zrobić ,bo pod każdym kątem odbijała światło:P

      Odpowiedz
  3. szal0ny says

    17 marca 2013 at 22:50

    Aż w żołądku mi zabulgotało !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 marca 2013 at 22:57

      😉

      Odpowiedz
  4. Guska says

    29 marca 2013 at 11:32

    Kaczka na zdjęciach i w opisie wygląda tak smakowicie ,że zdecydowałam się z nią zmierzyć.No i już mam problem bo marynata wyszła bardzo łagodna i nie chce mi się do kaczki „przykleić”. Czy tak ma być? W oczekiwaniu na odpowiedź będę ją wytrwale smarować marynatą jak poprzednia warstwa wyschnie.Mam cichutką nadzieję ,że jednak wzbudzi w końcowym efekcie zachwyt męża. Życzę dużo słońca i ciepła na Wielkanoc.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2013 at 11:45

      Dokładnie tak robiłam, czekałam aż trochę obeschnie i ponownie smarowałam (także piekąc). Też mi się marynata wydawała zbyt łagodna, jednak przy podaniu kaczki z sosem hoisin, wszystko jakoś pięknie ze sobą współgrało.Przy następnym pieczeniu „skoncentruję” marynatę i dam znać jak wyszło.

      Odpowiedz
  5. Guska says

    29 marca 2013 at 19:23

    Dzięki za szybką odpowiedź.Zobaczymy co jutro wyjdzie w pieczeniu.Dam znać jaki był ostateczny efekt.

    Odpowiedz
  6. Dzi says

    29 marca 2013 at 19:26

    Ok, napisz koniecznie:)

    Odpowiedz
  7. Guska says

    2 kwietnia 2013 at 09:56

    Kaczka jest przepyszna!Zrobię ją jeszcze nie raz ale z jakiejś bardziej tłustej sztuki,może z barbarie.Moja pochodziła ze wsi i była typem dość ” szczupłym” przez co piekła się nieco dłużej(3,5 godziny he,he a potem i tak doszła w szybkowarze). Taka była z niej sztuka uparta.
    A jajka marynowane w buraczkach zniknęły ze stołu jako pierwsze.Dzięki za wspaniałe przepisy ,skorzystam z nich na pewno jeszcze nie raz:)

    Odpowiedz
  8. Dzi says

    2 kwietnia 2013 at 10:09

    Super! Cieszę się,że wszystko smakowało!:)Achh wiejska kaczka…:)

    Odpowiedz
  9. Zdrapka says

    3 stycznia 2014 at 16:39

    ja też wypróbowałam ten przepis na wiejskiej kaczce. pycha! chociaż moja była wielka (2,5 kg) i piekła się w nieskończoność to warto było!

    Odpowiedz
  10. Agnieszka says

    11 lutego 2015 at 15:21

    Niestety moja kaczka nie była taka złocista, raczej brązowa, jest smaczna, nie mniej jednak rodzina woli kaczkę, marynowaną w zalewie i pieczoną w gęsiarce, z warzywami i jabłkami,jest bardziej soczysta. Ma to znaczenie zwłaszcza dla dzieci, które bardzo lubią polewać ją sosem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lutego 2015 at 15:24

      Ja uwielbiam kaczuszkę w każdej postaci, a jeszcze z sosikiem…musi być pyszna:)

      Odpowiedz
  11. Maria says

    22 lutego 2021 at 08:21

    Maria,
    1. Czy kaczkę można podzielić na dwie połówki, po czym postępować jak w przepisie – czy udka z kaczki można piec tym sposobem;
    2. Rozumiem, że z kaczki wytapia się tłuszcz, czy można go wykorzystać na sos.

    Pozdrawiam,

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lutego 2021 at 09:42

      Tak, można na połówki. A kaczego tłuszczu nigdy nie można marnować:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście | pisze:
    15 marca 2013 o 09:12

    […] mi trochę kaczki z tego przepisu i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia kolejnego obiadu.  Tym razem padło na kaczkę […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms

Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress