Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem"

  • Facebook
  • Twitter

Bardzo smaczne i sycące danie na taki zimowy dzień jak dzisiaj. Przepis znalazłam w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i miał pełne prawo znaleźć się w tym zestawieniu. Wołowina duszona w różowym winie dosłownie rozpływa się w ustach, a akcent pomarańczy, który był dla mnie nowością w tego typu potrawach, zaskakująco dobrze wkomponowuje się w całość. Całe danie podajemy na tagliatelle ze szpinakiem, bajka…Polecam!

Wołowina duszona w różowym winie (6 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1,5 kg wołowiny,pokrojonej w kostkę 2,5cm x 2,5cm
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 6 ząbków czosnku,zmiażdżonych nożem
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 marchewki,obrane i pokrojone w większe kawałki
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • skórka z 1 pomarańczy,pokrojona w paski
  • 500 ml różowego wina
  • 500 ml bulionu wołowego (dałam drobiowy)
  • 6 filetów anchois posiekanych (opcjonalnie)
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek (opcjonalnie)
  • sól,pieprz do smaku
Do podania:
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 300  szpinaku (u mnie rozmrożony i rozdrobniony)
  • 30 g masła

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 oC.
  2. Do mąki dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu i oprósz nią mięso.
  3. Mięso i pozostałe składniki umieść w dużym żaroodpornym naczyniu (ja mam żaroodporną patelnię,polecam zakup bo niesamowicie ułatwia pracę w kuchni) i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na wierzch potrawy połóż papier do pieczenia i przykryj szczelnie pokrywką.
  5. Piecz przez 3 godziny,do chwili gdy mięso będzie miękkie i rozpadające się.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij pokrywkę i papier.
  7. Ugotuj w osolonej wodzie makaron, odcedź, przełóż do garnka w którym był gotowany i dodaj do niego szpinak, masło i 2 łyżki wazowe z duszonego mięsa. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Ja całość poddusiłam odrobinę na gorącym po gotowaniu makaronu palniku.
  8. Wyłóż na talerz makaron a na niego duszone mięso.
Smacznego!

Share the post "Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: Bill Granger, makaron, mięso, obiad, oliwki, pomarańcza, różowe wino, szpinak, wołowina

« Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów
Orange curd z likierem cytrynowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Stek z sosem grzybowym

Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce

Ściąga kuchenna z serii wydrukuj i powieś na lodówce

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Schabowe-z-serem-i-pieczarkami-Cheesy-breaded-pork-chops-with-mushrooms

Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms

Chlebek-do-odrywania-z-czekolada-Chocolate-pull-apart-bread

Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress