Share the post "Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"
W końcu, z lekkim poślizgiem, dostałam najnowszy 2 numer Kukbuka, ale za to ze ślicznym notatnikiem kulinarnym :). Przeczytałam od deski do deski i w związku z moją słabością do białej czekolady,na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis na mazurek królewski. Zrobiłam go z połowy podanych składników, gdyż posiadam formę 33cm x 15 cm, jedynie nie ograniczyłam białej czekolady;). Efekt? Moja druga połowa oświadczyła,że jest to jedno z najlepszych ciast jakie upiekłam! Polecam!
Mazurek królewski z białą czekoladą
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 szklanka migdałów bez skórki ( ja dałam 3/2 szkl. migdałów i 1/3 szkl. płatków migdałowych)
- 2 1/2 kostki masła (500 g) w temp. pokojwej
- 12 żółtek
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 szklanki maki pszennej
- półtorej tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
- Wstaw puszkę mleka skondensowanego do garnka z wrzątkiem i gotuj 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wody, aby puszka była zawsze w niej zanurzona. Po ugotowaniu, a przed otworzeniem pozwól jej troszkę ostygnąć-tak otrzymamy masę kajmakową.
- 2/3 szklanki migdałów miksujemy w blenderze (niezbyt drobno, gdyż będą dodane do ciasta), a 1/3 zostawiamy do dekoracji (dlatego użyłam tych w płatkach).
- Wkładamy masło do misy miksera i miksujemy do utworzenia puszystej konsystencji. Następnie wciąż miksując dodajemy po 1 żółtku, zwracając uwagę aby każde poprzednie było już połączone z masłem zanim dodamy następne.
- Do powstałej masy dodajemy cukier,przesianą mąkę,i migdały. Miksujemy powoli do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem, wkładamy ciasto i rozsmarowujemy po całej jej powierzchni tak, by grubość masy miała ok. 2 cm.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 o C do suchego patyczka i równomiernego zarumienienia ( u mnie zajęło to ok 40 min). Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiając mazurek do ostygnięcia. Po wystygnięciu ciasto trochę stwardnieje.
- Wyjmujemy ciasto i wykładamy na niego równomiernie masę kajmakową. Następnie rozgrzewamy w garnuszku białą czekoladę (ja użyłam mikrofalówki) i dekorujemy nią mazurek. Na koniec posypujemy lub dekorujemy pozostałymi migdałami.
Kasia says
Witam,
przymieżam się do zrobienia tego mazurkana święta i trochę się boję tej ilości masła – naprawdę aż 500 g? Jak ono się zachowuje w cieście? Nie jest ono zbyt tłuste?
Dzi says
Mnie też przeraziła ilość masła i samych żółtek. Robiłam jednak z połowy ilości składników ze względu na blachę do tarty (33×15 cm).Tak czy inaczej, ciasto było kruche i na prawdę pyszne. Nie czuło się tej ilości masła.