Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"

  • Facebook
  • Twitter

W końcu, z lekkim poślizgiem, dostałam najnowszy 2 numer Kukbuka, ale za to ze ślicznym notatnikiem kulinarnym :). Przeczytałam od deski do deski i w związku z moją słabością do białej czekolady,na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis na mazurek królewski. Zrobiłam go z połowy podanych składników, gdyż posiadam formę 33cm x 15 cm, jedynie nie ograniczyłam białej czekolady;). Efekt? Moja druga połowa oświadczyła,że jest to jedno z najlepszych ciast jakie upiekłam! Polecam!

Mazurek królewski z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka migdałów bez skórki ( ja dałam 3/2 szkl. migdałów i 1/3 szkl. płatków migdałowych)
  • 2 1/2 kostki masła (500 g) w temp. pokojwej
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • półtorej tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Wstaw puszkę mleka skondensowanego do garnka z wrzątkiem i gotuj 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wody, aby puszka była zawsze w niej zanurzona. Po ugotowaniu, a przed otworzeniem pozwól jej troszkę ostygnąć-tak otrzymamy masę kajmakową.
  2. 2/3 szklanki migdałów miksujemy w blenderze (niezbyt drobno, gdyż będą dodane do ciasta), a 1/3 zostawiamy do dekoracji (dlatego użyłam tych w płatkach).
  3. Wkładamy masło do misy miksera i miksujemy do utworzenia puszystej konsystencji. Następnie wciąż miksując dodajemy po 1 żółtku, zwracając uwagę aby każde poprzednie było już połączone z masłem zanim dodamy następne.
  4. Do powstałej masy dodajemy cukier,przesianą mąkę,i migdały. Miksujemy powoli do połączenia się składników.
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wkładamy ciasto i rozsmarowujemy po całej jej powierzchni tak, by grubość masy miała ok. 2 cm.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 o C do suchego patyczka i równomiernego zarumienienia ( u mnie zajęło to ok 40 min). Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiając mazurek do ostygnięcia. Po wystygnięciu ciasto trochę stwardnieje.
  7. Wyjmujemy ciasto i wykładamy na niego równomiernie masę kajmakową. Następnie rozgrzewamy w garnuszku białą czekoladę (ja użyłam mikrofalówki) i dekorujemy nią mazurek. Na koniec posypujemy lub dekorujemy pozostałymi migdałami.
Smacznego!

Share the post "Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto, ciasto kruche, kajmak, Kukbuk, mazurek, Wielkanoc

« Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera
Tortille pszenne domowej roboty »

Comments

  1. Kasia says

    24 marca 2013 at 11:33

    Witam,
    przymieżam się do zrobienia tego mazurkana święta i trochę się boję tej ilości masła – naprawdę aż 500 g? Jak ono się zachowuje w cieście? Nie jest ono zbyt tłuste?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 marca 2013 at 11:39

      Mnie też przeraziła ilość masła i samych żółtek. Robiłam jednak z połowy ilości składników ze względu na blachę do tarty (33×15 cm).Tak czy inaczej, ciasto było kruche i na prawdę pyszne. Nie czuło się tej ilości masła.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress