Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Currywurst

Currywurst

by Dzi 1 Comment

Share the post "Currywurst"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu wpadła w moje ręce książka „Street food żarcie z ulicy”, była jako gratis do jednej z gazet, a że jestem niepoprawną kolekcjonerką książek kucharskich, zakupiłam ją bez wahania 😉 Już po pierwszym przekartkowaniu moją uwagę zwrócił przepis na currywurst, gdzie w przedmowie autorzy zasygnalizowali, że jest to absolutny hit na ulicach Berlina. Podobno historia tej kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis.

Currywurst

Scroll down for recipe in English

Currywurst

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 2 łyżki octu z białego/czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kosteczkę
  • 4 pszenne bułki, przekrojone i najlepiej opieczone

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, włóż kiełbasę, obsmaż do ładnego zarumienienia i przełóż na talerz.
  2. Do tej samej patelni dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty.
  3. Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę.
  4. Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki.
  5. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Currywurst

English version

Currywurst

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of sausage, cut into thick slices
  • 2 onions, sliced
  • 2 tablespoons of white/red wine vinegar
  • 2 tablespoons of honey
  • 250 ml tomato passata
  • 1 tablespoon of curry powder
  • 1 teaspoon of ground chilli
  • 1 tablespoon of ground sweet pepper
  • 4 gherkins, diced
  • 4 buns, halved and toasted

Preparation:

  1. Heat large pan over medium heat, add sausage, cook until browned and transfer on the plate.
  2. Add a little oil to the same pan,add onions and cook until translucent. Add vinegar, honey and 4-5 tablespoons of water and cook for about 3 minutes.
  3. Add the passata along with the spices, cook until the sauce thickens, then stir in the sausage.
  4. Carve out some stuffing form the bottoms, add sausage with the sauce, sprinkle with gherkins and cover with the other part of the bun.
  5. Serve immediately.

Enjoy!

Currywurst

Share the post "Currywurst"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Śniadanie Tagged With: chilli, kanapka, kiełbasa, mięso, miód, obiad, wieprzowina

« Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce
Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree »

Trackbacks

  1. Currywurst | FlyB Kulinaria pisze:
    16 stycznia 2019 o 00:04

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mocno limonkowa tarta z piernikową bitą śmietaną Jamiego Olivera

Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry

Karp pieczony z warzywami / Baked carp with vegetables

Szybka potrawka-wiosenna-z-kurczakiem-i-szparagami-Easy-spring-asparagus-and-chicken-stew

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress